Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

tulucy 21:19, 24 wrz 2016

Iwona sprawdziłam jeszcze moje notatki i mam wpisaną wysokość dla Leonardo 120 cm. Nie wiem, gdzie szukałam. Ale teraz patrzyłam na Rosarium i podają 1,2m, a na HMF 70-150 cm.
inka74 09:58, 27 wrz 2016

czas mi się niestety kurczy okropnie ale za to miłych gości miałam ostatnio na żywo, dodatkowo eM zakończył prace z pergolą i już mam ją taką, jaką chciałam, teraz tylko poprzesadzać czekające roślinki i linki zrobić dla nich... robota mnie normalnie kocha.

a teraz coś przyjemniejszego

Young Lycidas - Austin

Druga po Boscobell ulubiona róża. Kupiona w połowie lipca. Wg metki ok. 1,25 wysokości i do 1 metra szerokości. Na razie u mnie szczupła na ok. 40-50 cm i na 90 cm wysoka. Kwiaty w kolorze magenty, bardzo intensywny róż, ciemny, żarówiasty. Kwitła non stop od momentu kupienia do końca sierpnia. Potem przerwa i teraz znów ma pąki. Trochę zwiesza kwiaty, z drugiej strony nie dziwię się bo po pierwsze młoda, po drugie ma ich po 3-4 w kiści i są one bardzo pełne, wręcz napakowane płatkami. Bardzo ładny zapach - jak dla mnie podobny do starych róż. Intensywny. Zdrowa, tylko kilka pojedynczych listków z plamistością oberwałam. Rośnie u mnie w półcieniu.

inka74 10:24, 27 wrz 2016

Jeszcze jedna Austinka - Sister Elizabeth

Niska róża, szeroka już w tej chwili. Kupiona w połowie lipca. Może ładnie wyglądać jako róża na obwódkę. Niewielkie pudrowe kwiaty w dużej ilości. Kwiaty przypominają piwonię. Śmieszny skupiony środek. Zwiesza kwiaty na razie. Na metce wysokość 75 cm do 1 m i szerokość do 75 cm. Delikatny zapach. Zdrowa. Przerwa we wrześniu w kwitnieniu, teraz znów pojedyncze pąki.

MarzenaG 12:38, 27 wrz 2016

Iwonko to super, że pergola skończona

Bravo dla eMusia
inka74 08:42, 28 wrz 2016

Marzenko skończona, nawet wczoraj do 20 rośliny w końcu sadziłam po ciemku z latarką. Tylko nie wiem czym wysypać - na części był żwirek ale teraz jak jest tam miejsce na tulipany to mi nie pasuje.
inka74 09:01, 28 wrz 2016

Ciąg dalszy przeglądu róż zdjęcia mix z różnych okresów...

Teasing Georgia - Austin
Wersja pnąca - do ok. 3 metrów (10 ft na metce). Ładny duży krzaczek mi się trafił kupiony na początku sierpnia. W tej chwili ok. 80 cm szerokości (płasko rozpięta przy kratce) i 1,10 wysokości. Kwitła do pierwszych dni września - teraz pączków nie widać. Kwiat nieduży, w środku bardziej morelowo-brzoskwiniowy niż żółty jak w opisie na stronie Austina, zewnętrzne płatki jasne, jaśnieje po całości przy przekwitaniu. Dosyć szybko płatki opadały - maks. po 5 dniach. Pachnie. Nie chorowała.
Makusia 09:03, 28 wrz 2016

U Ciebie róże w pełni rozkwitu, a u mnie łyse lub prawie łyse badyle
Ależ muszą na żywo oko cieszyć, jak za oknem już szaro-buro się robi, a róże kolorem po oczach dają
inka74 09:07, 28 wrz 2016

Martuś, większość zdjęć z wcześniejszych okresów. To zestawienie jest dla dziewczyn
Teraz tylko MW kwitnie, reszta w pąkach, za tydzień dwa, znów po kilka kwiatów może będzie. Już ogród jesienny się robi, powoli kolory się zmieniają i to też fajne będzie, bo u mnie dużo żółci, czerwieni w liściach i za płotem mnóstwo jarzębiny.
OlgaKol 17:46, 28 wrz 2016

Twoja Summer Song dziś dostała pochwałkę od szefowej
tulucy 23:56, 28 wrz 2016

Moja Teasing G. szersza jak wyższa póki co i niestety nie powtórzyła, coś jej pędy zeżarło podczas naszego urlopu, ale piękny kolor dla mnie ma i tak