Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Makao 23:09, 18 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Stan szklarni na 18.04.

Dodatkowo donice

Nie wiem nawet jak to nazwać
Jestem skrupulatna ale w zapiskach jednak nieład mam i do tego ręcznie wykonane.
Jesteś baaaardzo poukładana
Magara 23:15, 18 kwi 2025

Asia, ja sadzę tulipany i narcyzy na rabatach, które są "ogrodowiskowe" i na tych, które nie są. Więc stan gleby różny. W jednym miejscu na wypasie, w innym nie
Narcyzy/żonkile sadzę/dosadzam co roku - nie przyznam się ile ich już posadziłam, tych marketowych, ale jakby dobrze policzyć to poszło w setki przez ostatnie 7 lat. Efektów brak. No wkurzam się Narcyzy kwitną te sadzone w poprzednim sezonie, te sprzed dwóch lat już nie. Nie tak to miało być. Tulipanowe pomyłki to mnie do szału doprowadzają - mam pecha, u mnie pomyłki w dużej mierze idą w czerwone
Tulipany uwielbiam. Oglądam ogrody, w których wiosną są łany pięknych, ładnie ze sobą skomponowanych kwiatów. Krew mnie zalewa wtedy...
Postanowiłam spróbować z cebulkami z innych źródeł, jesienią podejmę wyzwanie, już się na kilka newsletterów zapisałam
Rojodziejowa 23:24, 18 kwi 2025

Makao napisał(a)

Nie wiem nawet jak to nazwać
Jestem skrupulatna ale w zapiskach jednak nieład mam i do tego ręcznie wykonane.
Jesteś baaaardzo poukładana

Tabelkę robiłam, żeby wybrać różne odmiany pod względem czasu do zbioru, koloru itp.
Ręczne notatki też mam
Już niekoniecznie takie piękne, bo chodzą ze mną po ogrodzie.

W tym roku postanowiłam je poobserwować dokładniej. A mistrzyną w tych kwestiach to jest Patrycja Ja się nie umywam
Rojodziejowa 23:25, 18 kwi 2025

Magara napisał(a)

Postanowiłam spróbować z cebulkami z innych źródeł, jesienią podejmę wyzwanie, już się na kilka newsletterów zapisałam

To ja proszę te źródła, poprzeglądam sobie
Darecka 23:38, 18 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Szklarniowe ludziska: czy macie lub planujecie jakieś zacienianie? Myślę nad tkaniną zaciemniającą zamocowaną na żyłkach, bo w mojej szklarni bywa tragicznie gorąco. Za ciepło nawet dla tropikalnych roślin
Hej Asiu! Nieco z opóźnionym zapłonem, ale śpieszę donieść, że ja już 3 sezon mam zieloną siatkę maskującą 42% o gramaturze 38 g/m² z alledrogo i bardzo sobie chwalę. Odkąd ją mam, nie przypala mi młodych egzemplarzy i nie ma w środku aż takiego piekarnika. Założyliśmy ją na zewnątrz tunelu, przykręciliśmy tymi samymi śrubami, którymi trzyma się arkusz poliwęglanu i nie ściągamy jej na zimę, praktycznie nic się z nią nie dzieje, może poza lekkim postrzępieniem w kilku miejscach przy mocowaniu. Jeśli ktoś się decyduje na siatkę, to polecam dać ją właśnie na wierzch tunelu, po co się męczyć i kombinować jak przysłowiowy kuń pod górę z ekwilibrystycznym podwiązywaniem tegoż

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/256/2568346/original.jpg
Makao 23:39, 18 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Tabelkę robiłam, żeby wybrać różne odmiany pod względem czasu do zbioru, koloru itp.
Ręczne notatki też mam
Już niekoniecznie takie piękne, bo chodzą ze mną po ogrodzie.

W tym roku postanowiłam je poobserwować dokładniej. A mistrzyną w tych kwestiach to jest Patrycja Ja się nie umywam

Ooo taka wersja jest już mi bardziej znajoma.
Darecka 23:42, 18 kwi 2025

W ogóle, to nie wiem co najpierw chwalić: czy cudny, wykowy tatuaż, wiosnę w zaawansowanym i jakże przystojnym stadium, wspaniałe krzaczorki pomidorów i bakłażanów, skrupulatność zapisków, czy tez plany na nową rabatę- oj, dzieje się u Pani aż miło!
Magara 00:01, 19 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

To ja proszę te źródła, poprzeglądam sobie

Asia, kliknęłam pierwsze z brzegu Ale jak zgłębię temat to podeślę, a jak zapomnę to się przypomnij Do sadzenia cebul mamy trochę czasu
LIDKA 06:54, 19 kwi 2025

Asia i Magara
Marte Potoczek trzeba zapytać.
Chyba coś polecała z cebulami. Zaczne zgłębiać temat juz teraz bo jesienią nie bedzie czasu.
Potrzebuje w zasadzie 2 odmiany tulipanów do przedogródka i jakieś inne na kortową.

Też mam wkurza na te co mam zamiast tych co chiałam.
Rojodziejowa 09:02, 19 kwi 2025

Darecka napisał(a)
W ogóle, to nie wiem co najpierw chwalić: czy cudny, wykowy tatuaż, wiosnę w zaawansowanym i jakże przystojnym stadium, wspaniałe krzaczorki pomidorów i bakłażanów, skrupulatność zapisków, czy tez plany na nową rabatę- oj, dzieje się u Pani aż miło!

Pani Kochana, ale idzie to wszystko z mojej perspektywy w zwolnionym tempie. Ale miło mi, że do chwalenia się nadaje