Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 12:24, 22 sie 2016

gosia_w_ogrodzie napisał(a)
Twój ogród zachwyca kolorem i cięciem!! Twoje zdjęcia umiliły mi poranną kawę Rozmażyłam się i w przyszłym roku też chcę tyle koloru w ogrodzie. Czy cebule krokusów, tulipanów i innych można wkładać do trawy? Czy kwitną kiedy trawę już trzeba kosić? Jak wybierasz miejsca dla roślin i czy na kwaśnym podłożu też można sądzić tak pięknie kwiaty? Posadziłam w tym roku na obrzeżach trawy słoneczniki, ale nie wyrosły. Nie wiem czy dlatego że nasiona czekały u mnie dwa lata, czy że nie oczyściłam podłoża przed sadzenie. ..
Toszka już odpowiedziała wyczerpująco Ja tylko dodam, że sadziłam krokusy botaniczne w trawniku, ale z czasem coraz gorzej kwitły i teraz gdzieniegdzie jakiś się pokaże. Zdecydowanym kłopotem jest czas czekania z koszeniem aż przyschną liście krokusów. Jeżeli masz taki zakątek trawnika, który może spokojnie poczekać z koszeniem to posadź krokusy. Tulipanów w trawniku nie polecam.
A za miłe słowa wielkie dzięki
m_gocha 12:31, 22 sie 2016

gierczusia napisał(a)
Witam się serdecznie jak przeczytałam o 6 arach działki , to se myślę...wieeelka ale jak zobaczyłam te cudne zakamarki...aaa....dojrzałe ogrody są cudowne a Ty masz rękę do Cięcia jak się patrzy pośmialiśmy siė z Jabby dla nas ro był Jabba z Kermitem są boooscy
Te 6 arów to cała działka a po odliczeiu miejsca zajmowanego przez dom, budynek gospodarczy, podjazd itp. zostaje niewiele (zwłaszcza, gdy w miarę bycia na Ogrodowisku apetyt rośnie) A ogród nie z gumy, choć niektórzy znajomi śmieją się że chyba z gumy, bo ciągle coś w nim upycham Marzenie o lustrze wciąż aktualne, będę podpatrywać Twój ogród jeżeli powolisz
Pluszakowa 12:35, 22 sie 2016

Też myślałam o krokusach w trawniku ale jednak się nie zdecyduje z uwagi na te liście. Widok wiosną jest spektakularny na taki trawnik
m_gocha 12:36, 22 sie 2016

Dorota123 napisał(a)
Masz cudownie wypielęgnowany ogród. Piękne oczko wodne z kryształowo-czystą wodą, aż zastanawiam się jak to możliwe.
Też lubię formy cięte, ale Twoje to mistrzostwo świata.
Dzięki Dorotko Niestety pielęgnacja nawet tak małego ogrodu sporo zajmuje mi czasu i chyba sporo za dużo. Tak sobie pomyślałam ostatnio, że w ciągu tego lata nie miałam czasu poleniuchować na hamaku czy leżaku , bo wciąż albo coś przycinam, przesadzam, odchwaszczam, obmyślam... Chyba muszę się zreorganizować A jak Ty sobie radzisz ze swoim królestwem?
m_gocha 12:46, 22 sie 2016

Chyba mnie jakiś dołek ogrodowy dopada Lato ledwo się zaczęło a tu jesień już puka do drzwi. Za oknem prawie szaruga jesienna Było wiele planów rewolucji ogrodowych niestety chyba pozostaną w sferze planów . Do tego "pejzaż" za ogrodzeniem dobijający. Zresztą sami zobaczcie. Horror.

To widok prawie z każdej strony mojej działki. I jak tu zmusić sąsiadów do skoszenia tego chwastowiska przynajmniej raz w roku? Chyba nie muszę mówić co się dzieje jak nawet lekki wiatr zawieje
m_gocha 12:49, 22 sie 2016

Pluszakowa napisał(a)
Też myślałam o krokusach w trawniku ale jednak się nie zdecyduje z uwagi na te liście. Widok wiosną jest spektakularny na taki trawnik
Jeżeli masz taki kawałek trawnika, który nie jest bardzo wyeksponowany i może poczekać z koszeniem to warto Poza tym krokusy botaniczne wcześniej kwitną i wcześniej zamierają liście
Pluszakowa 12:55, 22 sie 2016

m_gocha napisał(a)
Jeżeli masz taki kawałek trawnika, który nie jest bardzo wyeksponowany i może poczekać z koszeniem to warto Poza tym krokusy botaniczne wcześniej kwitną i wcześniej zamierają liście

U mnie trawnik dopiero będzie i w planach jest w jednym małym kawałku także nie da rady.Myślałam bo na etapie zakładania można łatwo dać też cebule nad siatkę p/k kretom. A chwastów za płotem współczuję ale jeszcze bardziej dobijające jest jak takie chwasty są na zamieszkalnych działkach a tak przynajmniej sąsiadów nie masz.
wrobelki 17:48, 22 sie 2016

Gosiu jak wrócę do domu to wstawie zdjęcie jak wygląda działka mojego sąsiada na pocieszenie
m_gocha 00:06, 23 sie 2016

Pluszakowa napisał(a)

U mnie trawnik dopiero będzie i w planach jest w jednym małym kawałku także nie da rady.Myślałam bo na etapie zakładania można łatwo dać też cebule nad siatkę p/k kretom. A chwastów za płotem współczuję ale jeszcze bardziej dobijające jest jak takie chwasty są na zamieszkalnych działkach a tak przynajmniej sąsiadów nie masz.
sąsiadów mam a to wokół to ich pola (działki). Mieszkam na wsi. Jeszcze kilka lat temu te grunty były uprawiane, potem tylko trawy koszone a teraz już nic. Nawet kawałka grządki nikt nie ma. Dla mnie to niezroumiałe, zwłaszcza że staram się każdy metr wykorzystać jak najlepiej. Wg mnie powinien być jakiś przepis nakazujący utrzymywać swoje włości przynajmniej w minimalnym porządku
m_gocha 00:26, 23 sie 2016

Czy może mi ktoś pomóc w zdiagnozowaniu co dolega moim hostom Gold Standard? Oto zdjęcie

Mam nadzieję że to nie HVX groźna choroba host. Podejrzewam, że to efekt mocnego przygrzania w słońcu a potem jeszcze deszcz. Czy coś im zaaplikowac?