Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 23:47, 19 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Ale Ty masz fajne pomysły Muszę na bieżąco odwiedzać Twój wątek.
Nigdy bym nie wpadła na to, żeby podwiązywać / podklejać taśmą bezbarwną. Muszę zacząć zbierać witki, bo dotychczas używałam tylko kupnych tyczek bambusowych. W tym roku już chyba zostawię bez podwiązania te młode krzewy, ale w przyszłym sezonie solidnie się za to zabiorę
U mnie w ogrodzie mało drzew to pewnie po większą ilość wybiorę się do lasu

Niesamowita jesteś. Patent na sterczącą sałatę super

Ja mam jeden warzywnik w skrzyni, a raczej to jest mojego synka. Mąż mu zrobił i sobie tam wszystko sadzi. Rzodkiewki i pomidorki mu wyszły

Dzięki Mirello za miłe słowa Zapraszam i będzie mi bardzo miło Cię gościć
Co do podwiązywania Anabelek to jeszcze dodam, że ostatnio wpadłam na pomysł, że chyba dobrze spisywałyby się spineczki do włosów tzw. motylki do przytwierdzania łodygi do patyka

Super, że wdrażasz swoją latorośl do ogrodniczkowania
m_gocha 00:03, 20 lip 2017

Kończy kwitnąć bodziszek (mój jedyny - zasadziłam go tak na próbę, bo wiem, że niektórzy na O. są bodziszkami zachwyceni, ale mnie na kolana nie powalił )

nie wiem czy jest szansa aby jeszcze raz zakwitnął, czy powinnam go trochę podciąć?
m_gocha 00:24, 20 lip 2017

Zakupiona na lokalnym ryneczku maleńka sadzonka - teraz już wiem, że to języczka purpurowa - okazała się gigantem Liście ogromne na wysokość ok. 140 cm. Ogólnie roślina ciekawie wygląda ale... denerwują mnie duże dziury w liściach. Nie wiem czy to jakieś robale żerują (opuchlaki?) czy te liście z jakiś przyczyn same pękają? Widziałam te języczki w CO (ale znacznie mniejsze liście) i też były z dziurami. Pani w CO nie wiedziała czym je wytłumaczyć. Te liście nawet jak są całkiem młode to już mają dziury

Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć?
Nowalijka 00:26, 20 lip 2017

Gosiu, bez względu na to co ją wpierdziela jest piękna, a przede wszystkim wyhodowana od małej sadzionki....
m_gocha 00:31, 20 lip 2017

Powoli kończą główne kwitnienie moje dwa wiciokrzewy. Zapach w ogrodzie (zwłaszcza wieczorem) niesamowity

Nowalijka 00:33, 20 lip 2017

Też jestem posiadaczem 3 wiciokrzewów, jeden (goldflame) kwitnie tylko w górnych partiach krzewów, jeden (NN) kwitnie pięknie a jeden z nich nie ma jeszcze kwiatów.
m_gocha 00:43, 20 lip 2017

Te zdjęcia z przed kilku dni. Teraz już kwiatów mniej i zawiązały się już (na razie zielone) owocostany.
Tak się zastanawiam czy gdybym tak przycięła te wiciokrzewy to jest szansa że powtórzą kwitnienie?

Żółty wiciokrzew przycięłam dość silnie, bo wspiął się na pobliską jabłoń i opanował kilka gałęzi, które chyba przez niego obumarły . W przeciwieństwie do różowego ten jest bardzo ekspansywny ale pachnie nieziemsko Różowy zdecydowanie słabiej
m_gocha 00:46, 20 lip 2017

Nowalijka napisał(a)
Też jestem posiadaczem 3 wiciokrzewów, jeden (goldflame) kwitnie tylko w górnych partiach krzewów, jeden (NN) kwitnie pięknie a jeden z nich nie ma jeszcze kwiatów.
Tak sobie myślę, że może na wiosnę trzeba przyciąć tego goldflame
m_gocha 00:56, 20 lip 2017

Kończy kwitnienie również tojeść kropkowana.
Już dawno miałam ją wyeksmitować z ogrodu, bo dość mocno ekspansywna a poza tym nie przepadam za żółtymi kwiatkami... Ale kwitnie dość długo, zapach bardzo delikatny taki jakby miodowy (podobny jak u pierwiosnków), no i jak się przyjrzeć z bliska to naprawdę piękne kwiaty... szkoda, że nie białe, albo niebieskie...
m_gocha 01:02, 20 lip 2017

Na dobranoc zostawiam szmer wody