Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Makusia 22:17, 20 cze 2016

Ale śliczne kwiatuszki! Powojniki przecudne. Iwonko a ten Berberys na przedostatnim zdjęciu jak się zwie?
inka74 22:32, 20 cze 2016

Martuś To berberys Admiration. On potrzebuje wręcz kocha słońce. Inaczej słabo się wybarwia. Mam go też w półcieniu cięty w kulki. Dobrze znosi cięcie. Niski, wolno rośnie.

Edit: Toszka go u ciebie już zidentyfikowała. No ciekawy arsenał zebrałaś
Karol99 22:49, 20 cze 2016

Bardzo ładne zdjęcia. Oko nacieszylem.
inka74 23:05, 20 cze 2016

Karol99 napisał(a)
Bardzo ładne zdjęcia. Oko nacieszylem.

ja lubię jak kwitnie, ciągle nie mogę się przestawić na opcję po kilka osobników z gatunku. Niby wiem że tak by powstała większa plama kolorystyczna ale ogródek mały a chciejstw dużo. W takich momentach chciałabym mieć przynajmniej ze 400 metrów więcej. Później przychodzi opamiętanie - jak na to co mam czasu brak to kto by dwa razy tyle pielił?
Właśnie szukam róż pnących żółtych i różowej. Już jedną faworytkę mam - Giardina. Druga Uetersen i Maritim. Z żółtych może dukat ale nie wiem czy nie za duża. Bardziej do 2 metrów taka by się przydała.
Makusia 08:27, 21 cze 2016

Iwonko dziękuję, tak myślałam, że to Admiration, ale ja się wolę nie wychylać, bo wiedzę mam zbyt skąpą

Ja jestem "kolekcjonerem"- byłam do tej pory- wszystkiego po jednym- no niestety...człowiek się uczy całe życie
frezja 21:33, 21 cze 2016

inka74 napisał(a)

Właśnie szukam róż pnących żółtych i różowej. Już jedną faworytkę mam - Giardina. Druga Uetersen i Maritim. Z żółtych może dukat ale nie wiem czy nie za duża. Bardziej do 2 metrów taka by się przydała.

O pierwszej i drugiej słyszałam...ale tylko tyle. Muszę poczytać
inka74 06:20, 23 cze 2016

Wciąż różowo i kremowo
Zana 06:29, 23 cze 2016

No Iwonka to Ty teraz nasza specjalistka od ratowania rododendronów będziesz. Super je reanimujesz, widać efekty.
Piękne te kremowe lilie. I pelargonie humorzaste też pikne. I katalpy fajne zdjęcie zrobiłaś. Umbry posadziłaś wreszcie???
inka74 06:50, 23 cze 2016

Oj Kochana, specjalistką od rodków to ja nigdy nie będę. Mam raptem dwie sztuki i nie wiem co z nimi dalej będzie. U mnie liści zawsze nabierają a nie kwitną. Ale już od jakiegoś czasu podczytuje 3 wątki tych prawdziwych magików rodkowych. Dużo wiedzy jeszcze do zdobycia przede mną a potem doświadczenia i praktyki. Moja glina bardzo skutecznie potrafi mnie wyleczyć z kwasowości. Tam gdzie nie trzeba ziemia kwaśna ( trawnik, wszystko na niego spływa). Tam gdzie chcę żeby kwaśno było nie jest.
Umbry temat trudny. Stoją i mają się dobrze. Wyjmowanie kostki i zrywanie części darni mnie skutecznie stopuje. A właściwie brak czasu. Jak nie praca to kanalizacja albo imprezy rodzinne. Dwa weekendy jestem w plecy z pracami na ogródku. A teraz znów bo wyjazd. Gąszcz się robi niemożliwy. Cięcie potrzebne natychmiast.
inka74 06:56, 23 cze 2016

Ku pamięci Madżenki typy różane:
za kolor i obfitość / niezawodność kwotnienia. Ascot i The Alnwick Rose oraz Princess Anne za sztywny pokrój i równiez za zdrowotnosć
William i Munstead Wood to kolor kwiatów, aksamitne listki i ilosc kwiatów w czasie kwitnienia. Ze zdrowotnością róznie.
za obfotośc kwitnienia i kształt kwiatów Pashmina

Im więcej patrzę na Munstead Wood tym bardziej ją chcę mieć. Oj przemeblowanie się szykuje.