Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Johanka77 21:01, 08 maj 2021

inka74 napisał(a)
I dla porównania tulipan van Ejik, ten chyba z Lidla był i kupowany jako Orange van Ejik ale jak dla mnie pomarańczu w nim nie ma, bardziej ciemny łosoś. Może to być Mystic choć głowy nie dam. Pamiętam, że porównywałam go do tego co miałam kupowane jako Salmon van Ejik i był dosłownie o jeden odcień mocniejszy. Ale tonacja identyczna. Startuje jako prawie czerwony tulipan a kończy w odcieniu bardziej stonowanym. Płatki mają lekko wydłużony kształt. Kolor jest jednolity przechodzący w jaśniejszy na brzegach. Jak się otwiera to jest to bardziej owal niż jak okrągły pucharek.

Tu wersja od środka płatków

Kolorystyka na zdjęciach oddana mniej więcej w 90%. To nie jest do końca to co w realu. Ale bardziej nie uda mi się złapać.

u mnie tak upstary wyglądały...
inka74 11:04, 09 maj 2021

Mirka napisał(a)

Czyli co wcale nie wykopujesz tulipanów? Sama już nie wiem jak to z nimi jest. Jedni wykopują inni piszą że u nich już kilka lat bez wykopywania rosną . Chyba trzeba samej sprawdzić .
Słonecznego weekendu życzę
Mirka, przepraszam ale chyba nie odpowiedziałam w zaganianiu.
Ja część tulipanów mam zostawionych w ziemi a część wykopuję. Z różnych względów. Teoria mówi, że trzeba wykopać aby cebule poszły w spoczynek i odrobinę przeschły. Bo największym wrogiem cebul oprócz nornic jest właśnie za duża wilgoć. Ale mając ok. 2 tys. cebul na ogrodzie to przyznaję się, że po 4 latach zabawy w wykopywanie to mi się odechciało. I już 2 lata temu część cebul zostało w ziemi. Rok temu następna partia została. Są takie, które nie powtórzą kwitnienia ale są też takie co bardzo ładnie mi wyszły. Niestety to jest opcja na myślę maks. 2-3 lata bo u mnie wygniwają po prostu. Mam glinę. Co roku jest ich mniej. Na razie po zostawieniu w ziemi w ubiegłym roku w tym roku powtórzyły mi kwitnienie:
- Flaming Purissima cebulki sprzed 3 sezonów wykopane po pierwszym, przesadzone w nowe miejsce powtórzyły w ubiegłym roku i w tym
- Exotic Emperor - od 3 sezonów niewykopywane powtarzają
- Purple Pion - 3 sezony w ziemi ale jest go coraz mniej
- Maria Kaczyńska - 2sezony w jednym miejscu, bardzo ładnie powtórzyła
- Orange Emperor - 2 sezony ale jest wyraźnie mniejszy
- Blushing Lady - ten chyba 3 sezon w ziemi
- tulipany kupione jako van Ejik (prawdopodobnie Mystic lub Salmon ale zdania są podzielone) też ładnie powtórzyły w jednym miejscu a w drugim po 2 sezonach same liście teraz były
- nieliczne Balleriny, jakie mi się ostały powtarzają 2 sezon, Negrita w połowie zniknęła niestety
Pomylone w ubiegłym roku tulipki które być może są Creme Uppstar w tym roku też się pokazały. Zobaczymy jak zakwitną bo pąki duże są. I po 3 sezonach nagle mam z powrotem żółte postrzępione na rabacie.
Bardzo ładnie też powtarzała Princess Irene przez 2 lub 3 lata.
Nie powtórzyły kwitnienia żadne z papuzich, ani crown, liberstar czy takie tulipany piwoniowe. Reszta odmian została u mnie wyeliminowana lub jest nowa. W tym roku zostawię Doll's Minuet na rabacie do sprawdzenia.
Nie przepadam w tulipanach ani za intensywnie żółtym kolorem ani za czerwonym. Miałam ale wydałam w dobre ręce. Mam teraz głównie białe, kremowe, różowe, fioletowe, pomarańczowe. Porobiłam rano z 200 zdjęć Aparatem bo pogoda boska więc może wieczorem wrzucę co nieco.
inka74 11:08, 09 maj 2021

