Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:54, 22 mar 2018

Makadamia, na słońce reagujemy podobnie. Nie lubię narzekania, bo zabiera energię. A lubię ją mieć.

Ewo, glina zmarznięta. W warzywniku nie da się jeszcze nic robić. Trochę mnie nosi z tego powodu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 20:03, 22 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ewo, glina zmarznięta. W warzywniku nie da się jeszcze nic robić. Trochę mnie nosi z tego powodu.

To tak jak mnie zaczyna nosić, dlatego wyrzywam się przy porządkach w domu, ale warzywnik za chwilkę zacznie wołać tylko niech ta ziemia rozmarznie
Gruszka_na_w... 20:39, 22 mar 2018

Moniko
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 21:03, 22 mar 2018

To ja z kolei piorę i prasuję kolejną partię mikro ubranek przed porodem - trzeba jakoś spożytkować czas domowy
Gruszka_na_w... 21:22, 22 mar 2018

Kasia_CS napisał(a)
To ja z kolei piorę i prasuję kolejną partię mikro ubranek przed porodem - trzeba jakoś spożytkować czas domowy

Kasiu, takim czynnościom oddawałam się dokładnie 31 lat temu. 1 kwietnia będzie kolejna rocznica. Ależ ten czas leci.
Makusia 21:32, 22 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Makusiu, harmonogram prac w warzywniku nieco się zaburzył.
Jest / będzie dwutygodniowy poślizg.
Najwcześniej (kiedy tylko ziemia rozmarznie) sieje się groszek, bób, szpinak, sałatę, marchew i rzodkiewkę. Tę ostatnią możesz wysiać w te same rządki, co marchew. Rzodkiewka wschodzi szybciej i zdąży dojrzeć zanim marchew będzie zjadliwa. Widać, gdzie są rządki i łatwiej pielić. Sadzi się też cebulę dymkę.
Pod koniec marca do połowy kwietnia sieje się buraczki i pietruszkę.
Pod koniec kwietnia fasolkę szparagową i tyczną, a w połowie maja ogórki, dynie, cukinie, flance pomidorów.
Nastrój u mnie z reguły dobry.

Kobieto jesteś niezawodna! Dziękiu wery macz

Dwa tygodnie poślizgu... Ja niczego w marcu nie wysieję...
Gruszka_na_w... 15:34, 23 mar 2018

Ziemia odmarzła, ale za oknem buro, ponuro i mży. Trochę trzeba poczekać na obeschniecie ziemi.

Dekoracje wiszą. Śnieg topnieje.

Mahonie mocno ucierpiały. Najwcześniejsze narcyzy też. Ale kwitnie dereń.

Jutro ma świecić słoneczko. Miłego weekendu!
lindsay80 17:55, 23 mar 2018

Ta pogoda nam wszystkim harmonogramy zaburza, u nas nadal w nocy spory mrozik, a i w dzień zimnica.
Z świątecznymi dekoracjami od razu wiosennie bardziej otoczenie wyglada
Monia81 20:34, 23 mar 2018

U mnie mahonia w takim samym stanie dekoracje śliczniusie
Gosiek33 21:05, 23 mar 2018

Ostatnie mrozy wyrządziły chyba większe szkody niż te zimowe