Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

TAR 11:40, 01 lip 2024

A wiesz co, moj Rising inaczej wyglada. Moze dlatego ze przez kilka godzin ma pełna lampe a potem cien i bardzo mokro.
Jest jasny limonkwo zielony z tymi czerwonymi i różowymi przyrostami. Twoj ma idealny kształt. U mnie podobny ma Forest Pansy. A Rising wytrzepaniec rozwichrzony
TAR 11:44, 01 lip 2024

inka74 napisał(a)
Oj brakuje, brakuje. Stąd pomysł z lekkim ususzeniem trawnika coby mężaty tyle nie gadał bo nadal broni trawnika jak twierdzy.
Z drugiej strony... chyba już trochę się nasyciłam jakimiś nowinkami. Wchodzę do ogrodniczego i nie ma tak, że wszystko mi się podoba i bym chciała. Czasami pojadę i nic nie przywiozę a jakieś dziury w rabacie są. Więc z przyjemnością dzielę to, co mam i co u mnie chce rosnąć. Bo nie wszystko chce a ja na siłę nie będę wciskać i starać się utrzymać. Choć gdzieś jakoś nie zawsze idzie się opanować. Wiem, że rodki u mnie nie bardzo dobrze się czują a kupiłam jednego na wiosnę bo był w dobrej cenie i obłędne kwiaty miał. Teraz widzę, że z braku wody i przy tych temperaturach zwija cholernik liście. Mimo cienia. Ogólnie warunki świetlne i wodne mi się zmieniają. Coraz więcej cienia jest, drzewa mocno pociągnęły w górę, rozrastają się i pniami i koronami. Jeszcze to busz leśny nie jest ale już tylko dwa placki na działce są w pełnym słońcu (i tam jest właśnie ten nadmiarowy trawnik). Przez to część róż niestety kwitnie słabiej. Coś za coś ;(

A wiesz, ze tez sie na tym zlapałam? Juz mnie nie jaraja odmiany i nowosci. Mam co chciałam miec i teraz dosc swiadomie wchodze i kupuje to czego potrzeba. Dorosłam. Choc jesli chodzi o klony palmowe cały czas mam ssanie

W tym sezonie odkryłam cisy, świetne rosliny w dosc dobrych cenach, wiele ciekawych odmian. Zawsze nakrecona bylam na sosny ale te odmianowe z cenami powariowały i do tego wolno rosna. A cisy sa swietne. I tez zielone zimą.
inka74 11:58, 01 lip 2024

TAR napisał(a)
A wiesz co, moj Rising inaczej wyglada. Moze dlatego ze przez kilka godzin ma pełna lampe a potem cien i bardzo mokro.
Jest jasny limonkwo zielony z tymi czerwonymi i różowymi przyrostami. Twoj ma idealny kształt. U mnie podobny ma Forest Pansy. A Rising wytrzepaniec rozwichrzony
U mnie ta zieleń jest jasna ale nie cytrynowa. On ma mało bezpośredniego słońca, praktycznie nigdy nie jest w pełnym słońcu, bardziej rozproszone. Od góry dostaje go więcej i tam ten kolor liści jest inny. Dlatego te wybarwienia nie są tak intensywne. Podobnie mam na hacone all gold. Ta co jest w pełnym słońcu - jest prawie żółto-cytrynowa, taka zwarta i gęsta kulka. W cieniu jest o 1/3 wyższa i bardziej w limonkę. Trudno uwierzyć, że to ta sama trawa. Risinga możesz swobodnie podcinać i formować. Nawet w trakcie sezonu. Co roku od małego go cięłam. I nie tylko jego, pozostałe też. Nie robię tego nigdy drastycznie. Staram się częściej ale takie mniejsze gałazki. W lecie jak tniesz tracisz co prawda wtedy te młode liście ale robi się bardziej zwarty. Trochę ograniczam mu tym rozrastanie. Ja lubię je podcinać jak skończą kwitnienie. Jeszcze wtedy widać kształt korony a kwiatów nie tracisz. Pobudzasz wtedy do produkcji nowych gałązek.
inka74 12:08, 01 lip 2024