Wczoraj odwiedziła mnie Asia Makadamia i Kasia Mrokasia. Dobrze było was zobaczyć i pogadać. Pogodę miałyśmy pod psem, raz deszcz, raz słońce i wiatr. Więc z wczorajszego dnia nie ma zdjęć za to dzisiaj jest cudne słońce i zdjęć nacykałam bez liku. W końcu piękne majowe słoneczko wyszło.
Wrzucę wieczorem.
Miłej niedzieli!!!
Agatorek 22:04, 09 maj 2021

Jest wieczór, a zdjęć nie ma

inka74 22:07, 09 maj 2021

Bo dopiero do domu weszłam
Mirka 22:20, 09 maj 2021

inka74 napisał(a)
Mirka, przepraszam ale chyba nie odpowiedziałam w zaganianiu.
Ja część tulipanów mam zostawionych w ziemi a część wykopuję. Z różnych względów. Teoria mówi, że trzeba wykopać aby cebule poszły w spoczynek i odrobinę przeschły. Bo największym wrogiem cebul oprócz nornic jest właśnie za duża wilgoć. Ale mając ok. 2 tys. cebul na ogrodzie to przyznaję się, że po 4 latach zabawy w wykopywanie to mi się odechciało. I już 2 lata temu część cebul zostało w ziemi. Rok temu następna partia została. Są takie, które nie powtórzą kwitnienia ale są też takie co bardzo ładnie mi wyszły. Niestety to jest opcja na myślę maks. 2-3 lata bo u mnie wygniwają po prostu. Mam glinę. Co roku jest ich mniej. Na razie po zostawieniu w ziemi w ubiegłym roku w tym roku powtórzyły mi kwitnienie:
- Flaming Purissima cebulki sprzed 3 sezonów wykopane po pierwszym, przesadzone w nowe miejsce powtórzyły w ubiegłym roku i w tym
- Exotic Emperor - od 3 sezonów niewykopywane powtarzają
- Purple Pion - 3 sezony w ziemi ale jest go coraz mniej
- Maria Kaczyńska - 2sezony w jednym miejscu, bardzo ładnie powtórzyła
- Orange Emperor - 2 sezony ale jest wyraźnie mniejszy
- Blushing Lady - ten chyba 3 sezon w ziemi
- tulipany kupione jako van Ejik (prawdopodobnie Mystic lub Salmon ale zdania są podzielone) też ładnie powtórzyły w jednym miejscu a w drugim po 2 sezonach same liście teraz były
- nieliczne Balleriny, jakie mi się ostały powtarzają 2 sezon, Negrita w połowie zniknęła niestety
Pomylone w ubiegłym roku tulipki które być może są Creme Uppstar w tym roku też się pokazały. Zobaczymy jak zakwitną bo pąki duże są. I po 3 sezonach nagle mam z powrotem żółte postrzępione na rabacie.
Bardzo ładnie też powtarzała Princess Irene przez 2 lub 3 lata.
Nie powtórzyły kwitnienia żadne z papuzich, ani crown, liberstar czy takie tulipany piwoniowe. Reszta odmian została u mnie wyeliminowana lub jest nowa. W tym roku zostawię Doll's Minuet na rabacie do sprawdzenia.
Nie przepadam w tulipanach ani za intensywnie żółtym kolorem ani za czerwonym. Miałam ale wydałam w dobre ręce. Mam teraz głównie białe, kremowe, różowe, fioletowe, pomarańczowe. Porobiłam rano z 200 zdjęć Aparatem bo pogoda boska więc może wieczorem wrzucę co nieco.

Iwonka bardzo ci dziękuję za tak obszerny opis.
Czekam na fotki
Gruszka_na_w... 22:20, 09 maj 2021

Za Asią Makadamią bardzo mi tęskno. Na pocieszenie jest blog, ale to nie to samo.
Te Twoje tulipanowe zestawienia mogą się przyśnić. Jak w bajce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:26, 09 maj 2021

Iwonka, mam nadzieję, że pokażesz te wszystkie tulipany!!! Jednak masa robi efekt i to jaki efekt! Rabaty pełne, aż kipią kolorami. Dzięki kochana za spotkanie .
tulucy 22:48, 09 maj 2021

A ja dziękuję za poradę zbiorową poza estetyką mniej roboty
Zana 23:01, 09 maj 2021

Tulipany u Ciebie to wspomnienie superowego spotkania! Kurcze, toż to było dwa lata temu.... Ależ ten czas, hmmm....