Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Tamaryszek 09:43, 22 lut 2021

Tyle masz nowych ciemierników..! Ale będzie pięknie. Ciekawa jestem czy drogo płaciłaś? Ja też bardzo je lubię.
Pisałaś o oczarach, że je formujesz. A jak? Bo na zdjeciu wydawał mi się mieć naturalny pokrój (zresztą ładny).
inka74 11:23, 22 lut 2021

Margerytka40 napisał(a)

Chodzi mi po głowie by hodować je w donicach
Da się podobno choć ja co roku na wiosnę kupuję jakieś, najpierw stawiam je w doniczkach w większą donicę, opatulam mchem aby zakryć brzegi a jak przekwitną idą do gruntu, u Danki takie rozwiązanie podpatrzyłam. Dla mnie za drogie to rośliny aby je przez przypadek potem zmarnować (ja niestety doniczkowe rośliny potrafię podsuszyć). Posadź tylko w przepuszczalne podłoże, najlepiej kompost, zrób drenaż i dodaj im skorupek od jajek przy sadzeniu.
inka74 11:25, 22 lut 2021

TAR napisał(a)
moje ciemierniki zdechły pod śniegiem, a mialy juz pąki kwiatowe, wygladaja jak przeżute i wyplute.
2 sztuki podobnie mi zdechły. Te co kwiaty najszybciej wypuściły ale od łodyg widzę, że pokazują się nowe pąki.
inka74 11:41, 22 lut 2021

Tamaryszek napisał(a)
Tyle masz nowych ciemierników..! Ale będzie pięknie. Ciekawa jestem czy drogo płaciłaś? Ja też bardzo je lubię.
Pisałaś o oczarach, że je formujesz. A jak? Bo na zdjeciu wydawał mi się mieć naturalny pokrój (zresztą ładny).
Ciemierniki tylko 3, na razie )) w sumie 8 potrzebuję. Bardzo je lubię a one dosyć dobrze się u mnie czują. Nie w każdym miejscu identycznie ładnie ale rosną i kwitną.
Drogie są teraz sadzonki i to bardzo. W porównaniu do ubiegłego roku poszły ceny o 30-50% w górę. Po 38 zł płaciłam teraz + 20 przesyłka. Ale te akurat od Zymona są ładne jakościowo i zawsze mi się przyjmowały. W ubiegłym roku i 2 lata temu kupowałam jego sadzonki jak były w LM - po 29 zł były. Teraz dziewczyny donosiły, że po 38,99 się w niektórych halach pojawiły.

Co do oczara - tu opisywałam co z nim robię. Są też linki do zdjęć z nim w różnych latach.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10017-ogrod-bez-regul?page=143#post_8

Można ciąć oczary, mam 2 sztuki formowane na pniu i takie je już kupiłam więc nie tylko ja je tnę . Arnolda sama formuję od małego praktycznie. Tylko to cięcie musi być bardzo systematyczne i umiejętne. Tam gdzie utniesz gałązkę to z tego miejsca już oczar nie wypuści nowych przyrostów. Robisz to powoli, po kilka gałązek w roku, tylko tnąc nowe przyrosty bez kwiatów, ja obcinam tak nie więcej jak połowę takiego przyrostu. Tniesz po kwitnieniu a przed wypuszczeniem lisktów. Jak wilgotno może być, cięcie trzeba zasmarować bo on trudno goi rany. Ja staram się zawsze ciąć, jak przez kilka dni nie ma w prognozach deszczu. Teraz też się zastanawiam czy mu gałązkę prostować czy może jednak przyciąć. Na razie ją prostuję.
Margerytka40 12:23, 22 lut 2021

inka74 napisał(a)
Da się podobno choć ja co roku na wiosnę kupuję jakieś, najpierw stawiam je w doniczkach w większą donicę, opatulam mchem aby zakryć brzegi a jak przekwitną idą do gruntu, u Danki takie rozwiązanie podpatrzyłam. Dla mnie za drogie to rośliny aby je przez przypadek potem zmarnować (ja niestety doniczkowe rośliny potrafię podsuszyć). Posadź tylko w przepuszczalne podłoże, najlepiej kompost, zrób drenaż i dodaj im skorupek od jajek przy sadzeniu.

Może spróbuję. Właśnie chcę tak doniczkę jeszcze w większą. Jak przekwitną wyjmę i postawię gdzie indziej bo do donic pójdą wtedy inne kwiatki. Zobaczę czy mi się w ogóle będzie chciało tak latać z tymi donica i. Jak nie to pójdą do gruntu i zrobię jak Ty, za rok kupię inne
Basia_KRK 14:37, 22 lut 2021

inka74 napisał(a)
HGC Ice N' Roses Picotee

Znalazłam w metkach z ubiegłego roku, że ma też z zakupów w LM z Ice'ów Dark Picote, i wersję Red oraz White

Dziewczyny, co w nazwie oznacza HGC? To jakiś certyfikat jak przy różach ADR ?
inka74 14:56, 22 lut 2021

HGC to skrót od Helleborus Gold Collection® - zobacz tu więcej: https://helleborus.de/
Basia_KRK 15:15, 22 lut 2021

Dziękuję Inka, zawsze coś nowego człowiek się dowie

Edit: no dobra, przepadłam, przepiękne te ciemierniki!!! Genialnie, że takie duże! Szykuję zamówienie Masz może zdjęcie swoich, które dostałaś? Jak wyglądają takie sadzonki?
inka74 16:59, 22 lut 2021

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=1309
i na następnej stronie
Basia_KRK 18:08, 22 lut 2021

Ślicznie dziękuję!