Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Zana 11:15, 18 mar 2019

No niestety ja sobotę tradycyjnie mam dla ogrodu, a niedziela też już zorganizowana inaczej.
makadamia 11:48, 18 mar 2019

A warto? Jeśli już, to ja też bym wolała niedzielę i to raczej po południu.
Nie wiem, czy tak późno jest sens?
zoja 11:52, 18 mar 2019

ja myślę o sobocie, tylko muszę wiedzieć czy eM do pracy pójdzie, a jakiś taki mało doinformowany jest albo nie chce się przyznawać... jak pójdzie to bym miała wolny dzień, a jak nie pójdzie to działamy w domu i uziemiona jestem...
inka74 12:16, 18 mar 2019

Ania - u ciebie kret gigant ryje więc jest to zrozumiałe.

Asia - w sumie nie wiem czy warto jechać dla targów ale warto jechać i się wspólnie spotkać

Zojka - jak w sobotę transport ci będzie potrzebny jak eM jednak do tej pracy pójdzie - daj znać.
tulucy 12:24, 18 mar 2019

Ja bym m się chętnie spotkała, ale pewnie będę w szale porządkowania, jak mi już przejdzie. A może nawet m się zmobilizuje i wytnie mi drzewka dwa.
zoja 12:49, 18 mar 2019

super
Kasia_CS 17:52, 18 mar 2019

Ech, gdyby nie to, że raczej nie mam czego z dziećmi zrobić, to pewnie bym się z Wami wyrwała na targi, bo mam mega niedobory ogrodniczych atrakcji
inka74 21:23, 18 mar 2019

Kasiu - z maluchami to nie jest dobry pomysł jechać.

Lucy, no błagam, porządki nie uciekną jedyna wymówka to to, że cię zawiało/połamało i ciężko ci się ruszać czego współczuję.

Dziewczyny, siedzę i kombinuję rabatę z cisem. Nie lubię takich pustych przestrzeni jak jest teraz. Nawet w zimę musi cokolwiek być oprócz cisa. Mam z tej rabaty do zagospodarowania 2-3 wyższe hosty 40-50 cm, jedną białą serduszkę też taką wys. 50-60 cm, 4 małe niskie hosty takie 20 cm, 1 tawułkę białą średniej wysokości - do tej ostatniej nie jestem przywiązana. Z rabaty muszą wylecieć języczka i jeszcze jedna roślinka też żółto kwitnąca.
Do cisa potrzebuję dodać coś zimozielonego - wymyśliłam małą kulkę 20-30 cm z buksa/cisa oraz ciemierniki. Tak, aby coś na zimę było na rabacie oprócz drapaka. W sumie to taka rabata mało widoczna, za wiatą za domem. Teraz mam na nią widok z zakątka cienistego jak siedzę na ławce i fajnie by było.aby nie tylko płot oglądać jako tło. Bo zanim drapak nabierze kształtu to kilka lat minie.
Dla przypomnienia po posadzeniu cisa wygląda to tak, jak poniżej. Tam nie mogę mieć nic wysokiego bo obok po lewej jest przejście do drewutni i kompostownika. Dlatego pęcherznica musiała wylecieć.

U mnie musi być busz i to od razu najlepiej hosty dzielę co 3-4 lata ale zastanawiam się czy jednak nie za gęsto.

Rabata ma 170 cm szerokości na 90 cm głębokości. To miejsce jest cieniste. Nic co wymaga więcej słońca tam nie rośnie lub nie chce kwitnąć.
jolanka 21:44, 18 mar 2019

Iwonka, do cienia jest kilka fajnych powojników a i trzmielina też sobie fajnie da radę. To tak dla tego ścisku do przemyślenia
Na ten słup albo na płot np
mrokasia 21:53, 18 mar 2019

Iw, a może by mu Ice Dance dać w nogi???

Jola, jakie powojniki do cienia polecasz?