Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

mrokasia 09:33, 11 lip 2018

inka74 napisał(a)
Kasiu ja powojniki bylinowe i włoskie mam. Tym się nic nie dzieje. Ja ten powojnik na jesieni lub wczesną wiosną będę dzielić bo już potwór za duży się zrobił. Myślę, że ze 3-4 sadzonki spokojnie wyjdą. Reflektujesz? Mrokasia już jedną przytuli.

Iwonka, a co to za odmiana tego powojnika? pamiętasz?
inka74 09:40, 11 lip 2018

Pamiętam - powojnik bylinowy Blue Sensation. Mam go 4 czy 5 sezon. Co roku kwitnie niestrudzenie od czerwca do jesieni. Muszę tylko poczytać kiedy go podzielić, aby nie zrobić krzywdy. Tu jest link do opisu
https://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Blue-Sensation/1756
tulucy 10:03, 11 lip 2018

Jakbyś dzieliła tego liliowce to i ja się o kawalątek kłącza uśmiechnę

Pięknie Ci kwitnie ogród...
inka74 10:10, 11 lip 2018

Tego liliowca o który Kasya pytała? Łucja a ty mieszkasz w miarę blisko od Mrokasi? Jadę na zwiedzanie do niej w niedzielę )
alis 10:14, 11 lip 2018

inka74 napisał(a)
Chciałam wam pokazać cebulki tulipanów po oczyszczeniu. Ja wyrywam moje wtedy gdy pędy są jeszcze zielone i nie zostawiam do zaschnięcia na rabacie. Nie wszystkie odmiany się do tego celu nadają bo za wcześnie ulegają podziałowi. Ale kilka odmian jak najbardziej. Tu cebulka Blushing Lady. 90% takich mam.

Testowo w 3 miejscach zostawiłam tulipany bez wykopywania ale teraz przy wykopkach na rabacie już znalazłam podgniłe cebulki. Czyli raczej nic z tego nie wyjdzie dobrego. Moja glina zbyt mocno trzyma wodę.

Piękna cebula, chyba to zależy od odmiany jednak, tak piękne cebule u mnie są tylko u Exotic.
W ubiegłym roku wykopałam prawie wszystkie cebule tulipanów (orka na ugorze), w tym roku tylko niektóre, reszta została na rabatach.
Moje spostrzeżenia co do niektórych odmian są takie:
-wykopane i ponownie posadzone Elegant Lady zakwitają, może nieco słabiej
-Quen porażka, tylko kilka zakwitło i gdybym nowych nie dosadziła nie byłoby ich prawie wcale na rabacie, nie warto się męczyć z kopaniem
-Exotic Emperor, Purissima, Flaming i Ivory zakwitły bardzo ładnie, te ostatnie zmieniły lekko odcień
-Claudia słabiusienko i mniejsze kwiaty
Miałam jeszcze Purple Prince i miałam wrażenie, że jest ich nieco mniej niż rok temu
Mam nadzieję Iwonko, że nie masz mi za złe, że te wywody u Ciebie

mrokasia 10:17, 11 lip 2018

inka74 napisał(a)
Pamiętam - powojnik bylinowy Blue Sensation. Mam go 4 czy 5 sezon. Co roku kwitnie niestrudzenie od czerwca do jesieni. Muszę tylko poczytać kiedy go podzielić, aby nie zrobić krzywdy. Tu jest link do opisu
https://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Blue-Sensation/1756

Ooo, dzięki, jak przyjedziesz to pomożesz mi zaplanować miejsce dla niego .
A Łucja mieszka niejako po drodze .
inka74 10:31, 11 lip 2018

alis napisał(a)

Piękna cebula, chyba to zależy od odmiany jednak, tak piękne cebule u mnie są tylko u Exotic.
W ubiegłym roku wykopałam prawie wszystkie cebule tulipanów (orka na ugorze), w tym roku tylko niektóre, reszta została na rabatach.
Moje spostrzeżenia co do niektórych odmian są takie:
-wykopane i ponownie posadzone Elegant Lady zakwitają, może nieco słabiej
-Quen porażka, tylko kilka zakwitło i gdybym nowych nie dosadziła nie byłoby ich prawie wcale na rabacie, nie warto się męczyć z kopaniem
-Exotic Emperor, Purissima, Flaming i Ivory zakwitły bardzo ładnie, te ostatnie zmieniły lekko odcień
-Claudia słabiusienko i mniejsze kwiaty
Miałam jeszcze Purple Prince i miałam wrażenie, że jest ich nieco mniej niż rok temu
Mam nadzieję Iwonko, że nie masz mi za złe, że te wywody u Ciebie
Ala kochanie - ja ci wręcz dziękuję za te wywody!!! To są wszystko cenne wskazówki a jeszcze nie muszę ich po wątkach szukać . U mnie na razie niezawodne i niezmordowane są tylko Exotic i Purple Pion. 3 sezony je już mam i na następny powtórzę. Uwielbiam je i obie odmiany tanie cabulki z B. Zobaczę co z tych pięknych cebul Blushing Lady wyjdzie - to są ogromne tulipany (i po wysokości i jako kwiaty), które przez przypadek kupiłam w L i żałuję, ze tylko tyle. Jak jeszcze się okaże, że tak samo ładnie się przechowują jak kwitły i kwitną tak ładnie z tych wykopanych cebulek - będą drugimi ulubienicami po Exotic. Elegant Lady mam tak samo - wykopane zakwitły ale słabo. Oprócz tego mam wrażenie, że Elegant Lady kupione z B to nie te same co kupione z L. Queen strasznie mi też marnieją i już ich nie będę powtarzać. W tym roku dodatkowo jakieś takie małe łebki miały więc to nie wyglądało dobrze. Claudii nie mam. Jeszcze jeden duet mam do sprawdzenia ale musze najpierw cebule obczyścić a trochę tego w kolejce czeka.
inka74 10:33, 11 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Ooo, dzięki, jak przyjedziesz to pomożesz mi zaplanować miejsce dla niego .
A Łucja mieszka niejako po drodze .
tylko czy w domu będzie. Ale kiedyś jeszcze Łucji obiecałam białego rozchodnika - nadal go dla niej mam...
mrokasia 10:42, 11 lip 2018

inka74 napisał(a)
tylko czy w domu będzie. Ale kiedyś jeszcze Łucji obiecałam białego rozchodnika - nadal go dla niej mam...

Dziś mam się z nią spotkać więc jej powiem gdyby wcześniej tu nie zajrzała .
Gosiek33 12:51, 11 lip 2018

Zachwycam się ogrodem, a szczególnie tamaryszkiem