Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Napia 22:21, 24 kwi 2018

Ale pięknie... prawdziwa wiosna... u mnie to chyba z miesiąc opóźnienia.
Choina jeddeloh ładnie u Ciebie wygląda. Zastanawiam się nad nią. Jak się u Ciebie sprawuje?
Gruszka_na_w... 22:50, 24 kwi 2018

Makusia napisał(a)
HAniu dziękuję bardzo za odpowiedź.
Korzystając z okazji-sadziłamm bób do doniczek w domu. Wysadziłam już na rabatę i zauważyłam mrówki... Wrrrr! Myślisz, że mogę psiknac mydłem potasowym, czy jednak coś innego będzie lepsze?

Mydło zostaw na mszyce. Na mrówki najlepszy jest proszek do pieczenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:55, 24 kwi 2018

Napia napisał(a)

Choina jeddeloh ładnie u Ciebie wygląda. Zastanawiam się nad nią. Jak się u Ciebie sprawuje?

Agnieszko, choina to bezproblemowa roślina jeśli się kupi zdrowy, ładny egzemplarz. Mój pierwszy i ostatni zakup to były ostatnie sztuki, trochę wymęczone przez zbyt długi okres siedzenia w szkółkach. Wymagały odrobinę większej uwagi (dożywianie, dowitaminizowanie). Są tańszą wersją cisowych kulek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 00:47, 25 kwi 2018

Haniu w twoim ogrodzie jest wszystko to co uwielbiam - kolory, faktury, różnorodność i dużo kwiatów - cudnie. Z przyjemnościągu oglądam zdjęcia i podczytuje mądre porady.
makadamia 08:07, 25 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Czyli to jest normalny wygląd turzyc o tej porze roku? Dobrze wiedzieć, bo myślałam, że moje jakieś wyjątkowo chorowite

A skoro o turzycach mowa: nikt (oprócz Toszki, jak mi dawała Sliver Sceptre) nie mówił, że one okropne odrosty dają! W zeszłym roku sadzone pojedyncze sztuki - w tym mam już całe poletka nowych sadzonek! A co będzie dalej?
malgol 08:48, 25 kwi 2018

Dzieki Haniu za fotki choin Faktycznie sa piękne.Czegos specjalnego potrzebują do ładnego wyglądu czy sa niekłopotliwe?
UrsaMaior 08:53, 25 kwi 2018

Iza, nie wiedziałam, że on taki popularny. Będę robiła obserwacje porównawcze. Cięłam go w marcu. Kiedy powtórzyć cięcie?

Hania, nie mam jeszcze doświadczeń, mój posadziłam jesienią i uzupełniłam wczoraj. Pierwszego cięcia jednak nie zrobiłam i nie wygląda to dobrze:/ Tess ma już śliczny, dorosły żywopłocik, trzeba zapytać u niej jak o niego dba.
Brzozowadzie... 12:09, 25 kwi 2018

Wiosna bardzo zagęszcza ogród. Masywnie się robi. I trzeci wymiar jest.

Tak, jednak Wrocław i okolice powinien być opisywany w odrębnym klimacie U Ciebie wszystko jak w czerwcu. I te kolory w każdym kątku Mój rododendron Cunningham White tez straszył różowymi pąkami
Ściskam ciepło!!
Makusia 15:06, 25 kwi 2018

Mydło zostaw na mszyce. Na mrówki najlepszy jest proszek do pieczenia.

Tak z tym mydłem wyskoczyłam, bo Pani w ogrodniczym mi tłumaczyła kiedyś, że jak sa mrówki, to muszę preparat na mszyce kupić, a wszak mydło jest na mszyce? A te mrówki mi łażą po krzaczkach bobu normalnie (wtedy, jak pytałam łaziły mi po krzaczkach porzeczek na pniu).
Czyli wokoło proszek do pieczenia- ok
Gosiek33 16:47, 25 kwi 2018

Tyle, że często jak są mrówki to mogą sobie wypasać na roślinie stada mszyc dla ich słodkiej wydzieliny. Nie mówiąc o tym, że bób jest przez mszyce uwielbiany
Dokładnie pooglądaj rośliny