Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Margerytka40 06:22, 20 lip 2017

m_gocha napisał(a)
Asia, zerknęłam na te moje ogrodówki i powiem Ci, że nie wiem czy da się odkopać kawałek, bo wszystkie łodygi wyrastają ze środka tak jakby z jednego punktu i nie wiem czy gdybym je wyrwała to czy będą miały jakiekolwiek korzenie.
Poza tym to są bardzo długie łodygi i pewnie trudno byłoby je przesłać.
Myślę, że najsensowniejszym wyjściem będzie, że zrobię Ci sadzonkę. Chyba że chcesz sama sobie zrobić to mogę Ci wysłać materiał na nią

Daj znać

Małgoś to zrób mi sadzoneczkę proszę. Ale spokojnie,nie musi być na już. Kofana jesteś. Całuski
MirellaB 07:20, 20 lip 2017

Pomysł z spinkami motylkami też fajny. Wszystko zapisałam w moim zeszyciku ogrodowym

Spróbuj te podgryzane liście spryskać preparatem na ssące. Powinno zapobiec podgryzaniu.

Takie miejsce z wodą i rybami to coś dla mojego synka. Piękne
m_gocha 23:17, 20 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)

Małgoś to zrób mi sadzoneczkę proszę. Ale spokojnie,nie musi być na już. Kofana jesteś. Całuski
Jak będzie gotowa to będę wołać
m_gocha 23:21, 20 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Pomysł z spinkami motylkami też fajny. Wszystko zapisałam w moim zeszyciku ogrodowym

Spróbuj te podgryzane liście spryskać preparatem na ssące. Powinno zapobiec podgryzaniu.

Takie miejsce z wodą i rybami to coś dla mojego synka. Piękne

Muszę i ja chyba założyć sobie taki ogrodowy zeszyt. Tylko obawiam się, czy nie zapomnę do w ogóle zaglądać . Mirello co do niego wpisujesz? I jak potem odnajdujesz wśród wielu zapisków to co chcesz odnaleźć?
m_gocha 23:52, 20 lip 2017

Dzisiaj złapałam totalnego nerwa. Jakieś cholerstwo robi mi podziemne korytarze na rabatach głównie wzdłuż ogrodzenia. Dzisiaj wszystkie żurawki i trawki wsadzone jesienią dosłownie wisiały w powietrzu. To coś kopie korytarze w ziemi zarówno głęboko ale dość dużo pod powierzchnią ziemi, bo ziemia miejscami jest podniesiona na długości nawet kilku metrów
Są wyloty różne okrągłe ale częściej bardziej nieregularne o średnicy nawet kilku centymetrów.

Wsypywałam w te otwory granulki na myszy i szczury ale nadal to coś grasuje. Wokół mojej działki są nieużytki więc coś sobie przychodzi pewnie do mnie jak do stołówki. Zauważyłam również że wzdłuż zewnętrznej strony murku od ogrodzenia są spore dziury jakby coś robiło podkopy pod tym murkiem.

Dzisiaj wieczorem przechodząc tamtędy wydawało mi się że coś przemknęło. Był już półmrok ale wyglądało jak Wyglądało to jak zmutowana mysz ale koloru bardziej beżowego niż szarego. Przejrzałam w necie rożne opisy gryzoni i myślę że może to karczownik. Jak tego dziada wykurzyć z ogrodu?
Normalnie ręce opadają
Czy ktoś zna jakiś skuteczny sposób??????
m_gocha 00:05, 21 lip 2017

Do tego dzisiaj postawiłam już ostatecznie krzyżyk na moim cudnym czerwonym klonie palmowym
Co dziwne po zimie obudził się i wypuścił pięknie liście. Majowe przymrozki trochę zwarzyły mu te listki ale potem ładnie się rozwinęły. Niestety w czerwcu zauważyłam, że tak jakby zaczynały więdnąć, potem zbrązowiały i zleciały z gałęzi. Myślałam, że ponownie odbije a tu niestety cisza
pestka56 00:33, 21 lip 2017

Klonika współczuję. U mnie rośnie dopiero po 3-cim podejściu.

A dziada zabić. https://tedan.pl/deratyzacja-zwalczanie-szczurow-myszy-i-gryzoni/szczurolapki-myszolapki/show/all/ Mają pułapki i takie co mordują.
m_gocha 00:33, 21 lip 2017

Upał daje się we znaki. Pomimo tego próbuję nadgonić trochę prac - plewię, przycinam. Czemu to wszystko tak się rozrasta... Robi się ewidentnie ciasno w ogrodzie. Czasem tak myślę, że chciałabym tworzyć ogród od nowa... Jakiś dół ogrodowy mnie chyba łapie
Ale ucieszyłam się ogromnie z nowych przydaśków ogrodowych (określenie przydaśki zapożyczone chyba już na zawsze od Ani, która chyba przymknęła swój wątek , niestety uleciał mi z pamięci tytuł wątku). Mam nadzieję, że Ania się nie obrazi

m_gocha 00:35, 21 lip 2017

i kolejne poidełko

m_gocha 00:41, 21 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Klonika współczuję. U mnie rośnie dopiero po 3-cim podejściu.

A dziada zabić. https://tedan.pl/deratyzacja-zwalczanie-szczurow-myszy-i-gryzoni/szczurolapki-myszolapki/show/all/ Mają pułapki i takie co mordują.

Kasiu klonik rósł u mnie pewnie z kilkanaście lat - tym bardziej mi go szkoda

A dziada najpierw muszę zidentyfikować czy to mysz, nornica, szczur wędrowny, karczownik czy jakaś inna wydra... aby dobrać odpowiednie narzędzia zbrodni
Obawiam się, że ten dziad nie działa sam w pojedynkę...