Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 21:22, 14 sty 2021

TAR napisał(a)
piekne tulipany i ile ich, ja nie mam sily na cebulaste a juz tulipany ktore wedruja i ciagle je trzeba wykopywac to calkowicie nie moja bajka. wiele z tych tulipanow mialam w poprzednim ogrodzie. wytrwaly max 2 sezony potem juz ich nie bylo.
Tarcia, te tu wymienione to w 99% odmiany, które wcześniej się u mnie sprawdziły. Jedyna nowość to RECREADO - miałam juz kilka ciemnych (właśnie, jeszcze chyba Labradora w tym roku sadziłam, musze sprawdzić w magicznym zeszycie )
W ubiegłym miałam sporo innych odmian ale zachwytu nie było. W tym postanowiłam wziąć sprawdzone ale w większej ilości.
Helen napisał(a)
Wchodzę i się zachwycam czekam na wiosenny spektakl
brakuje mi ogrodu, a jeszcze dziś mnie zdrażnili w robocie i zamiast siedzić pisać teksty - siedzę i ogladam zdjęcia.
Ania111 21:23, 14 sty 2021

Piękne tulipany

Dziękuje za chwilę przyjemności
i proszę o jeszcze ...
inka74 21:41, 14 sty 2021

Aniu - ulubione tulipany z poprzednich lat są w mojej wizytówce. Z 2020 roku nic więcej ciekawego nie mam na zdjęciach.
BKosimkArt 21:45, 14 sty 2021

Iwonko boskie miałaś tulipany i tyle posadziłaś nowych??? Szok
Ja ani jednego, wkurzyłam się na marne kwitnienie w zeszłym roku i zaparłam że nic nie posadzę... będę podziwiać u Ciebie będzie na co popatrzeć...
inka74 21:53, 14 sty 2021

Basiu, sporo wsadziłam. Mam spisanych dwadzieścia parę odmian, najmniejsza ilość jaka kupowałam to 30 sztuk, standardowo koło 40-50, najwięcej mam 100, 150 i 200 sztuk (4 odmiany w takich ilosciach mam).
Jak jeszcze macie ochotę na tulipanowy szał to tu znajdziecie zdjęcia z naszej wyprawy do Łodzi - same tulipany prawie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=626
MiluniaB 21:54, 14 sty 2021

Ale piękności pokazałaś - co jedna odmiana to ładniejsza

Piękne, piękne, piękne

Dziękuję Ci za tą ucztę dla moich oczu
inka74 22:08, 14 sty 2021

Proszę bardzo, sama musiałam też sobie humor poprawić
Agatorek 23:57, 14 sty 2021

inka74 napisał(a)
Basiu, sporo wsadziłam. Mam spisanych dwadzieścia parę odmian, najmniejsza ilość jaka kupowałam to 30 sztuk, standardowo koło 40-50, najwięcej mam 100, 150 i 200 sztuk (4 odmiany w takich ilosciach mam).
Jak jeszcze macie ochotę na tulipanowy szał to tu znajdziecie zdjęcia z naszej wyprawy do Łodzi - same tulipany prawie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=626

Rzeczywiście szał
Kokesz 00:36, 15 sty 2021

Piękne
Też jestem ciekawa co u mnie bez wykopywania po drugim sezonie wyjdzie, w ubiegłym roku większość to same liście, nawet Salmon van Eijk.
W tym roku dosadziłam Groenland, Queen of the Night, żółte nn i po jednej paczce Flaming Purissima, White Purissima. Reszta to czosnki.
Szkoda, że u mnie mucha narcyzowa zjada mi narcyze, bo tak to bym postawiła właśnie na nie.
inka74 06:45, 15 sty 2021

Niewykopywane i niedosadzane mam jeszcze Purple Pion (3 rok w tym samym miejscu, wątpię, aby coś z nich kwitło w tym roku, ale nie dostałam tej odmiany na dosadzanie) i całe mnóstwo pomarańczowego, który miał być Baleriną a nią nie był. Queen of the Night słabo mi powtarzał kwitnienie. Z 20-30 cebul były 1-2 kwiaty. Ale w tej odmianie sporo jest pomyłek. Nie wiem więc na 100% czy to, co miałam, to był prawdziwy Queen.

Ja w kilku miejscach, gdzie dana odmiana dobrze u mnie wyglądała i chciałam mieć ją w tym samym miejscu, zostawiłam cebulki bez wykopywania, dokupiłam i dosadziłam trochę nowych cebulek tej samej odmiany (ok. połowę tego co wcześniej sadziłam). Zobaczymy, jak to będzie wyglądało. Te powtórnie kwitnące są najczęściej u mnie drobniejsze niż nowe cebule.