Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 08:18, 29 wrz 2016

Może Łucja masz wersję krzaczastą Teasing Georgii - ta jest i jako krzaczek i jako climbing - zerknij na stronie Austina.
http://www.davidaustinroses.co.uk/catalogsearch/result/?q=Teasing+georgia

Ja mam akurat tą drugą...
inka74 08:20, 29 wrz 2016

OlgaKol napisał(a)
Twoja Summer Song dziś dostała pochwałkę od szefowej

Na wątku o Austinkach? Sprawdzę i dziękuję!
tulucy 21:31, 29 wrz 2016

Tak, ja mam raczej tę krzaczastą.
klaudia10140 21:35, 29 wrz 2016

piekne rosliny zapraszam do mnie
inka74 10:39, 30 wrz 2016

Jeszcze kilka ładnych róż czeka do zrobienia zestawienia ale... czasu brak ;(
Dziś jeszcze samochód musiałam do mechanika zaciągnąć bo nagle zrobiła się wersja sportowa - słychać mnie było przez walnięty tłumik z 200 metrów

Munstead Wood - Austin
Piękna ciemna bardzo kolczasta róża. U mnie kwitnie praktycznie non stop z kilkudniowymi dosłownie przerwami. Niska, dosyć rozłożysta. Łapie niestety plamistość - od dołu jest już łysa ale na górze piękne kwitnące kwiaty i jeszcze sporo pączków. Kolor bardzo ciemny róż w purpurę z fioletem, czasami wręcz bardzo ciemny bordo się wydaje na końcach. Płatki aksamitne, cudowny zapach. Wzrost na razie koło 60 cm ale szerokość ponad 70 cm. Krzak nierówny, trochę rozlazły. Kwiat do 5-7 dni trzyma, rośnie w półcieniu. Wg metki wysokość do ok. 1 - 1,25 i szerokość do 1 m.
inka74 10:46, 30 wrz 2016

To aktualne zdjęcia.
inka74 11:05, 30 wrz 2016

I wywołana ostatnio do tablicy...

Summer Song - Austin
Obłędny kolor ceglasty pomarańcz, stosunkowo ciemny, łagodny i unikalny. Piękny zapach. Kilka kwiatów na jednej łodydze, kwiaty trochę się zwieszają pod ciężarem. Zapowiada się na sporą ale strzelistą różę. Wysokość wg opisu Austina do ok. 1,2 - 1,5 metra i szerokość do 1 metra. Niestety teraz u mnie się pochorowała i plamistość zjadła jej wszystkie prawie liście. Kupiona pod koniec lipca. W sierpniu do połowy miała kwiaty, teraz 1 pączek malutki ledwo. Ale cierpliwie do następnego roku czekam na nią co pokaże bo u Ewy cudna jest po prostu.

Ciekawostka - w różnych krajach na stronie Austina są trochę inne wymiary, może właściwe dla danego klimatu...
tulucy 01:11, 01 paź 2016

Twoja MW na ostatnim zdjęciu to wygląda jak ta moja nn nie jest taka napakowana mocno już, jak na pierwszych fotach... Może kolejne kwitnienie tak ma?
inka74 08:16, 01 paź 2016

Z tych malutkich pączków MW rozkłada duże napakowane kwiaty u mnie za każdym razem. MW jest strasznie kolczasta. Nie widziałam innej róży, która miałaby tyle kolców co ona i zapach też ma przepiękny jak tak ma to pewnie masz MW
inka74 08:27, 01 paź 2016

Trochę jesiennego ogrodu. W sumie całkiem sporo kwiatów kwitnie i nie mogę powiedzieć, że jest buro. Mimo rewolucji na głównej wysepce i 4 innych rabatach lubię patrzeć na te moje małe królestwo i bardzo żałuję, że dobrego aparatu mi brak bo to co jest na zdjęciach z telefonu to ułamek tego co faktycznie jest. No koniec pisania... Teraz już tylko dzisiejsze zdjęcia przy kawie...