Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Monia81 11:29, 17 lut 2017

Witam się i ja pobiegałam troszkę po Twoim ogrodzie Bardzo mi się podoba, ogród masz kochany, róże cudne, piękne widoczki jeśli mogę to chętnie będę zaglądać
inka74 11:52, 18 lut 2017

Witaj Moniko - dziękuję i zapraszam na kawę
inka74 15:04, 18 lut 2017

Przeglądając zdjęcia w telefonie wpadło mi w oko takie zdjątko - z cyklu porażki ogrodowe albo ,,to nie tak miało wyglądać".
Zagłuszone pelargonie w skrzynce.

Tak wyglądały na początku maja po posadzeniu. Skrzynka ponad 110 cm szerokości.

Zdjęcie z końca sierpnia. Nie pamiętam w tej chwili jak te drobne kwiatki się nazywają ale zostały tam tylko 2 sztuki. Górne przesadziłam do innej skrzynki gdzie w pełnym słońcu mizerne były z tymi tutaj w półcieniu. Druga sprawa. Wsadzone mam tu pelargonie angielskie. Pięknie kwitną ale mają długą przerwę. W sensie jest wysyp kwiatów a potem przez 3 tygodnie nic. Zostawiłam je sobie do sadzonkowania. Zobaczymy czy się uda. Zamierzam je teraz na słońce wystawić. I tylko żurawki dostaną do towarzystwa bordowe.

Edit: drobne białe kwiaty to euphorbia diamond frost. Wrażliwa na majowe przymrozki - 2 lata temu zmroziło ją ale odbiła ładnie.
kamila66 15:21, 18 lut 2017

Iwonko znalazłam Twoje połączenie w wątku magnoliowym
https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-magnolia-rozne-gatunki-i-odmiany?page=30
ten powojnik pnie się po magnolii?
inka74 15:27, 18 lut 2017

Druga skrzynka - tym razem z Vertigo, które urosło o połowę wyższe niż opisują. Skrzynka w półcieniu.

Tak było w czerwcu. Ach, co za piękna kompozycja mi wyszła. Tak się sama zachwycałam po miesiącu kombinowania coby w tą skrzynkę wsadzić.

A tak 31 sierpnia - kompozycji brak. Jest ogromne trawsko. Nie przeczę ładne ale nie tu w tym miejscu!
Skrzynka ma 45 wysokości. tuje 190 cm do 2,1 m. Żeby było śmieszniej. Ta sama trawa w pełnym słońcu mimo podlewania uschła już w lipcu.
Anda 15:36, 18 lut 2017

Wow Słów brak. Fajnie, że pokazujesz takie przykłady dla przestrogi, dzięki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 15:58, 18 lut 2017

Kami - trudno to nazwać pnięciem to powojnik bylinowy Pamiat Serdtsa. On się nie czepia dlatego wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Nie zniszczy magnolii. Łatwo go odplątać a na wiosnę ścinam przy ziemi. U mnie posadzony w 2015 we wrześniu czyli 2016 rok pierwszy sezon. 4 łodygi, oplatałam je pomiędzy gałązkami magnoli tyle kwiatów miał. Magnolia jest 2 lata starsza i była już kupiona duża. I to też chyba jest dobre rozwiązanie. Młoda mogłaby być zagłuszona przez powojnik. Ta ma koło 2,2 m. Wąska jest bo ją lekko przycinam.

Tak wyglądał z bliska w lipcu. Potem kwitł już mniej obficie ale prawie do października.

inka74 16:20, 18 lut 2017

Ewcia może ktoś przeczyta i uniknie moich błędów. Ogród to nie tylko piękne miejsca. Przypomniała mi o tym Ewa/Rosa z ogrodu za grosze i jej wpisy. Tak samo dla mnie jest cenna twoja uwaga o Summer Song o wysokości jej przycinania.

Zobacz, w teorii wszystko było OK. Vertigo 60/90 cm wysokości w opisach. Słońce i półcień. U mnie ponad 150! Potwór normalnie. Widocznie półcień, sporo wilgoci i dobra ziemia zrobiły swoje.
inka74 17:18, 18 lut 2017

Teraz dla odmiany coś z czego jestem dumna. Tamaryszek francuski wyprowadzony w ciągu 4 lat na małe drzewko. Kofam go bardzo

Tak wyglądał w czerwcu 2013 - to to coś małego w prawym rogu.

Tak wyglądał w ubiegłym roku.
frezja 17:36, 18 lut 2017

No to dał popis..