Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:24, 02 kwi 2019

anbu napisał(a)
No muszę stwierdzić, że ta wiosna chyba bardziej zaawansowana u Ciebie niż u mnie Haniu
Moje funkie jeszcze śpią

U mnie tylko niektóre takie wyrywne.
O ile w pełni sezonu ogrodnicy zachwycają się buszem, to wiosną pochylamy się nad każdym drobiazgiem.
Mnie dzisiaj zachwyciły ciemierniki. W swoim schyłkowym stanie podobają mi się bardziej niż w pełni kwitnienia.

A tuż obok

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:55, 02 kwi 2019

A na niebieskich kuleczkach gwiazdeczki

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Aurelllia 20:57, 02 kwi 2019

O rany już szafirki i pierszy tulipan - to exotic ? ło matko
u mnie szafirki w zeszłym roku dopiero pod koniec kwietnia kwitły
wiklasia 21:10, 02 kwi 2019

jaki cudy wilczomlecz!!!!
Gruszka_na_w... 21:19, 02 kwi 2019

Aurelllia napisał(a)
O rany już szafirki i pierszy tulipan - to exotic ? ło matko
u mnie szafirki w zeszłym roku dopiero pod koniec kwietnia kwitły

Tak, to Tulipan EE.
A szafirki....przez całe swe dotychczasowe życie kojarzyłam je z majem.
Jakoś wyjątkowo spotkały się z niskimi pierwiosnkami.

Gruszka_na_w... 21:26, 02 kwi 2019

wiklasia napisał(a)
jaki cudy wilczomlecz!!!!

Fajny jest. Bardzo dobrze wygląda też zimą, co jest jego dodatkową zaletą.

Gosiek33 06:48, 03 kwi 2019

Pocieszam się, że szafirki mają jeszcze czas, ale kwitnący tulipan?
Widzę, że Twoje ciemierniki w słońcu rosną?
Brzozowadzie... 10:47, 03 kwi 2019

Haniu, wiosna u Ciebie pełną gębą, choć to określenie jest trochę zbyt wulgarne Ale pięknie Ci kwitną moje ukochane szafirki (zawsze będą mi się kojarzyły z ogrodem Babci), i zawilce, i narcyzy! Jak co roku, wyprzedzasz naszą wiosnę o jakieś dwa tygodnie Wyobrażam sobie, jak muszą Cię radować takie widoki w ogrodzie
Dziękuję za informacje nt. kalin. Wydaje mi się, że ładniejszy pokrojem, bardziej gęsty jest Watanabe, więc chyba tą kupię. Na zdjęciach w internecie bardzo podobne do siebie
I jeszcze Cię trochę pomęczę, moja Skarbnico wiedzy wszelakiej Mając w pamięci jesienny,masowy wysyp w moim ogrodzie opieńki, myślę o zrobieniu oprysku mocznikiem zarówno trawy jak i rabat. Wiem, że teraz jest to bezpieczniejsze niż jesienią, bo będzie to jednocześnie nawóz dla roślin. Podpowiedz mi Haniu, jakim roztworem mogę teraz wiosną potraktować trawę i rabaty, i czy nie będę miała objawów przenawożenia, jeśli niektóre rośliny zasiliłam już nawozem. Trawa po wertykulacji też już została zasilona przez M. Czy wobec tego mogę zrobić ten oprysk teraz, czy lepiej zrobić jakiś odstęp? Będę bardzo wdzięczna za jakąś info na ten temat, a wiem, że Ty masz spore doświadczenie z mocznikiem
Uściski przesyłam!
Gruszka_na_w... 18:37, 03 kwi 2019

Gosiek33 napisał(a)
Widzę, że Twoje ciemierniki w słońcu rosną?

Mają wystawę północną. Rosną pod krzaczkami krzewuszek i w okresie bezlistnym tychże, łapią ażurowe promyczki słońca.Lato spędzają w cieniu.
Zakrecona 18:40, 03 kwi 2019

Haniu, piękne to wszystko i takie dorodne. chyba masz więcej słońca