Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 22:22, 29 kwi 2020

Helen napisał(a)

Ania, trafiłaś w punkt
teraz widzę, że powinin więcej uczestniczyć w tym naszych wariactwach. A ja chciałam mu oszczędzić tematów, które go nie interesują.
inka74 22:35, 29 kwi 2020

Anda napisał(a)
Narobiłaś się i fochy znieść musiałaś, ale efekt jest świetny. Trud się opłacił
dzięki Ewcia dobrze, że ten kąt spędzał mi sen z powiek bo już teraz widzę, że zupełnie inaczej chodzi się po tej części. I przechodzę z jednej do drugiej i nic mi się nie gryzie, nie zgrzyta. Siedzę na ławce i mam dobry widok i na lewo i na prawo. Myślę, że finalnie będzie dobrze.
inka74 22:39, 29 kwi 2020

A tak ogólnie to ja z pełną świadomością wstawiłam zdjęcie z tego etapu prac. Gdy jest totalny bałagan. Bo u mnie tak to wygląda jak robię rabatę. Bałagan mam wkoło.
Johanka77 22:47, 29 kwi 2020

inka74 napisał(a)
Tadam... Druga skrzynia out. Ziemia przekopana. Pietrusznik okropny ale już krok do przodu w planach. Mam za dużo ziemi. Worków mi zbrakło. Nie wiem ile w tych skrzyniach było ale bardzo dużo.

I rzut z góry na bok działki. Jeszcze muszę popracować nad linią kostki ale jest w miarę nieźle.

Porada potrzebna - trawnik mam w pasy, dosiewać nawóz tam gdzie brak zielonego czy tylko wody lać???

Dosiewamy zawsze. Mamy taki problem za garażem, czasem zdarza się w suszy i przy tarasie.

M wzrusza ziemię, sypie ziarno, zakrywa czarnoziemem. Udeptuje.
Potem nawozi i podlewa, podlewa

Edit:
Zapomniałam pochwalić wywalenia skrzyni! Masz powera
Zagajanka 13:28, 30 kwi 2020

inka74 napisał(a)
Tadam... Druga skrzynia out. Ziemia przekopana. Pietrusznik okropny ale już krok do przodu w planach. Mam za dużo ziemi. Worków mi zbrakło. Nie wiem ile w tych skrzyniach było ale bardzo dużo.

[/img]

A cóz tu zamiast skrzyneczek się planuje? Czyżby kolejne róże?

inka74 napisał(a)
I rzut z góry na bok działki. Jeszcze muszę popracować nad linią kostki ale jest w miarę nieźle.

Porada potrzebna - trawnik mam w pasy, dosiewać nawóz tam gdzie brak zielonego czy tylko wody lać???

Ja bym zlekka dosypała w te jasne pasy.
A poza tym, naprawdę masz okazję na przesunięcie linii kostki... tak z parę centymetrów i już miejsce na nowe roślinki by się znalazło :
inka74 13:57, 30 kwi 2020

Asia, dzięki!!! to miejsce na trawniku jest prawie cały czas w słońcu i tak wypala. Myślę też, że chyba nierówno nawóz sypnęłam. Dosypię, podleję (choć trochę pokropiło) i poczekam.

Janka - to miejsce na róże się nie nadaje - tylko jeden narożnik ma dostateczną ilość słońca i tam ze 3 krzaczki będą, reszta to bardziej derenie, magnolie, hortensje, trawy - takie klimaty jak ogólnie z tyłu mam.
Kusicie mnie z tym zabieraniem trawnika ale do jesieni nic nie ruszam, muszę zobaczyć jak to co mam się rozrośnie i jak będzie wyglądać. Oprócz tego ja w planach mam dużo większą grabież trawnika ale to nie na ten sezon ))
o mniej więcej taką (plan jeszcze gdzieś w bardzo dużych powijakach
Pola 14:18, 30 kwi 2020

Tu się z tobą zgadzam, nie ma co się spieszyć, jeśli masz plan w głowie to nie zmieniaj tylko spokojnie twórz.
Ja też swój ogród tworzę kilka lat, spokojnie bez pośpiechu..... warzywnik świetnie wyszedł brawo za pomysł.
Gosiek33 14:39, 30 kwi 2020

W temacie trawnika przypomina mi się jak 2 late temu (?) wszystko zrywałaś i nowy zakładałaś... tylko nie bij
Zagajanka 14:47, 30 kwi 2020

inka74 napisał(a)
Janka - to miejsce na róże się nie nadaje - tylko jeden narożnik ma dostateczną ilość słońca i tam ze 3 krzaczki będą, reszta to bardziej derenie, magnolie, hortensje, trawy - takie klimaty jak ogólnie z tyłu mam.
Kusicie mnie z tym zabieraniem trawnika ale do jesieni nic nie ruszam, muszę zobaczyć jak to co mam się rozrośnie i jak będzie wyglądać. Oprócz tego ja w planach mam dużo większą grabież trawnika ale to nie na ten sezon ))
o mniej więcej taką (plan jeszcze gdzieś w bardzo dużych powijakach

Wow, plan ekspansji globalnej
w takim razie rzeczywiście trzeba by poczekać.
inka74 15:14, 30 kwi 2020

No właśnie zrywałam i zakładałam nowy trawnik niedawno więc teraz choć trochę musi w tym ogrodzie pobyć )) a tak serio to ręce już do ziemi mam i na razie mi się nie chce, choć coś po głowie chodzi i mąci. Jedno jeszcze za domem nie skończone. Jak skończę, posiedzę, popatrzę, pokontempluję widoki i zobaczę, czy mi coś przeszkadza czy nie. Jak nie to jeszcze jakiś czas tak zostanie. Jak będzie przeszkadzać, wnerwiać i susza mnie dobije - zrobię rabatę lub... poprawię boki. Ale najpierw muszę mieć konkretną jej wizję, teraz nie mam takiej tylko luźne skojarzenia. Nic więc na siłę. Ogród to nie nie wyścigi )))