Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Mirka 14:03, 15 sty 2021

inka74 napisał(a)
Reni - ta strona nie wiem dlaczego ale się nie odpala...

Mirka - grujecznik zależy jaka odmiana i jak duży, w jakim miejscu jest. Jak mały i na wygwizdowie to bym opatuliła, jak duży to i tak ciężko coś zrobić. Grujeczniki w naszym klimacie te podstawowe dają radę, szczególnie jak rok już siedzi w ziemi. Ale 100% pewności ci nie dam, z roślinami jest różnie. Czaami to nie mróż je załatwia a susza i zimny wiatr potem. Więc jak masz pierzynkę ze śniegu to powinno być OK. Jak śniegu nie ma to jest duuuużo gorzej.

Ja u mnie opatuliłam ambrowca i judaszowce. Ambrowca też tylko tego przy tarasie bo to patyk taki jak mój palec. Za domem dużego szczepionego gumbala nie okrywam.

Jest spory tak ze dwa metry ma ale za plecami ma pole truskawek więc wiatr hula .
Kołderka ze śniegu jest ale na wszelki wypadek koronę mu otulę.
Kokesz 15:13, 15 sty 2021

Strona odpala, trzeba wybrać model UM i swoje miasto.
Tylko poczytaj jak odczytywać wykresy, bo ja kiedyś nie bardzo wiedziałam o co tam chodzi.
Ewik 15:56, 15 sty 2021

Myślałam, że tylko mnie tak nosi )
Będzie się wiosną działo u Ciebie z tulipanami , juz nie mogę się doczekać
. Część takich samych posadziłam i mam nadzieję że nie będzie zbyt wielu pomyłek .
inka74 16:25, 15 sty 2021

Mirka, lepiej okryć jak takie miejsce, tak mi się wydaje.

Reni muszę spróbować przez inna przeglądarkę...

Ewa - no nosi mnie. Ja w ubiegłym roku miałam chyba z 5 pomylonych odmian. Najbardziej bolała ponad setka cebul, które miały być Salmon Parrot a były papuzimi ale czerwonymi strasznie, takimi, jak nie lubię. Sąsiadka się zachwycała a ja chlipałam ;(
Druga setka to pomylone Balleriny. Dobrze, że te co dostałam, przynajmniej pomarańczowe były, ale nie były liliokształtne. Reszta to mniejsze ilości więc i ból mniejszy był. I żeby było jasne, nie chodzi o kasę ale o efekt, który sobie wymyśliłam. Tylko jedna pomylona odmiana była ładna z tym, że nie wiem co to jest. Wyglądała tak

Ja takiego czystego żółtego koloru w tulipanach to tak nie bardzo. Przez 2 lata miałam i zrezygnowałam na rzecz takich robielonych kremem żółci, z zielenią, cytrynką lub pomarańczy.
Magleska 10:23, 16 sty 2021

Iwonka
nadrobiłam u Ciebie
nowe zmiany przy rondzie zapowiadają się bardzo fajnie-ciekawa jestem na jakiej wersji się skończy

tulipanowy i ciemiernikowy przegląd z przyjemnością pooglądałam

zimowe obrazki też śliczne -u mnie też zasypane -nic nie robię ,tylko wiecznie odśnieżam

Buziaki
inka74 10:45, 16 sty 2021

Madzia, na razie mam chyba ze 4-5 różnych wersji na papierze dziewczyny uruchomiły w mojej głowie klapkę z pomysłami. To co wyjdzie fizycznie to już inna bajka. Mam jeden projekt, który dobrze wygląda na papierze, no jest spójny a jak poszłam do ogrodu to wyszło mizernie.
Z zimy i śniegu się cieszę, szczególnie teraz przy mrozach w ten weekend. Ciemierniki i tulipany to roślinki, które kocham. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich. Szczególnie że dobrze się u mnie czują. Każdy ma swoich faworytów w ogrodzie
Macham
Magleska 11:05, 16 sty 2021

Na pewno wybierzesz najlepszą wersję -przecież każde zmiany ,które do tej pory zrobiłaś wszystkich zachwyciły teraz też tak będzie -nie może być inaczej

ja narazie jeszcze się lenię ogrodowo ,przymierzam się do wysiewu pelargonii i surfinii-pierwszy raz -nie wiem co mi z tego wyjdzie

SlonecznyOgrod 11:11, 16 sty 2021

Iwonka, też mam takie spostrzeżenie, że to co pięknie w projekcie nie zawsze musi dobrze wyglądać w rzeczywistości...
Ogród jest częścią większej przestrzeni, czasami musimy coś zasłonić, a czasami czegoś właśnie nie zasłaniać, bo jest fajna perspektywa

Ale Ty masz myśl przewodnią
-magnolia zbyt blisko rośnie
-trawnik pod tujami słabo rośnie
-ładny widok z Twojego okna
-zasłonić okno sąsiadów
inka74 11:44, 16 sty 2021

Madzia, porażek było całe mnóstwo. Ostatnie zmiany w ubiegłym roku są lepsze bo bardziej przemyślane, spójne. Nie robiłam ich by wsadzić jakąś roślinę a po to, by wyeksponować to co mam, zamknąć w ramy przestrzenie to nie znaczy, że przestałam kupowania impulsywnego bo coś mnie urzeknie. W to nie wierzę ale będzie tego dużo mniej bo wiem że nie mam gdzie już ich wsadzić po prostu mam pewne pomysły w głowie, jeszcze nawet całkiem sporo ale nic nie będę nowego robić zanim nie skończę tego co mam zaczęte lub fizycznie wiem co chcę. Czyli placyk na tyłach i jego otoczenie, przeróbki na 3 rabatach, obudowa parasola, może taras i ewentualnie ten front, jak skrystalizuje mi się wizja. W końcu coś musi zostać do roboty na następne lata. Jestem uzależniona od rycia w ogrodzie. Sprawia mi to po prostu przyjemność

Darcia, jest dokładnie jak piszesz ))
Mary 17:50, 16 sty 2021

inka74 napisał(a)
Tylko jedna pomylona odmiana była ładna z tym, że nie wiem co to jest. Wyglądała tak

Ja takiego czystego żółtego koloru w tulipanach to tak nie bardzo. Przez 2 lata miałam i zrezygnowałam na rzecz takich robielonych kremem żółci, z zielenią, cytrynką lub pomarańczy.

Foxy Foxtrot?