Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

wiklasia 22:36, 05 kwi 2019

a tam lubi, uwielbia !!!!!
muszę sobie takiego sprawić
Gruszka_na_w... 22:55, 05 kwi 2019

wiklasia napisał(a)
a tam lubi, uwielbia !!!!!
muszę sobie takiego sprawić

A wiesz, że mniemałam o nim, że taki raczej prozaiczny jest. A potem u Oli go dostrzegłam w cortenowych skrzyniach. Wielce dostojnie się tam prezentował. Normalnie nowa odsłona.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 07:23, 06 kwi 2019

Nawet zajęcze uszy już u ciebie stoją! Co to znaczy EE?? tyle co NN?
Kasia_CS 08:59, 06 kwi 2019

Brawo dla magnolii

Haniu, jeszcze chciałam o superfosfat dopytać - podsypałam już buksy i tak sobie myślę, że polubiłyby go też róże sadzone z gołym korzeniem tej jesieni. Co o tym myślisz?

co prawda czytam, że fosforem nie da się przenawozić z racji pobierani go przez roślinę tylko tyle ile potrzebuje... czy się mylę?

Zachwyca mnie Twoja wiosna, kwitnący żagwin, szafirki w tej masie... U mnie też już się zrobiła szafirkowa rzeczka, tylko muszę ją jakoś zamaskować na póxniejsze miesiące, bo te listki już potem trochę denerwują
Gruszka_na_w... 18:30, 06 kwi 2019

Gosiek33 napisał(a)
Nawet zajęcze uszy już u ciebie stoją! Co to znaczy EE?? tyle co NN?

EE to tulipan Exotic Emperor.

Jego neutralny kolor dobrze komponuje się z innymi nasadzeniami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:43, 06 kwi 2019

Kasia_CS napisał(a)
Brawo dla magnolii

Haniu, jeszcze chciałam o superfosfat dopytać - podsypałam już buksy i tak sobie myślę, że polubiłyby go też róże sadzone z gołym korzeniem tej jesieni. Co o tym myślisz?

Zachwyca mnie Twoja wiosna, kwitnący żagwin, szafirki w tej masie... U mnie też już się zrobiła szafirkowa rzeczka, tylko muszę ją jakoś zamaskować na póxniejsze miesiące, bo te listki już potem trochę denerwują

Sądzę, że stymulowanie przyrostu nowych korzonków żadnej roślince nie zaszkodzi. Nawet tak królewskiej jak róże.

Szafirkom spokojnie można przycinać liście, jeśli Cię denerwują. One się mnożą niczym króliki, więc jeśli nawet cebulki poświęcą energię na kolejny wzrost liści, to odbędzie się to bez skutków ubocznych.

Mam jeszcze jedną magnolię. Też ją musiałam przesadzać. Ciekawe, kiedy zakwitnie pierwszy raz. To ten patyk w lewym rogu zdjęcia.

Wiosna codziennie ma dla mnie niespodziankę. Bardzo szczodra jest!

Tulipki miały być fioletowe.

Ciekawe dlaczego cebulki hiacyntów, które tak dorodnie kwitną w doniczkach, wsadzone do gruntu drastycznie zmniejszają kwiatostan?

Tawuła wczesna zaczyna.

Gruszka_na_w... 18:57, 06 kwi 2019

Miało padać- nie padało, ale w ciągu dnia na niebie gromadziły się burzowe chmury, więc oprysku nie zrobiłam.
Podlałam rodki, trzmieliny i żurawki resztkami wrotyczowej gnojówki. W zeszłym sezonie te rośliny upodobały sobie opuchlaki. Z pustym wiadrem udałam się na pobliski nieużytek i narwałam młodych liści mniszka. Zalałam wodą. za kilkanaście dni będę miała dopalacz dla roślin.

W warzywniku pokazały się wysiewy sprzed kilkunastu dni.
szpinak

I wysiewana razem z marchewką rzodkiewka

Z ziemi wyłania się też groszek i bób. Podlałam warzywnik, bo sucho. W studni już też sucho. Zrezygnowałam z kolejnych wysiewów, bo przy tej suszy bardzo długo trzeba będzie czekać na kiełkowanie nasion. Nadwyżki czasowe przeznaczyłam na wydłubywanie mniszków z trawnika.
Mahonia

smagliczka

Kolejne zawilce gajowe- tym razem pod koreanką

W kompostowniku zapełnione dwie komory. Przydałaby się trzecia.

Gruszka_na_w... 19:21, 06 kwi 2019

I ku pamięci trochę szerszych planów.

wiklasia 20:00, 06 kwi 2019

u Ciebie już wiosna pełną parą.
Gruszka_na_w... 20:39, 06 kwi 2019

wiklasia napisał(a)
u Ciebie już wiosna pełną parą.

Do Ciebie jeszcze nie doszła?
Może drogowskazu brak?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies