Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:15, 03 cze 2018

Johanka77 napisał(a)

Hania, Twoje rondo i tak jest piękne! A trawiszcza imponujące.

Kocimięta u mnie również olbrzymia. Wielbicielka nożyc, jak nic

Kocimiętka w tym tygodniu będzie już cięta. To, co rośnie wokół niej trochę odetchnie.

Rondo trochę zmasakrowane jest. Brakuje spójności przez brak traw. Trzeba poczekać do następnego roku. Może tylko do jesieni. Zobaczymy.

Sporo siewek stipy mam na froncie. Problem w tym, ze ona dopiero w drugim sezonie daje efekt "wow".

Miejsca, gdzie rośnie są mi teraz szczególnie miłe.

Deszczu u nas wciąż brak, tzn. brak w takiej ilości, która by zadowoliła rośliny.
Mam nadzieję, że koleżanki córy lubią tosty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 20:20, 03 cze 2018

No właśnie ja swoją stipę miałam wyautować a ona tak pozytywnie mnie zaskoczyła ,że aż dosadziłam jeszcze kilkanaśccie tegorocznych siewek
Gruszka_na_w... 20:25, 03 cze 2018

mrokasia napisał(a)

No właśnie . Mnie też szalenie mi się podobają minimalistyczne nasadzenia a jednak ciągnie mnie w inną stronę... i to bogactwo u Ciebie bardzo mnie zachwyca .

A zauważyłaś, że do wielu formalnych ogrodów na forum wprowadzane są byliny? I to nie tylko szałwia.

Veilchenblau i chaberek samosiejka na tle doktorka.

Bezproblemowe astry alpejskie i czerwona strzała

Za moment kocimiętkę zastąpi krwawnik kichawiec i lawendy. Na tarasie już mi szumi, gdy powiewa.

Trzcinniki przy studziennej i imerata na frontowej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:52, 03 cze 2018

Margerytka40 napisał(a)
No właśnie ja swoją stipę miałam wyautować a ona tak pozytywnie mnie zaskoczyła ,że aż dosadziłam jeszcze kilkanaśccie tegorocznych siewek

Dwa lata temu ostro protestowałam, kiedy Makusia chciała ją sadzić u siebie.
Gosiek33 21:39, 03 cze 2018

Kocimiętki nie tnę bo całą aż trzęsie się od bzyczków
natka098 21:57, 03 cze 2018

Ja kocimiętke już podciełam ale tylko to co najbardziej wystawało bo leżała na wszystkim i już brzydko wyglądała, teraz znów są kuleczki.

Strasznie ta stipa mnie korci, rok temu wysiewałam, ale nic mi z tego nie wyszło.
Johanka77 22:03, 03 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Deszczu u nas wciąż brak, tzn. brak w takiej ilości, która by zadowoliła rośliny.
Mam nadzieję, że koleżanki córy lubią tosty.

Jesssooooo!!! Jaka Stipa!

Dzieci w wieku 9 lat tosty uwielbiają. Hitem kolacji były tosty z truskawkami!
Po czym na śniadanie (tak, tak... spały!) były tosty z koktajlem truskawkowym, truskawkowo-bananowym i bananowo-kakaowym (ten ostatni pomysłu jednej z Gościówek ).
Wszystkie te frykasy mojej pociechy nie dotyczą. Ona z owoców najbardziej kocha kiełbasę żywiecką
Gruszka_na_w... 22:33, 03 cze 2018

Gosiek33 napisał(a)
Kocimiętki nie tnę bo całą aż trzęsie się od bzyczków

Moja też. Teraz tyle bylin daje nektar, że bzyczki znajdą sobie nową miejscówkę. Kocimiętka szybko się zbiera. Swoją tnę dwa razy w sezonie.

natka098 napisał(a)
Ja kocimiętke już podciełam ale tylko to co najbardziej wystawało bo leżała na wszystkim i już brzydko wyglądała, teraz znów są kuleczki.

Strasznie ta stipa mnie korci, rok temu wysiewałam, ale nic mi z tego nie wyszło.

Też lubię ten stan kocimiętkę, kiedy tworzy kuleczkę.
Swoja stipę wysiewałam z kupionych nasionek. Wykiełkowała ładnie. Nawet jej nie pikowałam, tylko odrywałam przed samym sadzeniem. Próbuj. Pierwsze koty za płoty.

Johanka77 napisał(a)

Wszystkie te frykasy mojej pociechy nie dotyczą. Ona z owoców najbardziej kocha kiełbasę żywiecką

A nie salami z papryką?
Gabriela 22:39, 03 cze 2018

Piękna stipa, puszysta bardzo. Wsadziłam na próbę w zeszłym roku 4 egzemplarze na rabacie i widzę że u mnie się sprawdza tylko tam, gdzie ziemia jest piaszysta i przepuszczalna, na glinie nie przezimuje, niestety. Ale taka ładna jak Twoja nie jest.
Podoba mi się też stipa gigantea, ale nie wiem czy zimuje w PL?
Gruszka_na_w... 22:57, 03 cze 2018

Gabriela napisał(a)
Piękna stipa, puszysta bardzo. Wsadziłam na próbę w zeszłym roku 4 egzemplarze na rabacie i widzę że u mnie się sprawdza tylko tam, gdzie ziemia jest piaszysta i przepuszczalna, na glinie nie przezimuje, niestety. Ale taka ładna jak Twoja nie jest.
Podoba mi się też stipa gigantea, ale nie wiem czy zimuje w PL?

Ja u Ciebie, a Ty tu.
U mnie glina w całym ogrodzie. Stipa najlepiej mi rośnie na leciutko podwyższonej rabacie.
U nas sezon taki krótki, że nic gigantycznego bez zewnętrznego wspomagania nie urośnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies