Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 16:47, 11 maj 2021

Kasiu, w okolicach bryły korzeniowej staram się niczego nie sadzić. Jak sadzę magnolię to jeszcze wkoło jej dołka jest tak z 10-15 cm wolnego bez roślin. Potem jak już rosną to mieszają się korzeniami. W jednej donicy mam magnolię gwiaździstą i tam jest już w tej chwili gęsto po 4 latach ale jak sadziłam to był luz. Ma w odległości ok. 35-40 cm od pnia róże miniaturki, ciemiernik i hakone. Przy pozostałych magnoliach mają pod spodem zawsze ok. 60 cm wolnej przestrzeni.
popcorn 16:55, 11 maj 2021

W takim razie mam zbyt blisko inne rośliny, buuu....
Ania111 17:25, 11 maj 2021

inka74 napisał(a)
Asia, pomysły same do głowy wskakują

Wczoraj padłam bo kurier przywiózł poprawione donice. Już raz do mnie one przyjechały ale zostały zwrócone. Pomylono wysokość z głębokością i wyszła ogromna kwadratowa balia zamiast ścianki. Powiem szczerze, przeżyłam chwilę grozy bo po pierwsze one tanie nie są a po drugie przez chwilę zaczęłam wątpić w mój zdrowy rozsądek i oznaczenie wymiarów ale w końcu się udało. No i jak poprawione skrzynie przyszły to okazało się, że jednak za wysokie je zamówiłam. Wyglądały po prostu masywnie. Dobrze, że są drewniane więc była akcja cięcie i teraz z 2 skrzyń mam 3. Z odciętej części powstała skrzynia na warzywka lub inne jednoroczne. Na razie są w trakcie malowania. Wysoka jest przeznaczona na przechowywanie poduch z huśtawki, niższa na drzewko płaczące a najniższa na sałatkę, zioła, rukolę.

Iwonka ,

Jakie cudeńka
Piękne
Ale ja jeszcze upatrzyłam w drugim planie tulipany ,
BAJKA
jednak ilość robi " robotę "
i ten kolor
pięknie

BKosimkArt 21:29, 12 maj 2021

U ciebie mała holandia, pięknie!
Johanka77 21:47, 12 maj 2021

Cudne. te donice!
sarenka 07:02, 13 maj 2021

Inka, napiszesz mi gdzie kupiłaś Kojou-no-mai?
inka74 13:46, 13 maj 2021

popcorn napisał(a)
W takim razie mam zbyt blisko inne rośliny, buuu....
Sporo wydaje się zależy od magnolii, od jej odmiany. Z tym grzebaniem w korzeniach to widzę, że jest tak, że jak na początku coś blisko posadzisz i obie rośliny się zaaklimatyzują to potem będą rosły. Najważniejsze, aby już dorosłej magnolii nie grzebać w korzeniach i ich nie rwać. Ona ma je blisko powierznichni i są delikatne, kruche. I żeby młodej też nie sadzić nic bezpośrednio w korzeniach.
inka74 13:47, 13 maj 2021

Ania111 napisał(a)

Iwonka ,

Jakie cudeńka
Piękne
Ale ja jeszcze upatrzyłam w drugim planie tulipany ,
BAJKA
jednak ilość robi " robotę "
i ten kolor
pięknie

Aniu, kilka stron wcześniej jest więcej z poletka tulipanowego. Teraz już powoli przekwitają. Za ciepło się nagle zrobiło.
inka74 13:48, 13 maj 2021

BKosimkArt napisał(a)
U ciebie mała holandia, pięknie!
Do tego jeszcze daleko ale jest tego sporo i co jakiś czas nowe odmiany zakwitają.
inka74 13:49, 13 maj 2021

Johanka77 napisał(a)
Cudne. te donice!
Teraz trzeba jeszcze obsadzić. I mam dylemat jak. Nie ukrywam, że już coś zakupiłam ))