Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

mrokasia 13:31, 07 maj 2021

April napisał(a)

Kasiu, bo na szkółkę nie wchodzi każdy. Tylko hurtownicy, pod opieką pracownika lub właściciela. Dlatego zapraszałyśmy do wspólnych zakupów

inka74 napisał(a)
niestety, taka prawda. Dlatego trzeba tam jeździć z Anią... I kupą. Lub jak robią dni otwarte ale z tym to teraz nie wiem jak będzie bo ogród pokazowy jest po stronie Przemka. Tylko czy jego dzierżawi - nie wiem. Bianka zawsze była lepsza organizacyjnie... Więc może ona coś zrobi w lato. Trzeba obserwować face...
Samodzielny wyjazd do nich zawsze może się okazać porażką. To nie jest typowy sklep.

Teraz już wiem . I liczę na jakiś wspólny wyjazd w sezonie . Tylko ja mam ten problem, że daleko mi do kolekcjonera, ja kupuję oczami, nie umiem sobie wybrać z cennika i zrobić listy zakupowej.
Agatorek 18:05, 07 maj 2021

Iwonka, bardzo dziękuję za oprowadzenie mnie po swoim ogrodzie i za opiekę nad klonikiem (i za pyszne babeczki również )
Tulipanowe rondo na żywo jest przecudowne, w ogóle inaczej odbiera się ogród, niż na zdjęciach.

jolanka 19:53, 07 maj 2021

Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za dzisiejszy dzień. Naładowalam akumulatorki widokami, zakupami no i babeczkami
Iwonka, zmiany super wyglądają. Nie zazdroszczę tego przekładania płyt z tylu ale inaczej chyba się nie da. Placyk będzie świetny, następny krok no to .... burzenie ściany na drzwi
Mary 22:40, 07 maj 2021

April napisał(a)
Kasiu, bo na szkółkę nie wchodzi każdy. Tylko hurtownicy, pod opieką pracownika lub właściciela. Dlatego zapraszałyśmy do wspólnych zakupów

Ja, chyba podobnie jak Mrokasia, też czuję jakiś dyskomfort związany z tym miejscem.
Pierwszy raz byłam tam w czasach, gdy nie było jeszcze żadnego zestawu roślin przy wejściu. Jakoś tak się stało, że trafiłam na p.Godlewskiego. Szukałam białych jarzmianek, chodziliśmy z właścielem po szkółce, właściel opowiadał o roślinach, trochę łaziłam też sama. Skończyło się tak, ze wyjechałam z bagażnikiem pełnym roślin.
Chyba dopiero póżniej dowiedziałam się od innych, że nie można sobie tak łazić.
Johanka77 22:47, 07 maj 2021

inka74 napisał(a)
Gosiu, jeszcze tych zestawień sprawdzonych niewiele ale kilka już by się znalazło ja dopiero od 6 lat bawię się z tulipanami a tu na efekt musisz czekać cały rok i te pomyłki w cebulach mnie normalnie drażnią. Jak znowu zakwitną czerwone parroty zamiast łososiowo-białych to się wkurzę normalnie. Niektórych tulipanów nie jesteś po prostu w stanie powtórzyć choćbyś na głowie stawała.

No niestety mam to samo… czerwone Salomony
Johanka77 22:55, 07 maj 2021

Basia_KRK napisał(a)

Inka, pokaż fotkę Twojego Salmona

U mnie Flaming Purissima rośnie razem z EE, bardzo ładny duet. Zdziwiło mnie, że obie odmiany są tak wysokie i mają ogromne kwiaty Flamingi niesamowite w swojej zmienności kolorów..
Dobra wiadomość, że tak fajnie powtarzają

Flamingi mam od kilku lat na skarpie.
Niestety, nie w wielkiej masie, ale na pewno w tym roku dosadzę.
Lubię je bardzo.

Ciekawy kolor w tym roku u mnie przyodziały Upstary.
Kiedyś były landrynkowo różowe, a teraz są również wpadające w łososia.
inka74 07:47, 08 maj 2021

Dziewczyny, zbiorczo - życie weryfikuje wiele elementów. W tym małżeństwo i prowadzenie biznesu. Model mają taki a nie inny. Na szkółkę nie wpuszczają bo doniczek nie mają oznaczonych (etykiety też kosztują i się niszczą) i pracowników mało a roślin, odmian tysiąc. Oni głównie nastawieni są na odbiorców hurtowych a nie zakupy po kilka czy nawet kilkanaście doniczek. To wbrew pozorom jest mała osobowo szkółka. Fakt niezaprzeczalny, że ceny hurtowe mają dobre w porównaniu z całą resztą ale też nie opłaca się jechać po kilka roślin. Koszt paliwa zje tę oszczędność. To jest doskonałe miejsce jak masz plan całego ogrodu i kupujesz rośliny hurtem na jego zagospodarowanie. Lub na spotkanie w większym gronie jak jest ciepło i oni mają czas. Przemek to gaduła i pasjonat. Dobrze się go słucha po prostu. Bianka jest miła i dobrze zorganizowana.
Mi osobiście trochę szkoda tego rozejścia bo teraz trudno jest tam zachować neutralność ale takie jest życie po prostu.
inka74 07:54, 08 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Iwonka, bardzo dziękuję za oprowadzenie mnie po swoim ogrodzie i za opiekę nad klonikiem (i za pyszne babeczki również )
Tulipanowe rondo na żywo jest przecudowne, w ogóle inaczej odbiera się ogród, niż na zdjęciach.

Aga, bardzo miło było cię poznać. Kontakt na żywo i z osobą i ogrodem to zupełnie co innego. Jeszcze w tym sezonie trochę roboty mnie czeka ale już bliżej końca niż dalej. Jutro ma być ładnie, może za ciurkadełko się wezmę.
inka74 07:57, 08 maj 2021

jolanka napisał(a)
Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za dzisiejszy dzień. Naładowalam akumulatorki widokami, zakupami no i babeczkami
Iwonka, zmiany super wyglądają. Nie zazdroszczę tego przekładania płyt z tylu ale inaczej chyba się nie da. Placyk będzie świetny, następny krok no to .... burzenie ściany na drzwi
Jola, wiesz, brakowało mi naszego gadania na żywo mam nadzieję, że Agi nie wystraszyłyśmy bo my to normalnie jak zaczniemy to trudno skończyć.
inka74 10:04, 08 maj 2021

Ciekawostki tulipanowe. Poniżej tulipany kupowane w Biedronce jako Candy Prince. To są cebule kupowane i sadzone w 2019. Róż z muśnięciem brzoskwini po bokach. Im starsze/bardziej rozwinięte tym tej brzoskwini lub wręcz żółci jest więcej. Po otwarciu kielichy są takie pełne, owalne, pucharkowate.