Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:41, 24 kwi 2018

Basiu, Kamilko, Asiu, w imieniu ogrodu dziękuję za miłe słowa.
O tej porze roku nawet centra miast wyglądają optymistycznie, pod warunkiem, że są tam jakieś skwery.

A tymczasem rozwiązała się rododendrowa zagadka.
Rosną sobie tak...i nic nie zapowiada, że...

kwiaty będą jasne.

Azalia wchodzi w pełnie kwitnienia. Wciąż nie mogę uwierzyć, że zakwitła. Ciekawa jestem, na jaki kolor zakwitnie drugi egzemplarz?

Aktualny stan kaliny angielskiej

Gaura zapisała piękną karte w historii ogrodu, ale najprawdopodobniej zakończyła swój żywot. Kukliki już za chwilę będą barwna plamą.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:53, 24 kwi 2018

Roma, piękna ta gałązka wierzbolistnej. Wciąż noszę w sercu pragnienie by ją mieć. Może coś wypadnie, to wtedy ją zaproszę.
Co do gnojówek; teraz jest ciepło i one dość szybko fermentują. Mieszanie potrzebne jest tylko w tym pierwszym okresie. Myślę, że tydzień mieszania starczy. Potem zostaw dostęp powietrza i wszystko będzie OK. Mieszanie to napowietrzanie roztworu, takie trochę szybsze.
Latem, nawet jeśli będziesz tylko 2-3 dni, to tez nastawiaj.

Wiosna bardzo zagęszcza ogród. Masywnie się robi. I trzeci wymiar jest.

przedpłocie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:07, 24 kwi 2018

W warzywniku wykiełkowały buraki i marchew. Dzisiaj po raz pierwszy jedliśmy własną rzodkiewkę. Ładnie rośnie bób.

Kwiatostany formują kalina Roseum i hordowina. Fothergillę, choć to maleństwo, widać na rabacie.

Wszystkie klony maja już ładne liście. Na zdjęciu klon pensylwański na tle mocno przyciętego perukowca. Masy nabierają parzydła(na zdjęciu odmiana Kneiffii)

Zagęszcza się garażowa.Miałabym chyba problem z akceptacją wizualną dużej połaci turzyc. Później jest pięknie, ale początek sezonu nie wygląda najlepiej.

Gruszka_na_w... 20:13, 24 kwi 2018

I takie tamy
piwonie i ostróżka

Gosiek33 20:13, 24 kwi 2018

przypomniałam mi o tulipankach

a tak w ogóle, to powtarzam sobie... dwa tygodnie, dwa tygodnie.....
Gruszka_na_w... 20:20, 24 kwi 2018

Gosiek33 napisał(a)
przypomniałam mi o tulipankach

a tak w ogóle, to powtarzam sobie... dwa tygodnie, dwa tygodnie.....

Dwa tygodnie wcześniej jesień do Gruszki przyjdzie.

Gosiu, czasem mam wrażenie, że uciekł mi jeden miesiąc. Ogród wygląda jak w połowie maja.
Kawa 20:28, 24 kwi 2018

Ślicznie wszystko ci kwitnie.
Haniu doradzisz w sprawie ptaszków
Kawa 20:29, 24 kwi 2018

Ślicznie wszystko ci kwitnie.
Haniu doradzisz w sprawie ptaszków
anbu 20:38, 24 kwi 2018

roma2 napisał(a)
Aaaa, skoro jesteś na bieżąco w temacie gnojówek. Roślinnych. Napisz mi mądra Kobieto, jak ja mam robić gnojówki, gdy jestem raz w tygodniu na działce. Wszędzie jest napisane jak wół: mieszać raz dziennie. A jak nastawię gnojówkę powiedzmy w przyszłym tygodniu. Przez tydzień mam możliwość mieszać codziennie, a potem już nie. Mam to za przeproszeniem ol.ć, czy nie wdawać się w gnojówki? I robić wywary? napary? Czy co tam jeszcze? Pokrzywy mnie wołały w sobotę zeszłą już. Jak się nie da gnojówki to pójdą żywcem na kompost.

Że się wypowiem
Ja często - gęsto zapominałam o mieszaniu a gnojówka i tak się "zrobiła"
Gruszka_na_w... 20:39, 24 kwi 2018

Kamilko, napisałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies