Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 10:59, 18 lip 2017

anabuko1 napisał(a)
Jestem pod wrażeniem takich pięknych ogrodowych hortensji.
U mnie one często podmarzly potem nie kwitly więc dałam sobie spokój z nimi.
Mam bukietowek sporo i to mi musi wystarczyć.

Miło Cię widzieć Aniu
Pprzyznam, że straciłam głowę dla tej hortensji Kupiłam maleńką sadzonkę od jakiejś babci na lokalnym ryneczku z informacją, że to stara odmiana i że nie wymaga okrywania na zimę. Trochę brakło mi odwagi aż na takie potraktowanie tej ogrodówki i zawsze ciut ją okrywam. A ona kwitnie jak szalona Jedynie nie udało mi się uzyskać niebieskiego koloru, bo zawsze za późno przypominam sobie o zakwaszaniu ziemi wokół niej. Udało mi się zrobić kilka sadzonek i mam je już w kilku miejscach w ogrodzie

Typowo niebieską hortensję zakupioną już dość dawno w CO okrywam mocno ale niestety rzadko się zdarza aby zakwitła a jeżeli już to bardzo kiepsko
Dwie inne hortensje zakupione w CO trzymam w donicach i na zimę przenoszę do nieogrzewanego domku gospodarczego i z reguły kwitną w każdym roku ale obfitością kwiatów nie przebiją tej "babcinej"
pestka56 18:28, 18 lip 2017

Prześliczna leśna kompozycja ogrodowa. Uwielbiam takie niewymuskane rabaty

A tej hortensji tylko pozazdrościć. Cudna jest.
m_gocha 23:55, 18 lip 2017

ogrodula napisał(a)
Ale wypasione te Twoje hortensje moje jeszcze muszą nabrać masy.

Moje to trzylatki - kupiłam jako małą sadzonkę na lokalnym ryneczku i z niej zrobiłam sobie swoje sadzonki
m_gocha 23:58, 18 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Prześliczna leśna kompozycja ogrodowa. Uwielbiam takie niewymuskane rabaty

A tej hortensji tylko pozazdrościć. Cudna jest.
Dzięki Kasiu Ja też lubię takie naturalne kompozycje... ale jako zodiakalny bliźniak lubię również te bardziej wymuskane
No i tak tworzy się mój misz-masz, który próbuję utrzymać w ryzach
m_gocha 00:38, 19 lip 2017

Kwitną już Anabelki
Moja Pink Anabel po ostatnich burzach, wiatrach i ulewach nie wyglądała dobrze - część kwiatów prawie leżała na ziemi, trochę też łodyg połamało się pod ciężarem kwiatów nasiąkniętych wodą.
Obiecywałam sobie, że w tym roku nic nie będę ją podwiązywać... ale po takim widoku wróciłam do swojej sprawdzonej metody podwiązania każdej łodygi do cienkiego patyczka. I teraz jest OK Żadne wiatry i ulewy jej nie straszne

tu widać jeszcze patyczki ale jeszcze kilka dni i prawie ich nie będzie widać

m_gocha 00:46, 19 lip 2017

A tu kwiaty Pink Anabel z bliska - fajnie zmienia się kolor i struktura "kwiatowej koronki"

m_gocha 00:57, 19 lip 2017

Kwitną też białe Anabelki
Tutaj w towarzystwie z Pink Anabel - jeszcze nie podwiązane (czasu brak) ale mają podporę z obwódki bukszpanowej
Zdjęcie z ubiegłego tygodnia

Fotka zrobiona wczoraj

No tak - obwódka mus do fryzjera
m_gocha 01:12, 19 lip 2017

Bobo jak zwykle niezawodna - obsypana kwieciem ale jeszcze trzeba poczekać... Choć przyznam, że lubię te jej koronki
Zdjęcie z przed tygodnia

fotka z wczoraj

zdjęcie z dzisiaj (z przytuloną firletką - nie miałam sumienia wyrzucić tej samosiejki)

MirellaB 01:23, 19 lip 2017

Jestem Wydaje mi się, że możemy mieć te same odmiany hortensji ogrodowych. Ty kupiłaś od babci, a ja mam po dziadkach.
To są stare dobre odmiany i faktycznie nie wymagają okrywania na zimę. Ja moich nigdy nie okrywam. Czasami wiosenne przymrozki im zaszkodzą, ale mimo to kwitną zawsze.

Co do wybarwienia to podlewam od wczesnej wiosny nawozem do niebieskiej hortensji i efekt jaki osiągnęłam widziałaś u mnie. Na opakowaniu radzą podlewać co dwa tygodnie. Ja tak często tym specyfikiem ich nie podlewam i może z tego powodu nie są niebieskie.

Wszystkie Twoje hortensje bardzo ładne

Do jednego patyka przywiązujesz wszystkie gałązki Pink Annabelle?
m_gocha 01:32, 19 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Jestem Wydaje mi się, że możemy mieć te same odmiany hortensji ogrodowych. Ty kupiłaś od babci, a ja mam po dziadkach.
To są stare dobre odmiany i faktycznie nie wymagają okrywania na zimę. Ja moich nigdy nie okrywam. Czasami wiosenne przymrozki im zaszkodzą, ale mimo to kwitną zawsze.

Co do wybarwienia to podlewam od wczesnej wiosny nawozem do niebieskiej hortensji i efekt jaki osiągnęłam widziałaś u mnie. Na opakowaniu radzą podlewać co dwa tygodnie. Ja tak często tym specyfikiem ich nie podlewam i może z tego powodu nie są niebieskie.

Wszystkie Twoje hortensje bardzo ładne

Czy Pink Annabelle się pokładają?
Dzięki Mirellko za odpowiedź
Niestety przy większych ulewach z wiatrem mają tendencje do pokładania się. Kiedyś próbowałam je podwiązać sznurkiem to niestety skończyło się to tym, że pod ciężarem namokniętego kwiatu łodygi połamały się przy sznurku. Obecnie każdą łodygę (a nie jest ich mało) przywiązuję do cienkiego patyka (każda ma swój osobisty patyk) i jest ok - nawet przy silnych nawałnicach. Uważam, że warto poświęcić trochę czasu a patyki są w rzeczywistości prawie niewidoczne a do tego cały krzew jest ładnie rozłożony