Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Pokaż wątki Pokaż posty

Przerwa na kawę...

inka74 09:44, 19 kwi 2023

Kasya napisał(a)
Juz zaczynaja tulipanki
U mnie kilka w gruncie a w donicach jeszcze nie
to ja miałam na odwrót - pierwsza donica zakwitła. Może dlatego, że jest w pełnym słońcu.

Jesteś w sobotę w domu? Będę w Powsinie na zajęciach. Magnolie już podobno kwitną tam po całości. Po weekendzie majowym mam wolne, chcę się wybrać do Rogowa. Może zmontujemy jakąś grupę wypadową?
inka74 09:45, 19 kwi 2023

sarenka napisał(a)
Zymona tylko mi się przyjęły, te mniejsze padły u mnie i u osoby obdarowanej :/
On sprzedaje odmiany, które u nas się dobrze czują. Takie sprawdzone.
Kasya 10:17, 19 kwi 2023

Iwonka, jak twój bambus rosnie ?
Jak w górę i na boki ?

Czekam na dalsze tulipanki, teraz to zmiany z dnia na dzień
antracyt 10:18, 19 kwi 2023

inka74 napisał(a)
ten ale niestety odmiany nie znam.

Uwielbiam też czarnego choć słabo przyrasta ale kwiaty ma obłędne. O ile dobrze pamiętam to Double Ellen Purple

Oba cudne Miałabym problem z decyzją.
Ja mam takie oblężenie ślimaków na lawendzie, której podobno nie lubią...tak od lat. Mam wśród jej krzaczków kilka czosnków posadzonych i tylko tam są regularnie obżerane prawie do ziemi.
Jak przestanie padać to zajrzę do mojej morwy.
Kasya 10:20, 19 kwi 2023

inka74 napisał(a)
to ja miałam na odwrót - pierwsza donica zakwitła. Może dlatego, że jest w pełnym słońcu.

Jesteś w sobotę w domu? Będę w Powsinie na zajęciach. Magnolie już podobno kwitną tam po całości. Po weekendzie majowym mam wolne, chcę się wybrać do Rogowa. Może zmontujemy jakąś grupę wypadową?

Jestem !
Chętnie do Powsina tez zajrzę gdybys planowała pochodzić
Zapraszam tez do mnie
Do Rogowa tez chętnie

Jestem stęskniona za wszystkim

April 10:25, 19 kwi 2023

Tulipanki już się rumienią
Ciemiernikowe zdjęcia cudne.
Jutro będzie pogoda na robienie fotek
mrokasia 10:33, 19 kwi 2023

Boszszsz, ile Ty masz tych ciemierników!!! Piękne wszystkie! Byłam u Ciebie tyle razy a i tak zawsze się dziwię gdzie Ty to wszystko mieścisz .
inka74 14:22, 19 kwi 2023

Kasya napisał(a)
Iwonka, jak twój bambus rosnie ?
Jak w górę i na boki ?

Czekam na dalsze tulipanki, teraz to zmiany z dnia na dzień
Metr z kawałkiem w górę i ok. 80-90 cm na górze na boki. Dół wąsko, może z 40 cm. Nie rozchodzi się, nie ma ograniczeń. Nie marznie. 1 sadzonka przeżyła w donicy. Marnie bo marnie ale żyje. Może być wyższy ale ja mu młode pędy przycinam bo taki mi wystarczy. Kaskada jak miskant Morning Light. A co, chcesz kawałek? Mogę ci go udziabać

Tu go widać po lewo, to ostatnie zdjęcia, tydzień temu robione czy coś koło tego
inka74 14:41, 19 kwi 2023

antracyt napisał(a)

Oba cudne Miałabym problem z decyzją.
Ja mam takie oblężenie ślimaków na lawendzie, której podobno nie lubią...tak od lat. Mam wśród jej krzaczków kilka czosnków posadzonych i tylko tam są regularnie obżerane prawie do ziemi.
Jak przestanie padać to zajrzę do mojej morwy.
Tego pierwszego ciemiernika próbowałam zidentyfikować. Jest trochę podobny do Helleborus Picotee Pearl ale ma ciemniejsze smugi na brzegach listków. Wysiał się w ilości hurtowej 2 lata temu. Zobaczymy kiedy i jak zakwitnie.

Ilość ślimaków mnie przeraża. I chyba jednak się cieszę, że dosyć dokładnie zebrałam liście bo w nich były też jajeczka i małe ślimaki. Może choć trochę ograniczę tę plagę.
Gruszka_na_w... 14:49, 19 kwi 2023

Morwa korzystnie wpływa na prawidłowy poziom cukru. Może ślimaki stabilizują sobie stężenie. Rzeczywiście sporo ich tam wlazło.
Tulipany tuż, tuż- będzie się za moment działo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies