Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:43, 21 mar 2018

Basiu, miło Cię widzieć po przerwie.

Sylwia, miskanty, rozplenice, hortensje i byliny ścięłam pod koniec stycznia. Zawsze tak je tak traktowałam. Marzec i kwiecień rezerwuję na warzywnik, obsadzanie pojemników i trawnik. Turzyce i lawenda zostały ścięte dwa tygodnie temu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
paniprzyroda 21:45, 21 mar 2018

W pierwszy dzień wiosny przyszłam naładować akumulatory i nie zawiodłam się
makadamia 07:48, 22 mar 2018

Jak miło zajrzeć gdzieś, gdzie nie narzekają
Ja - rzecz jasna - też chciałabym już ciepełka, ale jak mam do wyboru zimno i słońce albo ciepło i chmury, to wolę słońce
sylwia_slomc... 07:50, 22 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Basiu, miło Cię widzieć po przerwie.

Sylwia, miskanty, rozplenice, hortensje i byliny ścięłam pod koniec stycznia. Zawsze tak je tak traktowałam. Marzec i kwiecień rezerwuję na warzywnik, obsadzanie pojemników i trawnik. Turzyce i lawenda zostały ścięte dwa tygodnie temu.

Dobrze wiedzieć to i ja już moje ciachnę bo zaczynają mi latać po ogrodzie
Gabriela 11:30, 22 mar 2018

U nas nadal bardziej biało, ale słońce topi szybko śniegi i lody. Dzień już rzeczywiście długi, a za kilka dni będzie sztucznie jeszcze dłuższy i w końcu przyjdzie ciepło. Wczesne narcyzy miały już takie pąki, że gdyby nie te mrozy, na pewno już by kwitły i byłoby tak jak na Twoich zdjęciach z lat ubiegłych, czyli żółto, biało, fioletowo i energetycznie.
Fajnie, że uporałaś się przedświątecznie. Palmy przygotowane? Co roku obiecuję sobie że zrobię sama i nie robię z braku czasu i materiału żywego, który byłby dość efektowny.
Makusia 14:44, 22 mar 2018

No właśnie HAniu jeśli chodzi o warzywnik, to może mogłabyś jakieś małe kompendium dla laików "co i kiedy"?
Gdybyś dorzuciła odmiany, to normalne czapki z głów!

A wiosna wyczuwalna u Ciebie i w ogrodzie i w nastroju!
Pszczelarnia 14:58, 22 mar 2018

Haniu, a ziemia u Ciebie nie jest zamarznięta?

Fajny jest ten Twój przytulny ogródek, ciepły.

Maly_Bialy_D... 17:47, 22 mar 2018

Właśnie zauważyłam na zdjęciach, że trawy już na krótko, ja moje dopiero w weekend będę przycinać, ma być cieplej. Tylko ja mam dosłownie trzy na krzyż na razie te trawki
Gruszka_na_w... 18:43, 22 mar 2018

Pani przyrodo,cieszę się, że akumulatorki działają. To widać po tempie pojawiania się nowych ozdób w twoim ogrodzie. Zające wielce udane.

Sylwia, mam niewielki ogród i sporo cebulowych. Z troski o jakie takie widoki i żywotność wschodzących kiełków robię obrządki ogrodowe dosyć wcześnie.Unikam też tzw, spiętrzenia prac. Nie lubię sytuacji, kiedy nie wiem, w co ręce wsadzić, bo tyle jest do zrobienia. Dawkuję sobie przyjemności.

Gabrysiu, zręczności manualne wymagające precyzji i skupienia, nie są moją mocną stroną. Palm nie robię. Dzisiaj zmotałam okolicznościowe ozdoby na ganek i furtkę. Raczej mieszczą się w estetyce "wieś tańczy i śpiewa". Trudno. Pewnych braków nie przeskoczę.

Basiu, po kilku latach obserwacji ogrodu nabiera się doświadczenia. Mam bardzo dużo traw i coraz mniej sił. Obejrzałam film z prac pielęgnacyjnych w ogrodzie pokazowym. Tam cięli trawy już w grudniu, bo wtedy mieli na to czas. Wiosną są inne rzeczy do ogarnięcia. Poszłam ich śladem i nic się złego nie stało. W końcówce stycznia cięłam drzewka, krzewy w tym hortensje oraz miskanty i rozplenice. Zmieliłam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:52, 22 mar 2018

Makusia napisał(a)
No właśnie HAniu jeśli chodzi o warzywnik, to może mogłabyś jakieś małe kompendium dla laików "co i kiedy"?
Gdybyś dorzuciła odmiany, to normalne czapki z głów!

A wiosna wyczuwalna u Ciebie i w ogrodzie i w nastroju!

Makusiu, harmonogram prac w warzywniku nieco się zaburzył.
Jest / będzie dwutygodniowy poślizg.
Najwcześniej (kiedy tylko ziemia rozmarznie) sieje się groszek, bób, szpinak, sałatę, marchew i rzodkiewkę. Tę ostatnią możesz wysiać w te same rządki, co marchew. Rzodkiewka wschodzi szybciej i zdąży dojrzeć zanim marchew będzie zjadliwa. Widać, gdzie są rządki i łatwiej pielić. Sadzi się też cebulę dymkę.
Pod koniec marca do połowy kwietnia sieje się buraczki i pietruszkę.
Pod koniec kwietnia fasolkę szparagową i tyczną, a w połowie maja ogórki, dynie, cukinie, flance pomidorów.
Nastrój u mnie z reguły dobry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies