Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 13:17, 13 sie 2016

Toszka napisał(a)
pod sosna absolutnie dadzą radę, bo korzenie sosny sa głębokie. Pod tuję też. Najgorzej pod świerkiem.
Co do korzeni drzew to nie jest tak źle (próbowałam kopać dołek) gorzej z tym nasłonecznienie i suchym podłożem - potrzeba solidnego deszczu aby tam było mokro, ale to też do rozwiązania - mogę podlewać
m_gocha 13:23, 13 sie 2016

olga80 napisał(a)
Cudny jest
ale niezbyt trwały Po ostatnich upałach i ulewach nie wygląda już tak dobrze
Monka 17:27, 14 sie 2016

m_gocha napisał(a)
Kilka fotek mojej "kałuży"i jej okolic

i fragment mojego (kontrolowanego) buszu

Gosia, ale Ty masz piękne niwaki !!!!!!!!!!! i Ty to wszystko swoimi ręcyma zrobiłaś ?
wrobelki 22:24, 14 sie 2016

m_gocha czy Twoja trzmielina rośnie w cieniu przy kałuży?
m_gocha 22:36, 14 sie 2016

wrobelki napisał(a)
m_gocha czy Twoja trzmielina rośnie w cieniu przy kałuży?
raczej jest to półcień i przez chwilę przed południem świeci słońce. Ale w innym miejscu mam w dość sporym cieniu i też daje radę
m_gocha 22:47, 14 sie 2016

Monka napisał(a) Gosia, ale Ty masz piękne niwaki !!!!!!!!!!! i Ty to wszystko swoimi ręcyma zrobiłaś ?
dzięki za niwaki cięte własnymi ręcyma Ale powiem Ci, że z każdym rokiem idzie szybciej i łatwiej. Najtrudniejszy krok to odważyć się na cięcie, nadać jakiś kształt a potem to już z górki Twój niwak naprawdę super
gosia_w_ogro... 11:14, 15 sie 2016

Twój ogród zachwyca kolorem i cięciem!! Twoje zdjęcia umiliły mi poranną kawę Rozmażyłam się i w przyszłym roku też chcę tyle koloru w ogrodzie. Czy cebule krokusów, tulipanów i innych można wkładać do trawy? Czy kwitną kiedy trawę już trzeba kosić? Jak wybierasz miejsca dla roślin i czy na kwaśnym podłożu też można sądzić tak pięknie kwiaty? Posadziłam w tym roku na obrzeżach trawy słoneczniki, ale nie wyrosły. Nie wiem czy dlatego że nasiona czekały u mnie dwa lata, czy że nie oczyściłam podłoża przed sadzenie. ..
Toszka 11:36, 15 sie 2016

malgorzata_kadlubska napisał(a)
Twój ogród zachwyca kolorem i cięciem!! Twoje zdjęcia umiliły mi poranną kawę Rozmażyłam się i w przyszłym roku też chcę tyle koloru w ogrodzie. Czy cebule krokusów, tulipanów i innych można wkładać do trawy? Czy kwitną kiedy trawę już trzeba kosić? Jak wybierasz miejsca dla roślin i czy na kwaśnym podłożu też można sądzić tak pięknie kwiaty? Posadziłam w tym roku na obrzeżach trawy słoneczniki, ale nie wyrosły. Nie wiem czy dlatego że nasiona czekały u mnie dwa lata, czy że nie oczyściłam podłoża przed sadzenie. ..

Sadzenie krokusów w trawie jest możliwe, ale utrudnia koszenie, bo po przekwitnięciu liście muszą jakiś czas sterczeć, aby "naładować akumulatory" na przyszły rok. Albo sadzisz sadzarka do kwiatów i wnętrze ziemi z sadzarki dokładnie wsuwasz z sadzarki na miejsce, tak by trawa wyjęta wróciła na swoje miejsce. Lub nacinasz kwadrat, prostokąt trawy, podcinasz od spodu korzenie, układasz cebulki i na to kładziesz ponownie pas trawy.
Tulipany lepiej sadzić na rabacie i to tak, by po przekwitnięciu liście były (do końca czerwca) zasłonięte innymi roślinami. Te liście tulipanów potrafią zaskakująco irytować Kupuj czosnki ozdobne - będziesz mile zaskoczona
gierczusia 15:34, 20 sie 2016

Witam się serdecznie jak przeczytałam o 6 arach działki , to se myślę...wieeelka ale jak zobaczyłam te cudne zakamarki...aaa....dojrzałe ogrody są cudowne a Ty masz rękę do Cięcia jak się patrzy pośmialiśmy siė z Jabby dla nas ro był Jabba z Kermitem są boooscy
Dorota123 17:32, 21 sie 2016

Masz cudownie wypielęgnowany ogród. Piękne oczko wodne z kryształowo-czystą wodą, aż zastanawiam się jak to możliwe.
Też lubię formy cięte, ale Twoje to mistrzostwo świata.