Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Poppy 13:05, 26 wrz 2019

Anda napisał(a)

Na ślimaki można stosować też granulki ekologiczne, z żelazem, którego ślimaki nie trawią. Takie ani jeżom ani innym stworzeniom nie szkodzą.
Poza tym podobno mąka kukurydziana „dobrze” na nie działa, ale nie próbowałam. Wsypujesz mąkę do małego słoiczka i kładziesz go na bokiem na terenie obleganym przez ślimaki. Podobno tak się tym zajadają, że umierają.
A na nornice podobno najlepsze są gumisie To rady z mojego kółka ogrodniczego.

Na moje slimory te granulki eko nie dzialaja, albo z opoznieniem, bo rosliny zzarte. Poza tym doczytalam, ze one wcale nie sa takie ekologiczne i bezpieczne dla stworzen zywiacych sie nimi.

Nie wiem, czy wiecie, ze te zwykle, niebieskie granulki maja byc wycofane ze sprzedazy od przyszlego roku, przynajmniej u nas.

Moj sasiad poleca platki owsiane, nawet dzialaja, ale make kukurydziana tez wyprobuje

Gumisiow moje dziecko nie lubi, chociaz znosi do domu z urodzin, wiec jakby co, to srodki zaradcze mam

A wrotycz mozna sobie hodowac w ogrodku??
tulucy 13:06, 26 wrz 2019

Można - ja mam, tyko jeszcze mała kępa jest, nie starcza na potrzeby
Gosiek33 13:08, 26 wrz 2019

płatki owsiane i mąka do pierwszego deszczu, i pewno gdy rosa jest to z mąki ciasto się zrobi

Wrotycz mam w ogrodzie, sam się wysiał. Pozwalam mu rosnąć, teraz tnę. Ale w małym ogrodzie to raczej szkoda miejsca na niego
tulucy 13:11, 26 wrz 2019

Megi rozglądaj się po poboczach, nieużytkach... miedze też są dobre. U mnie rośnie nawet przy nasypie kolejowym.
inka74 14:01, 26 wrz 2019

Wariatki jesteście stoję w korku. Później odpiszę. Lucy - jesteś wielka!!!!
sarenka 14:04, 26 wrz 2019

tulucy napisał(a)
Megi rozglądaj się po poboczach, nieużytkach... miedze też są dobre. U mnie rośnie nawet przy nasypie kolejowym.
u mnie na potęgę rośnie nawłoć. Gdzie nie spojrzeć tam jest,za siatka też tego od groma. Ale jutro pójdę na grzyby to przy okazji rozejrze się. W swojej rodzinnej miejscowości to ja wiem gdzie wrotycz rośnie, ale tu gdzie między to nie bardzo
AngelikaX 14:17, 26 wrz 2019

inka74 napisał(a)

Angelika, tylko 2 setki? ja się zastanawiam kiedy mam zacząć, aby z moimi przed zimą skończyć.

Klika sie fajnie, gorzej potem z sadzeniem... dlatego tez w tym roku powstrzymałam tego demona, który budzi się w sklepie online
Poppy 14:28, 26 wrz 2019

Gosiek33 napisał(a)
płatki owsiane i mąka do pierwszego deszczu, i pewno gdy rosa jest to z mąki ciasto się zrobi
Wrotycz mam w ogrodzie, sam się wysiał. Pozwalam mu rosnąć, teraz tnę. Ale w małym ogrodzie to raczej szkoda miejsca na niego

Nie tylko deszcz, ptaszki pewnie te platki tez zjadaja, nie sadze, zeby slimaki wyzeraly calosc. Ale zauwazylam, ze wyzerana praktycznie do spodu od poczatku sezonu dalia w koncu wypuscila i ma liscie! A wczesniej sypalam granulki, te niebieskie, te eko, obkladalam specjalna welna, kamykami, skorupkami od jajek.

Pewnie szkoda miejsca, ale ja mam wlasna pokrzywe, i zywokost Pokrzywe w malinach, zywokost za foliakiem NIe moge ich sobie ot tak znikad przyniesc a nawoz sie przydaje.
wiklasia 14:36, 26 wrz 2019

Ja ślimaki piwem mam zamiar potraktować
inka74 22:57, 26 wrz 2019

kwartet napisał(a)
Zajrzałam na pierwsze strony wątku,no Iwonka ja ciebie o minimalizm nie podejrzewałam a tu proszę.Całe szczęście że ci szybko przeszło ale trzeba przyznać zmiany powalające są.
Kwarteciku, to nie minimalizm był a kompletny brak wiedzy, kasy, czasu i zapału. Mnie nigdy wcześniej do ogrodowania nie ciągnęło. Choć działkę miałam. Ale bardzo nie lubiłam tam chodzić. W sumie ogród ma 9 lat. Bardzo jestem ciekawa jak będzie wyglądał jak będzie miał 15 lat. Jak drzewa się rozrosną. Większość powinna już osiągnąć jakieś rozsądne rozmiary.