Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Magara 22:30, 11 maj 2025

Asia, propozycji na drzewa masz już multum Idę o zakład, że żałujesz raz zadanego pytania
Dorzucę swoje trzy grosze - ambrowiec Mam, rośnie, ani razu mi nie podpadł, przymrozek go nigdy u mnie nie chwycił Jest ładny z założenia, ładnie się przebarwia
I druga propozycja - brzozy, brzozy, brzozy

P.S. W jakiej odległości od sadzonki pomidora wbijałaś spiralne podpory? Na fotach nie widać. Nic pilnego
Judith 09:41, 12 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Wycięte mamy dwa ze skarpy przy domu ze względu na zagrożenie, jakie stanowiły dla budynku.
Tak mi gadacie, to je zostawię. Ale i tak coś dosadzę, tyle, że w takim przypadku faktycznie chyba już nie każde drzewo tam się wpasuje.

Wycięcie z powodu zagrożenia dla domu to inna para kaloszy, tu wiadomka, że mus usunąć.
Jesli Twoje nie jest zagrożeniem - super, że dajesz mu szansę na swoją miłość .
antracyt 10:28, 12 maj 2025

Asia, po cichu trzymałam kciuki za tą decyzję
Widziałaś kiedyś na żywo nieszpułkę? Bardzo ciekawe, niewielkie drzewo.
Rojodziejowa 14:24, 12 maj 2025

Magara napisał(a)
Asia, propozycji na drzewa masz już multum Idę o zakład, że żałujesz raz zadanego pytania
Dorzucę swoje trzy grosze - ambrowiec Mam, rośnie, ani razu mi nie podpadł, przymrozek go nigdy u mnie nie chwycił Jest ładny z założenia, ładnie się przebarwia
I druga propozycja - brzozy, brzozy, brzozy

P.S. W jakiej odległości od sadzonki pomidora wbijałaś spiralne podpory? Na fotach nie widać. Nic pilnego

E tam. Nie żałuję niczego
Ambrowce ładne, ale drogie jak na coś, co może mi przemarznąć… mam obawy co do tego miejsca - będzie wiało zimą. Ale jak się zakocham w jakimś egzemplarzu, to kto wie.
Rojodziejowa 14:24, 12 maj 2025

Judith napisał(a)

Wycięcie z powodu zagrożenia dla domu to inna para kaloszy, tu wiadomka, że mus usunąć.
Jesli Twoje nie jest zagrożeniem - super, że dajesz mu szansę na swoją miłość .

Będzie to miłość trudna
Rojodziejowa 14:39, 12 maj 2025

antracyt napisał(a)
Asia, po cichu trzymałam kciuki za tą decyzję
Widziałaś kiedyś na żywo nieszpułkę? Bardzo ciekawe, niewielkie drzewo.

Mignęło mi gdzieś w internetach, ale nie na żywo. Jakieś owoce jadalne mają. Może się udam na jakąś wycieczkę roślinowo-szkółkową w środę, bo egzamin z matmy, więc mam dzień luźniejszy.

Problem u mnie z dostępnością wyfikanych odmian. Pod nosem mam zwyklaki: klony Crimson Sentry, Flamingo, Purple Globe, Fassen’s Black.

Z innych to kasztanowiec Rosea Nana, jarząb Magnifica, lipa Rancho, morwa czarna pendula.

Ambrowców i klonów palmowych od groma. Może ludzie co roku kupują
antracyt 15:31, 12 maj 2025

Kasztanowiec Rosea Nana fajny jest i z tego co kojarzę szrotówek go nie lubi. Tylko czy trochę nie za mały?
Makao 17:49, 12 maj 2025

Drzew jest tak dużo fajnych które mi się podobają że sama muszę sobie listę zrobić na później. Może Ewodia?
Rojodziejowa 19:15, 12 maj 2025

antracyt napisał(a)
Kasztanowiec Rosea Nana fajny jest i z tego co kojarzę szrotówek go nie lubi. Tylko czy trochę nie za mały?

No maluni właśnie. Za mały. Ale byłam w kolejnym miejscu i są tam:
Buk pospolity 'Laciniata'
Buk pospolity 'Marmorstar'
Buk pospolity 'Mercedes'
Klon Jawor 'Simon-Louis Frères'
Klon polny 'Lienco'
Kasztanowiec 'Briotii'
Jabłoń 'Mokum'
Lipa 'Greenspire'

Pogrubione zwróciły moją uwagę szczególnie. Buki odpadają, bo to same jakieś wrażliwce. Tylko czy ciapaty klon pasuje w okolicy, gdzie rosną Pissardi, Royalty i Kanzan? Lienco ma z kolei fajniutkie liście. Kasztanowiec fajne kwiaty...

Żeby nie jechać na darmo przywiozłam sobie derenie kanadyjskie. Dwie sadzoneczki wyjątkowo ładne, grzech nie brać.
Rojodziejowa 19:15, 12 maj 2025

Makao napisał(a)
Drzew jest tak dużo fajnych które mi się podobają że sama muszę sobie listę zrobić na później. Może Ewodia?

Masz racje, dużo fajnych. Mnie na nie/szczęście mocno ograniczają warunki.