Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 23:16, 02 lut 2025

MartaCho napisał(a)
Ale fajnie takie słoneczko i błękit nieba zażyć zimą! Zazdro!

Oj tak. Słoneczko w środku zimy to jest rewelacja. Pogoda trafiła nam się wyjątkowo dobra. Po naszym wylocie już miała się mocno popsuć.
Rojodziejowa 23:33, 02 lut 2025

Kordina napisał(a)
Ale cudnie! O nie, cyklamenki przy drodze dziko rosnące, szok, a jakie stare drzewo oliwne. Poproszę jakieś zdj z tego kanionu jeszcze a ciekawe co to za roślinka, wygląda jak koper, albo młody anyż z 1 zdjęcia.
Spędźcie miło i bogato we wrażenia czas

To jeszcze kilka cyklamenków dla Ciebie Bożenko

A i kilka fotek ze szlaku prowadzącego do wąwozu Avakas dla Ciebie

Magara 23:33, 02 lut 2025

Asia, fajna wycieczka Jakie mieliście mniej więcej temperatury?
Wafel 23:37, 02 lut 2025

Pięknie, ja widziałam tylko Cypr spalony słońcem, mus tam wrócić w takim razie wiosną, a nawet zimą
Rojodziejowa 23:42, 02 lut 2025

Kordina napisał(a)
a ciekawe co to za roślinka, wygląda jak koper, albo młody anyż z 1 zdjęcia.

Ferrula communis - jest praktycznie wszędzie. Teraz tylko w formie kopru z wystającymi suchymi badylami. Ale jak dla mnie wygląda bardzo ciekawie w masie właśnie taka zielona, nie kwitnąca. Ciekawa jestem jak wyglądają całe zbocza w trakcie kwitnienia

https://www.rhs.org.uk/plants/24471/ferula-communis/details

W czasach starożytnych używano łodygi tej rośliny jako szyny (nartheksu) do stabilizacji złamań, ponieważ jej łodyga jest solidna i lekka, zwłaszcza gdy wyschnie, przypominając bambus. Dlatego też nazywa się ją na Cyprze ANATHRIKA, od starogreckiego słowa medycznego ΝΑΡΘΗΚΑΣ (nartheks).
Rojodziejowa 23:56, 02 lut 2025

nicol21 napisał(a)
Piękna odskocznia.Nie ma co żałować poświęcenia prac ogrodowych - nie uciekną!
Widoki super.

No nic nie ucieknie, masz rację
Widoki cudne, a przez to, że to kompletnie poza sezonem to niejednokrotnie mogliśmy doceniać je sami, bez towarzystwa innych. Jedynie w Grobowcach Królewskich, w takim najbardziej charakterystycznym miejscu na fotki, jak wpadły dwie dziewoje, to siedziały i strzelały focie w pozach przeróżnych i nie wyglądało, jakby chciały wyjść, żeby kto inny sobie pyknął zdjęcie bez ich postaci. Co tam musi się dziać w sezonie!

Rojodziejowa 23:59, 02 lut 2025

Magara napisał(a)
Asia, fajna wycieczka Jakie mieliście mniej więcej temperatury?

Praktycznie każdego dnia 18 stopni i słonko. Po 17 już trzeba było ubierać bluzę. Noce chłodniejsze - około 12. Dzieci nawet się pokusiły i zabawę w wodzie.
Rojodziejowa 00:03, 03 lut 2025

Wafel napisał(a)
Pięknie, ja widziałam tylko Cypr spalony słońcem, mus tam wrócić w takim razie wiosną, a nawet zimą

Ja nie jestem fanką upałów. Myślę, że bliżej maja byłoby tam też fajnie. Dla mnie teraz było idealnie jeśli chodzi o temperatury. Jedynie długość dnia to teraz minus.
Magara 00:09, 03 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Praktycznie każdego dnia 18 stopni i słonko. Po 17 już trzeba było ubierać bluzę. Noce chłodniejsze - około 12. Dzieci nawet się pokusiły i zabawę w wodzie.

No to pogoda - marzenie Myślenie mi się włączyło Jak pogodzić ogród z wyjazdami
anpi 00:35, 03 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

To jeszcze kilka cyklamenków dla Ciebie Bożenko

To one jakieś skalniakowe są! Ciekawe czy tak wędrują korzonkami, czy się sieją tam w tych skałach?