Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Gintura 21:41, 26 mar 2017

Hej
a zdradzisz co to za metoda "Tuje przycięte. Metoda na kij szybsza niż ze sznurkiem", czeka mnie właśnie cięcie i szukam metody, czym ciachałaś?

pozdrawiam
Iwona
inka74 22:23, 26 mar 2017

Kiedyś wbijałam dwa drągi, odmierzałam równą wysokość z poziomicą wręcz a potem cięłam. Pomiędzy drągami rozwieszony był sznurek i po linii przez niego wyznaczonej cięłam. Ponieważ mam rabatę w miarę równą teraz wzięłam kij 2 metrowy i stawiałam obok tui. I na taką wysokość ciachałam jak kij. Po przycięciu 4 sztuk kij kładłam na czubki i równałam. W miarę wyszło i z 5 razy szybciej. W ubiegłym roku pół dnia mi ta operacja cięcia zajęła. Teraz 2 godziny ze sprzątaniem.
inka74 22:25, 26 mar 2017

Do cięcia mam takie duże nożyce.
gosika67 22:37, 26 mar 2017

Iwonka ja też dzisiaj wykorzystywałam każdą minutę, posadziłam róże, ale nie wszystkie zabrakło czasu.Pogoda ma być chyba ładna co? Będę rozglądać się za dereniami. Jestem pod wrażeniem Twojej przycinki tujek. Bardzo podobają mi się Twoje katalpy. Marzę też o nich ale duże są drogie. Twoje ile mają lat.Pozdrawiam Cię serdecznie.
Monia81 07:58, 27 mar 2017

Toż ci z tym przycięciem poszło szybciuteńko, dobry patent
Gintura 08:51, 27 mar 2017

Dzięki wypróbuję
inka74 08:59, 27 mar 2017

Gosia - ja katalpy bardzo lubię ale to wrażliwe drzewa. Nana, ta która sama rośnie w jajowatą koronę, musi być mocno przycięta. Jak nie jest - bardzo szybko się zagęszcza. Ma ogromne liście więc jak pada łapie mączniaka. Jak jest mocne słońce bardzo długo - przypala jej liście i zaczyna je zrzucać. Katalpa Aurea - bardziej luźna korona. Kwitnie. Tej nic się nie działo i miała na początku piękny jasnozielony kolor taki cytrynkowy. Ale ta po prostu nie ma aż tak ładnej korony. Obie późno startują - dopiero na początku maja. No wbrew pozorom wcale łatwe to nie są drzewa. Tu na O nie są polecane. Ale ja je bardzo lubię. U mnie nie były takie drogie płaciłam coś po 250 zł za bardzo wysokie. Ale to było chyba w 2012 roku.

Monia - dobry, polecam. Jak coś można zrobić szybciej - czemu nie. Mi linka się obwieszała. Przy ponad 20 metrach cięcia to nie jest dobry patent, max. trzeba rozstawiać co 10 metrów. No i trzeba było to robić w 2 osoby. Tu sobie sama poradziłam.
inka74 09:05, 27 mar 2017

Gintura napisał(a)
Dzięki wypróbuję

W sumie warto obie wersje spróbować, aby mieć porównanie. Powodzenia

Wiecie co, dostałam takich zakwasów, że dziś ledwo ręce do góry podnoszę. Wczoraj padłam wieczorem zresztą czytając co u Moniki się dzieje. No starość nie radość i do tego praca siedząca. Dobrze, że ogródek znów się zaczyna, może trochę wrócę do formy.
inka74 17:57, 27 mar 2017

Zobaczcie jaka miła niespodzianka mnie czekała po powrocie do domu - iryski się rozwinęły
Zana 19:21, 27 mar 2017

Jestem szczerze pod wrażeniem jak opitoliłaś swoje katalpy. O tujkach ni wspomnę. To się nazywa ręka!.

Iryski prześliczniusie, masz te ciemniejsze, są zdecydowanie ładniejsze niż te blade