Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 23:12, 26 wrz 2019

Anda napisał(a)

Tak, podobno się zadlawiają, zaklejają, nie potrafią ich przetrawić. Trujące nie są.
u was to może Hari.o stosują. Patent do sprawdzenia wyobraziłam sobie zaklejoną mysz hihi
inka74 23:16, 26 wrz 2019

Poppy napisał(a)

Nie wiem, czy wiecie, ze te zwykle, niebieskie granulki maja byc wycofane ze sprzedazy od przyszlego roku, przynajmniej u nas.

Moj sasiad poleca platki owsiane, nawet dzialaja, ale make kukurydziana tez wyprobuje

Gumisiow moje dziecko nie lubi, chociaz znosi do domu z urodzin, wiec jakby co, to srodki zaradcze mam

A wrotycz mozna sobie hodowac w ogrodku??
a wiadomo czemu wycofują?

Mi się kojarzy że wrotycz mocno się sieje...
inka74 23:19, 26 wrz 2019

sarenka napisał(a)
u mnie na potęgę rośnie nawłoć. Gdzie nie spojrzeć tam jest,za siatka też tego od groma. Ale jutro pójdę na grzyby to przy okazji rozejrze się. W swojej rodzinnej miejscowości to ja wiem gdzie wrotycz rośnie, ale tu gdzie między to nie bardzo
nawłoć mam za płotem w ilości hurtowej, niestety nie jest to ta szlachetna, odmianowa.
inka74 23:21, 26 wrz 2019

AngelikaX napisał(a)

Klika sie fajnie, gorzej potem z sadzeniem... dlatego tez w tym roku powstrzymałam tego demona, który budzi się w sklepie online
oj tak, to prawda. Ja jeszcze mam 100 sztuk w koszyku na A...o. ciągle się waham...
inka74 23:24, 26 wrz 2019

Poppy napisał(a)

Nie tylko deszcz, ptaszki pewnie te platki tez zjadaja, nie sadze, zeby slimaki wyzeraly calosc. Ale zauwazylam, ze wyzerana praktycznie do spodu od poczatku sezonu dalia w koncu wypuscila i ma liscie! A wczesniej sypalam granulki, te niebieskie, te eko, obkladalam specjalna welna, kamykami, skorupkami od jajek.

Pewnie szkoda miejsca, ale ja mam wlasna pokrzywe, i zywokost Pokrzywe w malinach, zywokost za foliakiem NIe moge ich sobie ot tak znikad przyniesc a nawoz sie przydaje.
ty to jednak zaradna jesteś.mi ślimaki jeżówkę tak zjadły prawie do zera. Musiałam przenieść w inne miejsce.
Poppy 23:25, 26 wrz 2019

inka74 napisał(a)
a wiadomo czemu wycofują?

Mi się kojarzy że wrotycz mocno się sieje...

Bo sa szkodliwe:
https://www.allotment-garden.org/garden-diary/6171/metaldehyde-slug-pellet-ban-announced-slug-killing-options-now/

Ale doczytalam, ze juz nie wycofuja
https://www.gardenorganic.org.uk/news/metaldehyde-slug-pellets-ban-overturned

na temat tych z zelazem napisali tak:
Ferric phosphate based pellets: These pellets are classified as suitable for use by the organic grower. They contain ferric phosphate or iron III phosphate, which affects the calcium metabolism in the gut system of snails and slugs causing them to stop feeding and die within three to six days. Although the ferric phosphate is less toxic than metaldehyde, there remains the problem of the other ingredients in the tablets - known as chelators. These chemicals help bond the iron molecules and make them more toxic to the molluscs. Unfortunately they also affect earthworms, and, if consumed in large quantities, can poison pets.
inka74 23:25, 26 wrz 2019

wiklasia napisał(a)
Ja ślimaki piwem mam zamiar potraktować
u mnie piwem wzgardziły. Niewielki odsetek się złapał.
Kasia_CS 00:17, 27 wrz 2019

inka74 napisał(a)
A jeszcze tu się kilka zdjęć zapodziało

Jak zobaczyłam foty cienistej to zbierałam szczękę - stworzyłaś mega magiczne miejsce - a ta gra swiatła tutaj - sztos!

Wszystkie foty zresztą bardzo fajne zrobiłaś Ileż Ty masz tam tych roślin, odmian.. podziwiam

Jakbyś mogła coś niecoś więcej o Irinie napisać - jak długo trzyma kwiaty, czy długie ma przerwy w kwitnieniu, czy jej nie przypala i jak reaguje na deszcz ? widziałam, że Łucja też ją ma- ciekawa jestem i jej odczuć na temat tej różyczki..
Kasia_CS 00:26, 27 wrz 2019

inka74 napisał(a)
u was to może Hari.o stosują. Patent do sprawdzenia wyobraziłam sobie zaklejoną mysz hihi

a może te gryzonie biorąc takiego żelka sobie nadziewają go na te swoje długie ząbki i nie potrafią pozbyć z tych zębów. Potem ten żelek tak w paszczy nadziany na siekacze zalega, że nic nie może wziąć innego do żarcia
inka74 07:53, 27 wrz 2019

Poppy napisał(a)

Bo sa szkodliwe:
https://www.allotment-garden.org/garden-diary/6171/metaldehyde-slug-pellet-ban-announced-slug-killing-options-now/

Ale doczytalam, ze juz nie wycofuja
https://www.gardenorganic.org.uk/news/metaldehyde-slug-pellets-ban-overturned

na temat tych z zelazem napisali tak:
Ferric phosphate based pellets: These pellets are classified as suitable for use by the organic grower. They contain ferric phosphate or iron III phosphate, which affects the calcium metabolism in the gut system of snails and slugs causing them to stop feeding and die within three to six days. Although the ferric phosphate is less toxic than metaldehyde, there remains the problem of the other ingredients in the tablets - known as chelators. These chemicals help bond the iron molecules and make them more toxic to the molluscs. Unfortunately they also affect earthworms, and, if consumed in large quantities, can poison pets.
Maczku - jak widać robienie kasy wygrywa. Żelazowe - co znaczy duża ilość? Jak to liczyć? Od wagi kota? Nie będę ryzykować. Za bardzo lubię sąsiadkową trikolorkę