Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 23:59, 22 sty 2025

Magara napisał(a)
Też się zastanawiałam nad zakupem tych ceramicznych w action. Ale odpuściłam bo mi się komplikatory włączyły czy one aby praktyczne będą do rozsad...
Asia, jaką dla nich widzisz rolę?

Oprócz ziółek m.in. taką:

Zdjęcie z książki Danusi „Jak stworzyć niezwykły warzywnik”
Rojodziejowa 00:01, 23 sty 2025

Magara napisał(a)
Nie takie oj tam, oj tam, jak się ma mało miejsca na rozsady i latanie z nimi do światła
Kwadratowe, nie ceramiczne, praktyczniejsze do przenoszenia na paletkach czy w kuwetce

Do rozsady bym ich nie używała. Tak jak piszesz, lepsze są w tym celu plastiki
Magara 00:16, 23 sty 2025

Domki dla owadów? Czy tylko ozdoba?
Patrycja_KG_Lu 07:40, 23 sty 2025

Ja tam widzę praktyczne zastosowanie - nie zrobić sobie krzywdy w oko wystającym patykiem/drutem, nie porysować łydki, nie podziurawić siatki/włókniny.
Rojodziejowa 10:30, 23 sty 2025

Magara napisał(a)
Domki dla owadów? Czy tylko ozdoba?

Osłona przeciw szkodnikom w tym przypadku. Najszybsza chyba wersja - badyl z doniczką na końcu i na to siatka. Dzięki temu siatka nie przylega do warzyw. I tak jak pisze Patrycja ani się siatka nie dziurawi, ani badyl nie stwarza niebezpieczeństwa
AgaBoso 14:08, 23 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Tak, Agu.

Rojodziejowa napisał(a)
Dziś wypożyczyłam jeszcze jedną fajną, która już tylko na rynku wtórnym do dorwania lub w bibliotece:
"Uprawa współrzędna i płodozmian" Gisela Sartorius
Od razu sprawdziłam Allegro i Vinted, czy nie ma do kupienia. A tu się okazuje, że to chyba biały kruk
Książeczka ma raptem 72 strony, a napakowana wiedzą niesamowicie. Niejedna opasła kniga tyle w sobie nie zawiera.

To ja poszukam u siebie w bibliotekach.
JoanNa 20:18, 23 sty 2025

Makao napisał(a)

Widziałam też w dealz
Też mnie kusiły ale byłam twarda.
Muszę kupić doniczki p7 i p9 w dużych ilościach

Aniu, ja jak mialam takie mega zacięcie warzywne jak Ty teraz, to kupilam p9 na allegro.jakis pakiet 50szt. Z takiego ďosc wytrzymałego ale elastycznego plastiku (chyba z jakiegos linku polecajkowego od Kasi.in) i one sa super-ale musisz dobrze tacki dopasowac pod ni,bo ja mialam jakies takie nie do konca...no i byly szersze niz moje parapety..wiec stosowalam podstawki od doniczek-korytek. Aż trafilam na wpis pani z Anielskich Ogrodów, ktora uprawia rozsady w kubkach po duzych jogurtach czy smietanach-wklada kubek w kubek, przy czym jeden ma dno z dziurkami a do drugiego wlewasz wodę (żeby korzenie ciagnely od dolu wodę). I bardzo lubię to rozwiazanie. Wtorne wykorzystanie tego plastiku zanim faktycznie trafi do kosza
Magara 23:10, 23 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Osłona przeciw szkodnikom w tym przypadku. Najszybsza chyba wersja - badyl z doniczką na końcu i na to siatka. Dzięki temu siatka nie przylega do warzyw. I tak jak pisze Patrycja ani się siatka nie dziurawi, ani badyl nie stwarza niebezpieczeństwa

Ooo, na to nie wpadłam Super pomysł
Patrycja_KG_Lu 11:35, 24 sty 2025

Jak gęsta ta siatka musi być by obronić się przez bielinkiem? A może to na ślimaki? Ja wczoraj rozkminiałam z czego zrobić stelaż do wiosennych osłon. Znalazłam taki sposób tani - https://www.youtube.com/watch?v=32wGGbGWv1M oraz porównanie takich sposobów od tańszych do droższych, trwalszych rozwiązań - https://www.youtube.com/watch?v=pHru4eZI1VA&t=4s
Rojodziejowa 12:11, 24 sty 2025

Magara napisał(a)

Ooo, na to nie wpadłam Super pomysł

Na tym zdjęciu kiepsko widać tą siatkę, więc to pewnie dlatego