Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

sarenka 10:10, 08 maj 2021

Piękne są
inka74 10:18, 08 maj 2021

I dla porównania tulipan van Ejik, ten chyba z Lidla był i kupowany jako Orange van Ejik ale jak dla mnie pomarańczu w nim nie ma, bardziej ciemny łosoś. Może to być Mystic choć głowy nie dam. Pamiętam, że porównywałam go do tego co miałam kupowane jako Salmon van Ejik i był dosłownie o jeden odcień mocniejszy. Ale tonacja identyczna. Startuje jako prawie czerwony tulipan a kończy w odcieniu bardziej stonowanym. Płatki mają lekko wydłużony kształt. Kolor jest jednolity przechodzący w jaśniejszy na brzegach. Jak się otwiera to jest to bardziej owal niż jak okrągły pucharek.

Tu wersja od środka płatków

Kolorystyka na zdjęciach oddana mniej więcej w 90%. To nie jest do końca to co w realu. Ale bardziej nie uda mi się złapać.
inka74 10:37, 08 maj 2021

U mnie właśnie grad spadł... Wściec się idzie. Znowu nic nie zrobię...
Kokesz 11:49, 08 maj 2021

Myślę, że Van Eijki zarówno Salmon i inne, mogą być mylone z serią Impression.
Pink, Salmon Impression...
Wg mnie bardzo podobne.
Basia_KRK 12:03, 08 maj 2021

Kokesz napisał(a)
Myślę, że Van Eijki zarówno Salmon i inne, mogą być mylone z serią Impression.
Pink, Salmon Impression...
Wg mnie bardzo podobne.

Też tak myślę. Na jesień będę raczej dokupować cebule tylko tam, gdzie nie miałam pomyłek, bo właśnie zapowiada się u mnie kolejna pomyłka na około 50-100 sztuk tulipanów

Iwonka, te Twoje tulipany, to faktycznie tak jak mówisz - Candy Prince jest z kształtu podobny do mojego Salmona van Eijk, ale kolor zupełnie inny niż u mnie. Moje są naprawdę jak takie jajka, i takie też blade
Ten różowy, to kształtem podobny do mojego 'Apricot Beaty', ale jednak kolorystycznie to nie to, mój ma wyraźne pasy po bokach. Zwariować idzie
Kasya 12:12, 08 maj 2021

inka74 napisał(a)
U mnie właśnie grad spadł... Wściec się idzie. Znowu nic nie zrobię...

U mnie przed chwila
Kasia_CS 13:18, 08 maj 2021

Ja mam candy Prince kupowane 2 lata z rzędu w Biedronce i to dopiero zmyłka jedne pięknezm, wysokie różowo-łososiowe,, a w kolejnym roku niskie w chłodnym różofiolecie
Agatorek 18:58, 08 maj 2021

inka74 napisał(a)
Aga, bardzo miło było cię poznać. Kontakt na żywo i z osobą i ogrodem to zupełnie co innego. Jeszcze w tym sezonie trochę roboty mnie czeka ale już bliżej końca niż dalej. Jutro ma być ładnie, może za ciurkadełko się wezmę.

A swojego klonika gdzie posadziłaś, bo chyba go nie widziałam?

Mój stacjonuje chwilowo na tarasie, pewnie trafi nad duże oczko :. Ale to jeszcze za jakiś czas.
Agatorek 18:59, 08 maj 2021

inka74 napisał(a)
Jola, wiesz, brakowało mi naszego gadania na żywo mam nadzieję, że Agi nie wystraszyłyśmy bo my to normalnie jak zaczniemy to trudno skończyć.

w wielkim popłochu nie uciekłam, więc spokojnie
Ale faktycznie, czasami ciężko było mi coś wtrącić
Johanka77 21:00, 08 maj 2021

inka74 napisał(a)
Ciekawostki tulipanowe. Poniżej tulipany kupowane w Biedronce jako Candy Prince. To są cebule kupowane i sadzone w 2019. Róż z muśnięciem brzoskwini po bokach. Im starsze/bardziej rozwinięte tym tej brzoskwini lub wręcz żółci jest więcej. Po otwarciu kielichy są takie pełne, owalne, pucharkowate.

Takie też kiedyś kupiłam
Ale już nie wiem, które to, bo mi się popiętroliło