Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

jolanka 22:02, 18 mar 2019

Kasiu, mam wypisane do cienia takie:
Rouge Cardinal
Ville de Lyon
Matka Teresa
Mazury
Omoshiro
Rooran
Serafina
Ja ich nie mam ale i w opisach i w opiniach mają, ze do cienia się dobrze nadają więc sobie zapisałam Myślę, ze w Ożarowie mogą fajnie doradzić
inka74 22:17, 18 mar 2019

Ice dance mam w nadmiarze. Do przemyślenia

Jola, tam cień taki spory jest. Światło rozproszone tylko rano i po 17-tej. Muszę poczytać. Przecież mam atlas powojników Mogłaby rabata nie być nudna w lato.
Kasia_CS 22:24, 18 mar 2019

inka74 napisał(a)
Kasiu - z maluchami to nie jest dobry pomysł jechać.

nienie, to nawet przez myśl mi nie przeszło, nawet gdyby zdrowe dzieci były takie przyjemności to dla mamy indywidualnego przeżywania
makadamia 07:31, 19 mar 2019

Patrzę na zdjęcie, patrzę na plan i zupełnie mi się to nie składa do kupy

Jak Ci się uda wepchnąć cokolwiek, na te 15 cm pomiędzy słupem a kostką, to jesteś giganciara
Muszelka 07:39, 19 mar 2019

inka74 napisał(a)

Dziewczyny, siedzę i kombinuję rabatę z cisem. Nie lubię takich pustych przestrzeni jak jest teraz. Nawet w zimę musi cokolwiek być oprócz cisa. Mam z tej rabaty do zagospodarowania 2-3 wyższe hosty 40-50 cm, jedną białą serduszkę też taką wys. 50-60 cm, 4 małe niskie hosty takie 20 cm, 1 tawułkę białą średniej wysokości - do tej ostatniej nie jestem przywiązana. Z rabaty muszą wylecieć języczka i jeszcze jedna roślinka też żółto kwitnąca.
Do cisa potrzebuję dodać coś zimozielonego - wymyśliłam małą kulkę 20-30 cm z buksa/cisa oraz ciemierniki. Tak, aby coś na zimę było na rabacie oprócz drapaka. W sumie to taka rabata mało widoczna, za wiatą za domem. Teraz mam na nią widok z zakątka cienistego jak siedzę na ławce i fajnie by było.aby nie tylko płot oglądać jako tło. Bo zanim drapak nabierze kształtu to kilka lat minie.
Dla przypomnienia po posadzeniu cisa wygląda to tak, jak poniżej. Tam nie mogę mieć nic wysokiego bo obok po lewej jest przejście do drewutni i kompostownika. Dlatego pęcherznica musiała wylecieć.

Rabata ma 170 cm szerokości na 90 cm głębokości. To miejsce jest cieniste. Nic co wymaga więcej słońca tam nie rośnie lub nie chce kwitnąć.

Osobiście posadziłabym na tej wąskiej przestrzeni zimozielone żuraweczki, np. 'Sweet Tart'. U mnie przecudnie rosną i kwitną (cały sezon!) w cieniu.
tulucy 07:42, 19 mar 2019

chcesz buksów na obwódkę? bez lokatorów, żeby nie było
sarenka 09:42, 19 mar 2019

Iwona- pokazesz jak wschodzą u Ciebie cebulowe?
inka74 10:37, 19 mar 2019

Asia - tam jest 20 cm do słupa i nie ma podmurówki, zresztą jak to, ja nie wcisnę? jak tam nic nie wejdzie nie będę płakać.

Muszelko - wbrew pozorom tam nie chcą rosnąć żurawki. Miałam przez 2 lata i zabrałam, przestały się wybarwiać, czerwone stają się szare a żółte zielone. Nie kwitną. Jedyne co na razie się sprawdziło i rośnie to hosty i serduszka. Nawet bukszpany są nieciekawe.

Lucy- rozumiem, że się pozbywasz obwódek. W sumie miałam dokupić 16 sztuk bo moje na przodzie są kiepskie więc z chęcią bym przyjęła. Umówimy się co i jak.

Megi - jak będę w domu o normalnej godzinie to zrobię zdjęcia. Są w różnym stopniu wzrostu.
tulucy 10:59, 19 mar 2019

Oddam w dobre ręce jak ktoś potrzebuje specjalnie się nie pozbywam, ale na siłę ich nie będę trzymać
Gosiek33 11:01, 19 mar 2019

Może paprocie? Teraz jest tak duży wybór. Część jest zimozielonych