Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mira 00:09, 12 gru 2017

Gabriela napisał(a)
Mira, żeby nam naprawdę smakowało, to chyba tak.
Haniu, w ciągu ok. 7 godzin wyrastania, nie myślisz o chlebie, tylko robisz zupełnie co innego.
Aleśmy Cię z Romą dopadły

dobra dobra, tylko że w tym chlebie chodzi o to żeby mieć ten zakwas czyż nie ?

a tak wogóle jak się mięsiwo robi to i chleb musowo do tego domowy
Pszczelarnia 10:04, 12 gru 2017

roma2 napisał(a)
Tak sobie nadrabiam zaległości, a tu takie smakowitości. Haniu Słonko, zakwas też Ci dam . I żadne wyrabianie, tylko michranie łyżką (ja michram drewnianią i notorycznie wyparzaną, bo służy do mieszania dokarmianego zakwasu). Chlebek z przewagą mąki żytniej nie wymaga długiego wyrabiania. Wystarczy wymieszać. Nie mam i nigdy się nie dorobiłam robota tego super hiper, bo zawsze szkoda mi kasy na barachło, a na ten super hiper nigdy nie nazbierałam . A chlebki piekę i dziecięcia nie chcą kupnych. Ino własne, czyli moje
Edit: Dziecięcia czyli stare konie!

Romciu, zapodaj przepis ręczny, bo ja mam jeden bardzo czasochłonny (3 razy ma wyrastać), choć dobry. Ile bohenków Ci wychodzi z jednego zagniatania?
Wendy79 17:26, 12 gru 2017

Też ciekawa jestem przepisu. Kiedyś piekłam chleby, zakwas nawet miałam i rozdawałam innym, ale coś chyba nieumiejętnie robiłam, bo zawsze coś mi nie pasowało...
Gruszka_na_w... 19:29, 12 gru 2017

Gabriela napisał(a)
Mira, żeby nam naprawdę smakowało, to chyba tak.
Haniu, w ciągu ok. 7 godzin wyrastania, nie myślisz o chlebie, tylko robisz zupełnie co innego.
Aleśmy Cię z Romą dopadły

Mam solidne kontrargumenty.
Nie dam rady być w 100% eko. Chleba jem tyle, co kot napłakał.
Nadwyżki wolnego czasu zdecydowanie wolę poświęcić na inne przyjemności: ogród, książki i gazety, filmy i spacer z psem.
Wszystkie zajęcia okołokuchenne traktuję jak zło konieczne. Poza robieniem przetworów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 20:16, 12 gru 2017

Przyjęłam do wiadomości . Argumenty. Ja lubię się pętać po kuchni i gotować i piec. Psa nie mam już , ale kot Niemiec przywlókł się z jakiejś dzikiej walki poszarpany i leczę go od dwóch miesięcy. Ma szlaban na wychodzenie. Kuweta zakryta nabyta, kocisko się miota, ale nie wypuszczę. Rogówka w jednym oku z blizną mu zostanie. Nie znosę więcej takiej masakry, więc musi siedzieć w domu!
Dla Ewci-Pszczółki przepis na najprostszy w świecie (a pyszny!) chlebek na zakwasie u mnie.
Brzozowadzie... 22:34, 12 gru 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam solidne kontrargumenty.
Nie dam rady być w 100% eko. Chleba jem tyle, co kot napłakał.
Nadwyżki wolnego czasu zdecydowanie wolę poświęcić na inne przyjemności: ogród, książki i gazety, filmy i spacer z psem.
Wszystkie zajęcia okołokuchenne traktuję jak zło konieczne. Poza robieniem przetworów.

Mam tak samo tylko jeszcze piec lubię, zwłaszcza serniki
Gruszka_na_w... 20:16, 13 gru 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Mam tak samo tylko jeszcze piec lubię, zwłaszcza serniki

Sernik to jedyne ciasto, które piekę. Te ze sklepów nie spełniają wymagania rozpływania się w ustach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 20:38, 13 gru 2017

Pieczenie sernika, takiego tradycyjnego z sera, nie wiaderka serowego, czy tam na odwrót, scedowałam na starszą córkę. Ja piekę różności, bo lubię piec, choć ciast właściwie nie jem. Jem tylko kawałek pieczonego po raz pierwszy. Wszyscy się dziwią, że tyle piekę i nie jem . Taki dziwoląg ze mnie. Jedyne ciasto, które jem i bardzo lubię to piernik staropolski. Piekę go od chyba 30 lat (ło matulu!) w każde święta Bożego Narodzenia. Haniu wyślę Ci na pw mój adres mailowy. I poproszę grzecznie o przysłanie relacji i wskazówek względem podjazdu. Oczywiście nie na już. Myślę, że po gorączce grudniowej.
Gruszka_na_w... 21:33, 13 gru 2017

Roma, wysłałam
roma2 16:34, 15 gru 2017

Dziękuję dopiero dziś, przepraszam! Jeszcze będę podpytywać! U nas sam wjazd to nie humus, tylko gruz z ziemią. Na podjeździe pan od wylewki pozostawił tony piachu (zwiózł i nie wykorzystał) i uważa, że wszystko ok!, że on nigdy nie zabiera z budowy! No chole..., przepraszam! coś "mnię" wzięło! A co ja mam z tym zrobić? Piach to ja mam w nadmiarze! Wystarczy wykopać 40 cm dołek! Nie ma zapłaconej całości i poooooczeeeeekaaam!