Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 16:42, 01 lip 2024

mrokasia napisał(a)
O rety, obejrzałam na spokojnie zdjęcia na monitorze. Aleś zarosła!!! A ten kącik jadalniany jest boski. Te Kanzany sporo podrosły i Nigra też.
Muszę przyjechać na wizję lokalną .
Kanzany i Nigra mają coś koło 7-7,5 metra. Jak jestem na piętrze to już nie widzę okien sąsiada. Pilnuję je na szerokość bo one mają tendencję do rozkładania się na boki (Kanzany) a mi zależy, aby ta forma kielicha była jak najdłużej zachowana. Na wizję lokalną zapraszam, może nie w 35 stopniowy upał bo wtedy nadal absolutnie nie da się wyjść na zewnątrz. Ale tak jak dziś - jest bardzo przyjemnie. W końcu jest czym oddychać. Przetestujesz kącik w realu
inka74 16:47, 01 lip 2024

Lawendowo-motylkowe szaleństwo zostawiam
Kasya 19:41, 01 lip 2024

Jakie kolorki super
inka74 20:21, 01 lip 2024

Kasia, ja dziś miałam spotkanie z szerszeniem. Bardzo duże, pasiaste, agresywne. Wleciał do pokoju. Ubiłam ale zdążył mnie dziabnąć. Lekko a piecze do tej pory. A trzmiela normalnie na ręku przenosiłam. Kolorki owszem intensywne.

Z takich jeszcze kosmetycznych zmian u mnie. Na tarasie zawitał duży parasol. Kiedyś już tu był, potem zmienił miejsce i znowu wrócił na fali mini rewolucji ogrodowej.

Przy większych imprezach rozkładamy go na froncie. Dostawiamy drugi, składamy 3 stoły razem i jest miejsce nawet na 24 osoby.

Jak słońce za mocno praży - mogę go ustawić z boku. Lub pod kątem. Ładnie zacienia.

Baza jest fajnym siedziskiem. Myślę nad obudowaniem jej i podstawy górnego schodka drewnem. Kiedyś podsunęłyście mi taki pomysł na wykończenie tarasu i ciągle chodzi mi to po głowie
LIDKA 22:16, 01 lip 2024

Iwonka roślinki masz śliczne.
Własnie zaglądam na baaardzo klimatyczny taras.
Monia81 07:13, 02 lip 2024

Kącik wpasował się idealnie, zamiast ławeczki Iwonka za malowanie kostki podziwiam, nie wiem czy by mi się chciało, chociaż jak coś kłuje w oczy to wtedy dostajemy dodatkowych sił, żeby to zmienić pięknie zarastasz, busz dosłownie Jeszcze pytanko mam, bo brałam od Ciebie tego bambusa, nie przycinałam go, i teraz nie wiem czy jednak powinnam go przyciąć po zimie czy też nie?
inka74 09:58, 02 lip 2024

Lidka, taras to takie moje miejsce na odrobinę relaksu rano lub wieczorem. Tylko wtedy jest tu przyjemnie chłodno (strona południowo-zachodnia). Uwielbiam siadać w wiszącym fotelu, popijając kawę patrzeć na ogród. Taras jest malutki. Część pod dachem to 2,6x2,8 metra i trzeba było wybrać, co jest ważniejsze. Na wszystko miejsca brak. Finalnie została kanapa i fotel. Bardzo brakowało mi miejsca takiego na zjedzenie obiadu w ogrodzie w gronie rodzinnym. Mąż lubi eksperymentować z ogniskowo-grillowymi potrawami i bieganie z tym, no było uciążliwe. Raz na jakiś czas mamy też spotkania z grupą dobrych znajomych. Dużą grupą. Od ponad 25 lat trzymamy się razem. Spotykamy, wyjeżdżamy, nurkowaliśmy. Teraz jest sekcja rowerowa i spacerowa. Stąd cały cykl tych zmian. Podporządkowany pod nasze życie. Aby było wygodniej.
inka74 10:11, 02 lip 2024

Monia81 napisał(a)
Kącik wpasował się idealnie, zamiast ławeczki Iwonka za malowanie kostki podziwiam, nie wiem czy by mi się chciało, chociaż jak coś kłuje w oczy to wtedy dostajemy dodatkowych sił, żeby to zmienić pięknie zarastasz, busz dosłownie Jeszcze pytanko mam, bo brałam od Ciebie tego bambusa, nie przycinałam go, i teraz nie wiem czy jednak powinnam go przyciąć po zimie czy też nie?
Monia, rozumiem że przeżył transport i ma się dobrze po zimie nic nie przycinasz. Nie musisz. Jedyne co mozesz wyciąć to stare pędy bez liści. Takie, które ci się same w ręku łamią. Te co są zimne w dotyku i elastyczne mogą jeszcze wpuścić liście. Ja pod koniec lata przycinam mu jeszcze górę bo on i 2 metry potrafi mieć a ja wolę go niższego.

Kostkę, musiałam już coś z nią zrobić, bo okropnie mnie ten żółty wnerwiał. Wiecznie brudny. Ja nie należę do pedantek, ale mam też ograniczoną tolerancję brudu. Nie wiem o czym myślałam, jak wybieraliśmy kolor kostki przy domu. Wyszedł brak doświadczenia. Może dlatego, że to nasza pierwsza chałupa. Wcześniej mieszkałam w bloku.
A zarosnąć tak... Jest busz, szczególnie na tyłach. Taka moja prywatna dżungla
Gruszka_na_w... 12:46, 02 lip 2024

Parasol umiejscowiony jest idealnie. Te upały mocno weryfikują podejście do nasłonecznienia tarasu. Nie da się odpoczywać w pełnym słońcu.
Pięknie Ci wyszedł kącik wypoczynkowy pomiędzy drzewkami. Bardzo tam klimatycznie.
Frontowych rabat już nie rozpoznaję. Nasadzenia tak się zmieniły i podrosły, że jest tam zupełnie inaczej niż wcześniej. Pomysł z pomalowaniem kostki miałaś świetny.
Ciekawa jestem tego zagarniania trawnika.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 13:31, 02 lip 2024

Z tym sloncem to prawda. Moj luby wreszcie docenil zalety podcienia. On woli na sloncu siedziec a ja nie wyrabiam. Dlatego mamy dwa tarasy jeden odkryty słoneczny wschodnio-poludniowo-zachodni na ktorym jest słonce od rana do wieczora. No chyba, ze slonko wchodzi w sterfe brzoz I drugi taras wschodni w podcieniu - cudownie tam sie odpoczywa z widokiem na bajoro i czesc swiatlocienia ogrodowego. Moge tam przebąbić cały dzien na leżaku