Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Kasya 08:07, 10 maj 2021

inka74 napisał(a)
Donice przed wejściem. Na razie tylko początek bo mam obawy przed wsadzaniem jednorocznych w tym sezonie przed zimną Zośką

Szachownica perska powoli zaczyna przekwitać.

reszta jutro a właściwie dziś ale przed południem

Podoba mi się

Trochę mniej ze moje szachownice nie kwitna
Johanka77 08:26, 10 maj 2021

Bosko Pani!
Dosłownie!

U mnie szafirki już przekwitły.
galgAsia 08:41, 10 maj 2021

Iwonka, jakie piękne kolory Te tulipany nie są złe, nawet ja bym się na nie skusiła
April 08:43, 10 maj 2021

Kasya napisał(a)

Podoba mi się

No właśnie moje też nie kwitną. Jaka przyczyna?
Iwona, swoje wykopywałaś na zimę?
inka74 10:06, 10 maj 2021

Agatorek napisał(a)
I Ty mówiłaś, że zdjęć nie robisz ładnych...
Ehh. W słońcu te roślinki wyglądają cudownie .
W słońcu każdy ogród inaczej wygląda. U mnie jest jeszcze ogólnie za duża patelnia, drzewa są za niskie bo w takim rozproszonym świetle przez listki drzew dopiero fajnie to wygląda.
inka74 10:19, 10 maj 2021

Kasya napisał(a)
Podoba mi się

April napisał(a)
No właśnie moje też nie kwitną. Jaka przyczyna?
Iwona, swoje wykopywałaś na zimę?
Dziewczyny, tę szachownicę mam pierwszy raz, nic nie wiem jak się zachowuje dalej i co potrzebuje. Jak gdzieś wyczytam to dam znać. Ja je kupiłam ot tak przez głupi przypadek bo się trafiły cebule w miarę tanio i w sklepie stacjonarnym.

Znalazłam coś takiego:
"Najbardziej wymagającą jest szachownica perska (Fritillaria persica). Kwitnie dziko w Iranie oraz w Izraelu i do szczęścia potrzebuje upału. Jeśli jej nie pomożemy, u nas nie zakwitnie.
Po pierwsze – wyszukajmy dla niej najcieplejsze i najbardziej słoneczne miejsce. Po drugie – ziemia ma być lekko zasadowa, luźna i dobrze przepuszczalna. Perska księżniczka nie zniesie gleby podmokłej, zaraz zgnije jej cebula. Bez upalnego lata, z temperaturami powyżej 25 stopni, w ogóle nie zawiąże kwiatów. Bywa kapryśna – czasem zakwitnie dopiero w drugim roku po posadzeniu. Na zimę warto ją przykrywać. Możemy też po przekwitnięciu wykopać cebulki, wsadzić do doniczek i postawić ją w ciepłym miejscu. Choć chimeryczna, potrafi być szczodra. Obsypuje się purpurowymi, czarnymi lub zielonymi dzwonkami gęsto jak winne grono."
inka74 10:20, 10 maj 2021

Johanka77 napisał(a)
Bosko Pani!
Dosłownie!

U mnie szafirki już przekwitły.
już? U mnie dopiero zaczęły. Jednak z tydzień różnicy jest między nami w ciepłocie. Ja bliżej zimnego wschodu
inka74 10:22, 10 maj 2021

galgAsia napisał(a)
Iwonka, jakie piękne kolory Te tulipany nie są złe, nawet ja bym się na nie skusiła
też myślę, że nie sa złe tylko nie wiem, gdzie je mogę dać po wykopaniu. W teorii są niskie więc przed ciemierniki by może weszły aby widoku nie zasłaniać... Muszę się zastanowić
inka74 10:51, 10 maj 2021

Jak lubicie ciemiernika to jeszcze raz. I szachownica cała.

Jednak jaskry lubię

A taki tulipan mi nagle wyrósł - podejrzewam, że to ubiegłoroczny Lasting love
inka74 11:00, 10 maj 2021

Jeszcze raz owalna w kawałkach. Wybaczcie, jeżeli jakiś widok/zdjęcie się powtórzą.