Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 09:49, 08 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Tylko nie sądz ss metr od płotu bo one mogą mieć kilka metrów średnicy. A tak to chyba spoko.fakt z 4 swobody nie zrobisz.

Co do Grabów to weź miarę i np wybierz te które maja jeden pień do wysokość np 1,2 albo 1,5 m.

ss nie będzie tylko ten klon ginnala, ale pewnie to miałaś na myśli

Te które są na fotce były tak na moje oko najłatwiejsze do wyprowadzenia, bo zdarzały się takie, że np. na wysokości 50cm rozchodził się na 3/4 pnie tej samej grubośći. Te na fotkach to wybrane 9, jeden pójdzie do odstrzału

Jeszcze parę fotek

Jedynie nad tym dumałam, bo mu odchodzi przy ziemi gałąź dość gruba, ale wyżej jest fajna prosta noga:

lorka 11:25, 08 paź 2016

o żesz w morde.. przyleciałam od Madżen graby zobaczyc, bo sama potrzebuje kilku.. hessssu jakie piekne!
co ile bedziesz sadzić? ja mam 6 metrową rabate chcialam 5 sztuk kupic, coby mi korony zrobiły ściane zieleni od sąsiada.. al nie wiem czy to nie za gęsto
lorka 11:31, 08 paź 2016

moim zdaniem na wiosne jak poobcinasz te dolne gałązki to sobie ladnie je równiutko wyprowadzisz moge wiedziec po ile te piekne okazy? ( moze byc na priv)
Rojodziejowa 11:41, 08 paź 2016

lorka napisał(a)
o żesz w morde.. przyleciałam od Madżen graby zobaczyc, bo sama potrzebuje kilku.. hessssu jakie piekne!
co ile bedziesz sadzić? ja mam 6 metrową rabate chcialam 5 sztuk kupic, coby mi korony zrobiły ściane zieleni od sąsiada.. al nie wiem czy to nie za gęsto

No ja rzadziej, bo co 2 metry myślałam je dać. A cenę mogę podać - 75zł. Ale oni je zamawiali od jakiegoś hodowcy, bo sami mają wrzosowate głównie, a do sprzedaży inne cuda sprowadzają od innych.
Toszka 12:10, 08 paź 2016

Rojodziejowa napisał(a)
a co chcesz z tym murem robić wrobelki?

Odwiedziłam dziś pobliską szkółkę i przywieźli graby fastigiata. Nie mają takich długich "nóżek" jak te, które zarezerwowałam, ale cena kusi... I zastanawiam się, czy zdecydować się na te tańsze, ale kupić ich więcej... No i teraz mam pomysł, gdzie je wsadzić, ale wtedy trzeba byłoby chyba przestawić ułożenie klonów. I czy ja tych drzew za dużo nie napakuję? Na kawałki 15x15 metrów 8 grabów i 3 klony, to nie dużo?

Przy kupowaniu drzewek najważniejsza jest grubość pieńka, bo to oznacza dobrze rozwinięty system korzeniowy, czyli wiek.
Jak pieniek gruby to nie trzeba latami palikować. Może okazać się, że paliki będą droższe od drzewek (tak jak u Anbu -historia z wiśniami). Dlatego oszczędzając na palikach wydaj więcej na drzewka
Rojodziejowa 12:16, 08 paź 2016

Toszka, to jest również pytanie ile grabów 3 i plan poprzedni, czy dwa szpalery po 4 i ta modyfikacja.
Chodzi Ci o to, żeby wydać na te 3 większe już wyprowadzone, a nie 8 mniejszych? Te mniejsze i tańsze tych pni wcale nie mają takich cienkich.
Toszka 12:26, 08 paź 2016

Dolne gałązki w lutym płasko, przy pniu trzeba będzie obciąć i zasmarować maścią ogrodniczą. Tak otrzymasz dłuższe pieńki. Potem w miarę wzrostu trzeba będzie obcinać systematycznie, a odrosty na bieżąco wyłamywać palcami. Pamiętaj, że drzewa rosną i nie ma co za gęsto ich dawać.
Jestem za wersją żywopłotu pod nimi, bo żywopłot to osłona ogrodu na zimę i wczesną wiosnę. Na jesieni też doskonale osłania ogród przed pierwszymi przymrozkami, co dopiero zaczyna się doceniać jak wszędzie przymrozek ścina liście, a w ogrodzie dalej jest zielono
Jeśli masz wątpliwości co ile i jak dużo sadzić to zrób sobie zdjęcie i na nim narysuj te drzewa za np. 10-15 lat.

Najważniejsze aby pieńki od samego dołu były proste. Krzywy pieniek, zwłaszcza u podstawy jest niemal niemożliwym naprostować.
Toszka 12:29, 08 paź 2016

Jeszcze teraz dojrzałam, że trzewka są kopane i obwiązane jutą. Jutę koniecznie zdejmij, bo w tym czasie zanim ona zbutwieje to korzenie zamiast rosnąć (a zimą korzenie nie 'śpią") to będą ściśnięte i zahamowane z rozrostem.
To ostatnie drzewko na zdjęciu ma u nasady krzywy pień. Będzie to bardzo widoczne po odcięciu bocznego (przyszłego) konara.
Rojodziejowa 12:31, 08 paź 2016

Czyli takie coś odpada, tak?
No to akurat jeden jest na zapas zostawiony, więc w takim razie bez niego wezmę.
Toszka 12:38, 08 paź 2016

Asiu, wybierając kręć drzewkiem naokoło i zobaczysz czy pieniek jest prosty czy nie. Innej metody nie ma.
Ważne by pieńki były grube i proste.
Widzę, że boczne przyrosty w zasadzie (prócz tego jednego) są cienkie. To obcięcie ich płasko na wiosnę nie zostawi śladu. Teoretycznie możesz je od razu obciąć, ale teraz jeszcze intensywnie krążą soki, rana będzie się dłużej zabliźniać i jest ryzyko,że cięciem pobudzisz do wzrostu. Dlatego lepiej luty/marzec ciąć.