Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 12:39, 08 paź 2016

Toszka napisał(a)
Jeszcze teraz dojrzałam, że trzewka są kopane i obwiązane jutą. Jutę koniecznie zdejmij, bo w tym czasie zanim ona zbutwieje to korzenie zamiast rosnąć (a zimą korzenie nie 'śpią") to będą ściśnięte i zahamowane z rozrostem.
To ostatnie drzewko na zdjęciu ma u nasady krzywy pień. Będzie to bardzo widoczne po odcięciu bocznego (przyszłego) konara.

A to dobrze, że piszesz, bo bym posadziła z jutą, bo wydawało mi się że tak tu ludziska pisali, ale to pewnie na wiosnę można sadzić z jutą tak? Ale tak czy tak do sadzenia mam jeszcze chwilkę, muszę teścia pogonić, żeby to szybko kończył, bo kurde pasowałoby wsadzać je już
Rojodziejowa 12:41, 08 paź 2016

Toszka napisał(a)
Asiu, wybierając kręć drzewkiem naokoło i zobaczysz czy pieniek jest prosty czy nie. Innej metody nie ma.
Ważne by pieńki były grube i proste.
Widzę, że boczne przyrosty w zasadzie (prócz tego jednego) są cienkie. To obcięcie ich płasko na wiosnę nie zostawi śladu. Teoretycznie możesz je od razu obciąć, ale teraz jeszcze intensywnie krążą soki, rana będzie się dłużej zabliźniać i jest ryzyko,że cięciem pobudzisz do wzrostu. Dlatego lepiej luty/marzec ciąć.

Tak, to wiem, bo już wyczytałam w wątku o grabach, że najlepiej takie radyklane jakieś cięcia to na wczesną wiosnę zostawić. Tylko chciałam wiedzieć, czy te drzewka są do wyprowadzenia
Toszka 12:49, 08 paź 2016

Są do wyprowadzenia. A z jutą to najlepiej bez juty sadzić, bo ona jak by nie było potrzebuje kilka miesięcy na butwienie (pod warunkiem dostatecznej wilgoci). Aga-szsz już miała przykre zdarzenie z jutą, która po ponad roku miała się bardzo dobrze, a rośliny stały w miejscu jak zaklęte. Ściągaj jutę, bo to nie jest żadna filozofia
Rojodziejowa 13:57, 08 paź 2016

Tak jest! Dzięki ogromne Toszko
lorka 16:45, 08 paź 2016

Rojodziejowa napisał(a)

No ja rzadziej, bo co 2 metry myślałam je dać. A cenę mogę podać - 75zł. Ale oni je zamawiali od jakiegoś hodowcy, bo sami mają wrzosowate głównie, a do sprzedaży inne cuda sprowadzają od innych.

oo smuteczek.. dlaczego u nas tak wszystko pierońsko drogie powiem ci ze za te 75 bym brala i po rekach całowała .. u nas w wwie po 200
wrobelki 16:46, 08 paź 2016

O widzę że Ty dziś z Toszką pijesz kawę mogę ją na chwilkę porwać do siebie? Toszko jak będziesz miała chwilkę to zajrzyj do mnie zobacz czy dobrze kombinuję z małą skarpą i ścianą ( a właściwie z 'Red baronem' czy on tam ma szanse na przetrwanie?
Rojodziejowa 20:24, 08 paź 2016

lorka napisał(a)

oo smuteczek.. dlaczego u nas tak wszystko pierońsko drogie powiem ci ze za te 75 bym brala i po rekach całowała .. u nas w wwie po 200

No prawie kupiłam takie za 190, ale korony już miały piękne i nogi ciut grubsze. Ale jak sobie pomyślałam, że mogę powtórzyć szpaler grabów dzięki tej niższej cenie, to mnie w dołku aż ścisnęło
Rojodziejowa 20:25, 08 paź 2016

wrobelki napisał(a)
O widzę że Ty dziś z Toszką pijesz kawę mogę ją na chwilkę porwać do siebie? Toszko jak będziesz miała chwilkę to zajrzyj do mnie zobacz czy dobrze kombinuję z małą skarpą i ścianą ( a właściwie z 'Red baronem' czy on tam ma szanse na przetrwanie?

Toszka co wątek co kawę pije Takim jest wyczekiwanym gościem
Ja też lecę patrzeć co kombinujesz
wrobelki 20:55, 08 paź 2016

Zapraszam zapraszam
AniMa 21:10, 08 paź 2016

Asiu watek grabowy i mi jest bliski. Czytam i się dokształcam... Fajne okazy znalazłaś, Ja mam na oku fajne okazy za 14-160 szt. ale...no włśsnie jest ale.... Czekam na twoje już wsadzone Będę podziwiać