Pamiętam - powojnik bylinowy Blue Sensation. Mam go 4 czy 5 sezon. Co roku kwitnie niestrudzenie od czerwca do jesieni. Muszę tylko poczytać kiedy go podzielić, aby nie zrobić krzywdy. Tu jest link do opisu https://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Blue-Sensation/1756
Piękna cebula, chyba to zależy od odmiany jednak, tak piękne cebule u mnie są tylko u Exotic.
W ubiegłym roku wykopałam prawie wszystkie cebule tulipanów (orka na ugorze), w tym roku tylko niektóre, reszta została na rabatach.
Moje spostrzeżenia co do niektórych odmian są takie:
-wykopane i ponownie posadzone Elegant Lady zakwitają, może nieco słabiej
-Quen porażka, tylko kilka zakwitło i gdybym nowych nie dosadziła nie byłoby ich prawie wcale na rabacie, nie warto się męczyć z kopaniem
-Exotic Emperor, Purissima, Flaming i Ivory zakwitły bardzo ładnie, te ostatnie zmieniły lekko odcień
-Claudia słabiusienko i mniejsze kwiaty
Miałam jeszcze Purple Prince i miałam wrażenie, że jest ich nieco mniej niż rok temu
Mam nadzieję Iwonko, że nie masz mi za złe, że te wywody u Ciebie
Ala kochanie - ja ci wręcz dziękuję za te wywody!!! To są wszystko cenne wskazówki a jeszcze nie muszę ich po wątkach szukać . U mnie na razie niezawodne i niezmordowane są tylko Exotic i Purple Pion. 3 sezony je już mam i na następny powtórzę. Uwielbiam je i obie odmiany tanie cabulki z B. Zobaczę co z tych pięknych cebul Blushing Lady wyjdzie - to są ogromne tulipany (i po wysokości i jako kwiaty), które przez przypadek kupiłam w L i żałuję, ze tylko tyle. Jak jeszcze się okaże, że tak samo ładnie się przechowują jak kwitły i kwitną tak ładnie z tych wykopanych cebulek - będą drugimi ulubienicami po Exotic. Elegant Lady mam tak samo - wykopane zakwitły ale słabo. Oprócz tego mam wrażenie, że Elegant Lady kupione z B to nie te same co kupione z L. Queen strasznie mi też marnieją i już ich nie będę powtarzać. W tym roku dodatkowo jakieś takie małe łebki miały więc to nie wyglądało dobrze. Claudii nie mam. Jeszcze jeden duet mam do sprawdzenia ale musze najpierw cebule obczyścić a trochę tego w kolejce czeka.