TAR napisał(a)

A wiesz, ze tez sie na tym zlapałam? Juz mnie nie jaraja odmiany i nowosci. Mam co chciałam miec i teraz dosc swiadomie wchodze i kupuje to czego potrzeba. Dorosłam. Choc jesli chodzi o klony palmowe cały czas mam ssanie

W tym sezonie odkryłam cisy, świetne rosliny w dosc dobrych cenach, wiele ciekawych odmian. Zawsze nakrecona bylam na sosny ale te odmianowe z cenami powariowały i do tego wolno rosna. A cisy sa swietne. I tez zielone zimą.
Może trochę dojrzałyśmy ogrodowo co prawda po wizytach w innych ogrodach to mam taki jakiś zryw, że to bym chciała, i tamto i jeszcze to... a potem robię rabatę i nagle wracam do sprawdzonych roślin.
Jedyny mój fioł - derenie... wiem, że miejsca nie mam ale jak widzę, jak obłędnie kwitną - no trudno mi jest się opanować
Cisów nigdy nie lubiłam. Drażnią mnie miseczniki. Mam bo w sumie potrzebuję cos zimozielonego a kłujących iglakowatych no nie lubię, zawsze coś mi wejdzie tam gdzie nie trzeba i mam jakiś uraz. Ale ostatnio miękkiego świerka (chyba) kupiłam. Jakaś odmiana karłowata, daje radę w donicy przed domem. Jest OK
TAR 12:42, 01 lip 2024

tiaa derenie to i moj fijoł plus palmowe i buki
Dorota321 13:14, 01 lip 2024

inka74 napisał(a) [img size=640x427
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/253/2538881/original.jpg[/img]

Nawet wieczorem ten kącik ma swój urok. Szukam jeszcze jakiś fajnych lampionów do postawienia na stole. I może trzeba pomyśleć o osobnym podświetleniu od tyłu rdzawego panelu.
Bardzo urokliwe miejsce stworzyłaś.
anpi 13:51, 01 lip 2024

Kącik wypoczynkowy fajnie się prezentuje. Przyjemne miejsce zachęcające do posiedzenia.
Choć z tym już pewnie gorzej( znaczy z czasem na posiedzenie)
Sporo różnych przeróbek i nowych rzeczy udało Ci się wiosną zrobić, dobrze, że cieszą i spelniają Twoje oczekiwania.

Fotki jak zwykle świetne, szczególnie te portreciki roślin Rosiczki - niesamowite
mrokasia 14:39, 01 lip 2024

O rety, obejrzałam na spokojnie zdjęcia na monitorze. Aleś zarosła!!! A ten kącik jadalniany jest boski. Te Kanzany sporo podrosły i Nigra też.
Muszę przyjechać na wizję lokalną .
inka74 16:29, 01 lip 2024

Dorota321 napisał(a)
Bardzo urokliwe miejsce stworzyłaś.
Dziękuję, lubię go w końcu to miejsce ma to sens
inka74 16:37, 01 lip 2024

anpi napisał(a)
Kącik wypoczynkowy fajnie się prezentuje. Przyjemne miejsce zachęcające do posiedzenia.
Choć z tym już pewnie gorzej( znaczy z czasem na posiedzenie)
Sporo różnych przeróbek i nowych rzeczy udało Ci się wiosną zrobić, dobrze, że cieszą i spelniają Twoje oczekiwania.

Fotki jak zwykle świetne, szczególnie te portreciki roślin Rosiczki - niesamowite

Z czasem to różnie jest, tak to już bywa. W ubiegłym roku zaniedbałam ogród. W tym trochę odrobiłam zaległości. Czasami wolę coś odłożyć i przespać się z tematem niż robić, gdy nie do końca mam do czegoś przekonanie.
A rosiczki mnie urzekły. Zobacz jakie to maleństwo jest piękne.