Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

frezja 10:47, 17 cze 2016

inka74 napisał(a)
Teraz najbardziej widać jak bardzo różni się katalpa nana z lewej od aurei. W lato nie ma już takiej dużej różnicy w kolorze.
Próbuję wyprostować nanę ale za słabe patyczki wzięłam. Muszę drągi z 8 cm wziąć chyba

Czy Katalpę się przycina?? daj coś żółtego w rogu rabaty..
inka74 21:59, 17 cze 2016

Ewa w którym rogu lewym czy prawym? W lewym od drewnianej skrzynki wsadziłam all goldy 3 sztuki i wyjądował tu milin jasny.
Rabata nieskończona. Kształt do zmiany muszę rogi zaokrąglić ale czasu nie było i anabelka jest chyba za bardzo na słońcu. Chyba z limką będą musiały miejscami się zamienić. Jedna więdnie druga marnieje.
a co do pytań. Nigra 4 lata u mnie. Ona duża jest wbrew pozorom. Katalpy wręcz trzeba ciąć bo inaczej za bardzo się zagęszczą i grzyba dostają.
inka74 22:19, 17 cze 2016

Makusia napisał(a)

Ale śliczny obrazek!

skrzynki zestopniowane wysokością więc nie wydają się masywne. Jakby tylko jedna była ta środkowa to kiepsko by wyglądało. A tak razem i przy różnych wymiarach roślin ciekawie to wygląda. To podobnie jak twój murek.
ta skrzynka w tym roku przerabiana. Jeszcze nie do końca to co chciałam uzyskać ale dam jej szansę. W sensie róży dam szansę.
frezja 22:58, 17 cze 2016

inka74 napisał(a)
Ewa w którym rogu lewym czy prawym? W lewym od drewnianej skrzynki wsadziłam all goldy 3 sztuki i wyjądował tu milin jasny.
Rabata nieskończona. Kształt do zmiany muszę rogi zaokrąglić ale czasu nie było i anabelka jest chyba za bardzo na słońcu. Chyba z limką będą musiały miejscami się zamienić. Jedna więdnie druga marnieje.
a co do pytań. Nigra 4 lata u mnie. Ona duża jest wbrew pozorom. Katalpy wręcz trzeba ciąć bo inaczej za bardzo się zagęszczą i grzyba dostają.

Miałam na myśli prawą stronę na fotce. Czyli to jest ta rabata zmieniana ?? z bliska inaczej to wygląda i nawet nie zauważyłam, że to ta.(?).
Z Katalpą to mnie zaskoczyłaś...zawsze myślałam, że ma taki piękny pokrój u wszystkich, tylko nie u mnie. Czyli mam mocno ciachnąć ?? a z grzybem to się zgadza..w tym roku jeszcze nie złapała
inka74 10:38, 18 cze 2016

Ewa specjalnie dla ciebie. Mnie samą ten migdałek pozytywnie zaskoczył. Porównanie z początkiem maja i teraz. Ciąć po kwitnieniu i się nie bać.g

edit: ja swojego topsinem jednak machnęłam po przeczytaniu innych wątków. Jsk widać nie zaszkodzło mu. Miedzianem oprysk dostanie jak brzoskwinia na jesieni.
inka74 11:15, 18 cze 2016

I rododendron Polarnacht któremu brakowało finalnie żelaza. Chyba odkryłam co jeszcze z nim źle robię ale testy muszę najpierw przeprowadzić i za rok się okaże.
Tak rodek wyglądał w połowie kwietnia - nędza z bidą. Liście oklapłe z widocznymi jasnymi plackami. Widać żyłkowania. Brak brązowienia czy zasychania liści.

Tak wyglądał pod koniec kwietnia i praktycznie do połowy maja po zaleconej kuracji magnezem dolistnie i doglebowo po jakiś 3-4 tygodniach - poprawy widocznej brak, nadal widoczne jasne plamy na liściach. Pąki uschły co do jednego. Mrozu nie było.

A tak teraz w połowie czerwca po podaniu żelaza dolistnie i doglebowo

inka74 12:02, 18 cze 2016

Tu z kolei drugi ,,pacjent" w mojej lecznicy. Piękna w ubiegłym roku Germania. W tym tragedia ale ona już w ubiegłym sezonie po kwitnieniu zaczęła chorować. Najpierw zaczęły usychać jej liście. Myślałam za dużo słońca. Potem całe gałązki. No tu głupia tematu nie drążyłam a trzeba było. Może miałabym kwitnącą Germanię a nie badyl. Tu jeszcze w kwietniu 2016.

Tak wygląda teraz. Podlany pacjent został dolistnie i doglebowo magnezem, wycięte chore łodygi i usunięte prawie wszystkie stare liście. Dostał oprysk topsinem a wkoło korzeni obornik koński zmieszany w glebie z rozłożoną korą. Do korzeni mikoryzę. Tak wygląda teraz. Poprawa jest ale nadal ma za słoneczne po południu miejsce. Teraz kombinuję z ustawieniem umbry takim aby dawała mu po godz. 14 cień. Testy trwają. Rezultat starań niestety dopiero za rok.
inka74 12:49, 18 cze 2016

A tu Germania jak wyglądała w maju w ubiegłym roku. Ciekawe czy ja tego grzyba to przywłokłam już z ogrodniczego...
frezja 23:03, 18 cze 2016

inka74 napisał(a)

A tak teraz w połowie czerwca po podaniu żelaza dolistnie i doglebowo

Teraz miło popatrzeć, okazy jak malowane...miałam dzisiaj w ręku to żelazo i nie kupiłam...moim rododendronom też się przyda kuracja.

Migdałek ma przycięte gałęzie i jak na razie nie rusza ;(
inka74 08:21, 19 cze 2016

Z żelazem to podobno tak, że jak na liściach nie tylko u rodków ale i u innych roślin pojawiają się takie jasne plamy że aż żyłki widać to znaczy brak żelaza. Przy braku magnezu brązowieją liście. Poza O znalazłam całkim porządną dawkę wiedzy o rodkach. Siedzę, czytam i łapię się za głowę ile ja błędów z nimi zrobiłam. Nic. Może uda się naprawić głupotę.

Edit: migdałkowi daj czas. Zasil nawet zwykłym florovitem czy humusem. Jak nie odbije może za późno było i oprócz pojedyńczych gałązek całego go zaatakowało. Wtedy tylko łopata zostanie (