Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

UrsaMaior 09:57, 24 kwi 2018

Pewnie, że się nadaje, Tess ma piękny żywopłocik z tej trzmieliny. Pozazdrościłam jej i też posadziłam

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sprawdzam przydatność trzmieliny Galiety do tworzenia obwódek. Dobrze rokuje.
Makusia 14:09, 24 kwi 2018

HAniu, ponieważ mam Cię za specjalistkę we wszelkiego rodzaju miksturach, ale i dobrych radach, to mam pytanko- co konkretnie można podlewać gnojówką z pokrzyw, lub czego nie można?
Kawa 14:21, 24 kwi 2018

Haniu ale piękne obrazki pokazujesz
cudnie u Ciebie
te ścieżki i zielona trawa

cud miód
BKosimkArt 14:25, 24 kwi 2018

Pięknie na wiosnę u Ciebie!
Makusia 14:45, 24 kwi 2018

.....bo, żeby nie było- ściągę z 11 maja mam i znam, ale wczoraj biegając z konewką i gnojówką nabrałam wątpliwości, co podlewać, a co jednak omijać...
Gruszka_na_w... 18:49, 24 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ja co jakiś czas ukorzeniam trzmielinę z cięcia, choć planowałam zrobić sobie jakąś kuleczkę, ale obwódka kusi... choć nie! u mnie na obwódki się nie nada, bo ja to mam tą pstrokatą z większymi listkami.

Fajnie korespondują Ci te mocno różowe tulipany z kwiatami serduszki

Podejrzewam, że każdą z tych trzmielin da się formować. Trzmielinowe lizaki są chyba z tej mocno pstrokatej.

Bardzo lubię te tulipanki. Musze pamiętać, żeby każde sadzić w kępkach po kilka sztuk. W takiej wersji podobają mi się chyba najbardziej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:51, 24 kwi 2018

Iza, nie wiedziałam, że on taki popularny. Będę robiła obserwacje porównawcze. Cięłam go w marcu. Kiedy powtórzyć cięcie?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:56, 24 kwi 2018

Makusia napisał(a)
HAniu, ponieważ mam Cię za specjalistkę we wszelkiego rodzaju miksturach, ale i dobrych radach, to mam pytanko- co konkretnie można podlewać gnojówką z pokrzyw, lub czego nie można?

Jestem na bieżąco w temacie.
Mam już nastawione dwa wiadra.
Ta z mniszka już się ładnie pieni, ta z pokrzyw nastawiona dzisiaj.

Ta z pokrzyw jest cenniejsza i mocniejsza ze względu na dużą zawartość azotu. Używam jej w warzywniku (pomidory, cukinie, ogórki, dynie, selery, pory, bób- czyli to co wytwarza dużo masy zielonej). Podlewam też hortensje, czasem miskanty.

Tej z mniszka używam pod kwaśnoluby: rodki, borówki, azalie i co tam mi się nawinie.
roma2 18:58, 24 kwi 2018

Haniu jak ja Ci zazdraszam tego spokoju w działaniu ogrodowym. Chyba się powtarzam . Ale coraz bardziej odczuwam odległość i czas poświęcony ogrodowi. Mam coś dla Ciebie
kwitnąca witka gruszy wierzbolistnej
roma2 19:08, 24 kwi 2018

Aaaa, skoro jesteś na bieżąco w temacie gnojówek. Roślinnych. Napisz mi mądra Kobieto, jak ja mam robić gnojówki, gdy jestem raz w tygodniu na działce. Wszędzie jest napisane jak wół: mieszać raz dziennie. A jak nastawię gnojówkę powiedzmy w przyszłym tygodniu. Przez tydzień mam możliwość mieszać codziennie, a potem już nie. Mam to za przeproszeniem ol.ć, czy nie wdawać się w gnojówki? I robić wywary? napary? Czy co tam jeszcze? Pokrzywy mnie wołały w sobotę zeszłą już. Jak się nie da gnojówki to pójdą żywcem na kompost.