Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Alija 20:04, 15 sty 2021

Witam! Jestem U Ciebie pierwszy raz i dobrze, że tu trafiłam, w dodatku na podsumowanie roku. Piękne masz rośliny i piękny ogród. Masz talent do cięcia, super! Pozdrawiam cieplutko i czekam na ciąg dalszy.
m_gocha 22:56, 15 sty 2021

Dorota123 napisał(a)
Wspomnienia wiosny piękne i kolorowe, ale teraz cieszymy się zimą.
Tak zima zrobiła nam niespodziankę i z szaro-burej pogody i wbrew prognozom pokazała swój urok. Jest jak w bajce
Kasia_CS napisał(a)
cudowny przegląd roku, zjawiskowy czekam na resztę miesięcy!
Kasiu dzięki Zaczęłam segregację ogrodowych zdjęć początkiem stycznia gdy była plucha i szaro w ogrodzie, żeby trochę naładować akumulatory i tak wpadłam na pomysł aby to podsumowanie przy okazji zrobić
Alija napisał(a)
Witam! Jestem U Ciebie pierwszy raz i dobrze, że tu trafiłam, w dodatku na podsumowanie roku. Piękne masz rośliny i piękny ogród. Masz talent do cięcia, super! Pozdrawiam cieplutko i czekam na ciąg dalszy.
Witam Cię zatem Alicjo serdecznie Ja u Ciebie byłam jakiś czas temu cichutko wzdychając do pieknego i klimatycznego ogrodu
m_gocha 23:18, 15 sty 2021

MAJ
Mój ulubiony miesiąc... ze względu na świeżą limonkową zieleń, zapachy bzów, konwalii i fiołków oraz śpiewy i trele ptaków.
W tym roku maj był bardzo dziwny ze względu na wciąż trwającą suszę i bardzo późne pzymrozki, które zakończyły się 22 maja - pamiętam dokładne bo wtedy mam urodziny

Przyroda garnęła się do życia

Funkie pokazywały coraz większe kły a potem nagle pojawiały się z dnia na dzień coraz wieksze liście, startowały trawy

Nowa12 23:35, 15 sty 2021

Cudne podsumowanie i opowieść. Będę zaglądać na ciąg dalszy .
m_gocha 23:37, 15 sty 2021

Korzystając z ciepłego początku maja zaczęłam robić leką rewolucję na mojej rabacie żwirowej wokół fundamentu domu.

Wykopałam trawę Red Baron bo z malutkiej kępki rozlazła mi sie na rabatę żwirową z rozchodnikami

Miałam tam rozłożoną matę-szmatę pod żwir. Red baron potrafił przejść swoimi kłączami pod matę i przebić się przez nią.
Miałam posadzić tę trawę na skarpie ale trochę zaczęłam jej się obawiać
Narazie po żmudnym wyciąganiu kłączy z maty wsadziłam do donic i tak mobilnie zdobiły przedogródek

Usunęłam ową matę-szmatę. Wypłukałam żwir. Wykopałam rojniki i "na chwilę" wsadziłam je do donic z myślą że na nowo "za chwilę" wrócą na swoje miejsce, gdy ogarne całą rabatę. Jak to zwykle z prowizorkami bywa... brakło czasu i weny... Rojniki całkiem dobrze radziły sobie w donicach i do tej pory w donicach pozostały tyle tylko że w żwirku "zakopcowane na zimę

Zastanawiał mnie fakt wyjatkowej aktywności opuchlaków w moim ogródku. Co rusz gdzies je spotykałam, a i obgryzione liście świadczyły o ich żerowaniu I tak teraz przyszło mi do głowy czy aby nie wykopałam je razem z rojnikami a one po prostu bezczelnie ruszyły na podbój ogrodu?
m_gocha 23:53, 15 sty 2021

Kwitły bratki, niezapominajki, szafirki, ubiorek... Czosnki miały już spore pąki... Bzy już startowały...

Tzw. zimni ogrodnicy przynieśli spore ochłodzenie. Niestety chłody nie zakończyły się wraz z tzw, "zimną Zośką". Wręcz przez kilka kolejnych dni była niesamowita zimnica a nocami temperatura spadała nawet do -7 stopni Powyciągałam wszelkie otuliny, koce, kartonowe pudła i co się dało to okrywałam. Niestety większość roślin miała już spore ale jeszcze bardzo delikatne liście i pąki kwiatowe. To bardzo utrudniało okrywanie. Dodatkowo po bardzo zimnej nocy przychodziły lodowate opady deszczu ze śniegiem niesione porywistym wiatrem Pamietam jaką czułam bezsilność i małość wobec potęgi przyrody.

Omroziło m.in. hortensje bukietowe, bzy, niektóre czosnki
m_gocha 23:59, 15 sty 2021

22 maja zakończyły się przymrozki... Można było odetchnąc z ulgą

Tulipany udały się jedynie w donicach i to tylko w tych, które zimowały w budynku gospodarczym

Tulipany w gruncie (w tym i tulipany w dziesiątkach donic zadołowanych w ziemi) były jakieś poskręcane, rachityczne i z reguły bez kwiatów Powiedziałam wtedy - od tej pory nie sadzę tulipanów
Pół roku minęło i... chyba o tym zapomniałam
m_gocha 00:04, 16 sty 2021

Hortensje ogrodowe w gruncie to obraz nędzy i rozpaczy. Większość łodyg była suchych i musiałam wyciąć - nie wiem czy to efekt podmarznięcia w czasie silnych ubiegłorocznych październikowych przymrozków, czy efekt suszy
Natomiast kilka ogrodówek jak zwykle trzymałam w nieogrzewanym budynku gospodarczym i wystartowały bardzo szybko. W maju miały już ładne pąki kwiatowe

Kwitły różaneczniki. Na szczęście pomogło okrywanie grubymi kartonami

m_gocha 00:09, 16 sty 2021

Dzięki zabezpieczaniu przed majowymi przyrozkami warzywnik też cieszył oko swoją bujnością. Pięknie kwitły truskawki
m_gocha 00:21, 16 sty 2021

CZERWIEC

Czerwiec przyniósł intensywne deszcze. Po długich tygodniach a nawet miesiącach totalnej suszy wydawało się to wybawieniem
Ogród odżył. Rośliny chłonęły wodę jak gąbka.

Niestety wraz z deszczem pojawiła się plaga nagich ślimaków