Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 09:04, 02 maj 2020

Dziewczyny, mam dylemat. W jednym z narożników mam tuje, jakaś inna odmiana niż szmaragd i nie za bardzo chce rosnąć ładnie. Bardzo od dołu łysieje bo mało słońca tam jest a góra taka mega pękata. Zastanawiam się czy nie wyrzucić ich za płot, tam mogą mi ścianę robić a tu czy nie wsadzić cisów lub może grabów. Jedne i drugie mogę zakupić spore. Cisy baccata takie 150 cm, ładne ale drogie. Z grabami gorzej bo takie już formowane to jest tylko metr jest w okolicy dostępny a ja 3-4 m potrzebuję. Cenowo graby taniej wyjdą ale sama nie wiem... Potrzebuję tam ładną ścianę, prostą, niezbyt grubą - do 60 cm. Obecnie tuje 80 cm zajmują i wchodzą na inne rośliny. Musi być węziej. Chodzi dokładnie o ten narożnik za czaplą. Cisy nadadzą ładne ciemne tło tylko zanim urosną do takiej wysokości jak potrzeba to sporo czasu upłynie. Taki półcień wytrzymają.

Tu widać łyse placki

Graby z kolei nie wiem jak w półcieniu dadzą radę ale z tej perspektywy w zimę tworzyłyby ładny kontrast z rudymi listkami i nawiązały by do buka
mrokasia 10:06, 02 maj 2020

Hmmm, niby możesz te tujki wyrównać w pionie cięciem, ale na łysienie od dołu z braku światła nic nie poradzisz.
I cis i grab moim zdaniem będzie fajny. Cis da Ci ciemniejsze tło i na pewno sobie poradzi w cieniu/półcieniu.
Ale jak patrzę na to ostatnie zdjęcie to w tej części ogrodu nie masz takich nigdzie takich dłuższych zwartych ekranów tylko kilka sztuk - przerwa - kilka sztuk. A te tujki w połączeniu z tym dużym żółtawym iglakiem po lewej robią trochę ciężkie wrażenie tym bardziej że po prawej masz dalej widoczne tylko ogrodzenie. Może dać te cisy/graby tylko w sam narożnik??? Tak, żeby było widać ogrodzenie pomiędzy nimi a tym żółtawym iglakiem? I wcisnąć kolejny mini ekranik gdzieś dalej po prawej?
Kasya 10:16, 02 maj 2020

A na tej rabacie będą tylko niskie rosliny ?
U mnie na tyłach rabaty tez tuje brzydkie na dole ale potem hortki je zasłaniają i nie widać
inka74 10:23, 02 maj 2020

Tam te iglaki są wsadzine z bardzo konkretnego powodu. Zaraz za płotem sąsiadka ma altanę gdzie jej syn lat dwadzieścia parę lubi robić imprezy w lato. Od jej strony tuje kończą się na wysokości tego cytrynowego cyprysika Ivone. W związku z tym potrzebuję tam w miarę szczelnej zasłony ale nie cienkiej i wyższej niż płotek, tak na 2,2 m. W założeniu te tuje w narożniku miały być wysokości tej żółtej ale nie chcą rosnąć równo do góry a bardziej w grzyba. Mam wrażenie że stoją w miejscu z wysokości. One 8 lat mają. Szczerze to mi tam bardzo zależy na zwartej wysokiej ścianie, może niekoniecznie jednorodnej ale bez płotków.
inka74 10:29, 02 maj 2020

Tam są rośliny takie do 120-150 cm. 2 miskanty, róże ale ze względu na cień to ogromnych rozmiarów nie osiągną. Dodatkowo tuje mają bardzo rozległy system korzeniowy, zagłuszają mi wszystko obok. Choć cisy z tymi korzeniami są nie mniejsze. Wyciągnęłam jeden z donicy właśnie. Ledwo go dotargałam.
inka74 10:30, 02 maj 2020

Może ta żółta tuja też by wyleciała... Myślę intensywnie.
inka74 11:09, 02 maj 2020

Trochę pomęczę was zdjęciami bo w końcu udało mi się je zrobić
Zaczynamy od tulipanów. Papuzi, odmiana zaginęła w ilości metek, muszę poszukać bo ładny.
sarenka 11:12, 02 maj 2020

inka74 napisał(a)
ciesz się Kobieto, ja normalnie ich nie oddaję, musiały mi się kupki pomylić przy wyrywaniu. Niech ci ładnie więc rosną i zdobią rabaty. Warto je mieć.

Ja to się zastanawiam jak Ty pamiętasz gdzie jakie rosły gdy cebulki segregujesz? Mi się myli to zawsze i nie mam sposobu na to
inka74 11:15, 02 maj 2020

Te miały być moimi ukochanymi Salmon Parrot ale stanowczo nimi nie są. Ja nie lubię czerwonych tulipanów ( kilka sztuk tylko wydaje się być inna - może to te moje właściwe
inka74 11:16, 02 maj 2020

sarenka napisał(a)

Ja to się zastanawiam jak Ty pamiętasz gdzie jakie rosły gdy cebulki segregujesz? Mi się myli to zawsze i nie mam sposobu na to
kartki wsadzam z opisem a te które mi z jakiegoś powodu nie pasowały lub za mało od razu odkładam jako miks do oddania.