Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Agi2006 17:48, 25 kwi 2020

Asia apropos twoich róz...Znasz ten szpaler z grabami u Reni ze szmaragdowego? Tak mi się z Toba skojarzyło. Gdyby tak Twoje róże wsadzić pomiędzy graby...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1763
ajka 18:39, 25 kwi 2020

Rojodziejowa napisał(a)

No proszę! Szybka akcja To musiała być miłość od pierwszego wejrzenia
Niech rośnie i cieszy

No i nie przyjechał, obiecanki cacanki. Miał być w piątek, sobotę i ni ma. Mam nadzieję, że nie trzeba go będzie samemu przywozić, bo zapakować go będzie mega ciężko. Ech, smuteczek.
Johanka77 19:05, 25 kwi 2020

Troje ogrodników w domu to skarb
Rojodziejowa 20:41, 25 kwi 2020

Agi2006 napisał(a)
Asia apropos twoich róz...Znasz ten szpaler z grabami u Reni ze szmaragdowego? Tak mi się z Toba skojarzyło. Gdyby tak Twoje róże wsadzić pomiędzy graby...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1763

Tylko między które graby? Jedne mam "piętro niżej" (5sztuk) i gdybym tam posadziła, to stracę je z oczu
Gdybym dała je w te 3 graby wzdłuż ścieżki, to z kolei thuje mi je ciut zacieną...

Renia ma właśnie tak to zrobione, że te róże nowocześniej wyglądają, nie są tak ani trochę "babcine"... tzn jest i trawa i kostka...
Może by rąbnąć na zmianę róża, trawa, róża, trawa i przed nimi np cis w kostkę...
Rojodziejowa 20:42, 25 kwi 2020

ajka napisał(a)

No i nie przyjechał, obiecanki cacanki. Miał być w piątek, sobotę i ni ma. Mam nadzieję, że nie trzeba go będzie samemu przywozić, bo zapakować go będzie mega ciężko. Ech, smuteczek.

No masz... nie lubię tak jak się na coś napalę, a ktoś nawala... :/
Rojodziejowa 20:44, 25 kwi 2020

Johanka77 napisał(a)
Troje ogrodników w domu to skarb

Noo, jak tylko mi się uda, to będę ich wykorzystywać
Agi2006 20:46, 25 kwi 2020

Rojodziejowa napisał(a)

Tylko między które graby? Jedne mam "piętro niżej" (5sztuk) i gdybym tam posadziła, to stracę je z oczu
Gdybym dała je w te 3 graby wzdłuż ścieżki, to z kolei thuje mi je ciut zacieną...

Renia ma właśnie tak to zrobione, że te róże nowocześniej wyglądają, nie są tak ani trochę "babcine"... tzn jest i trawa i kostka...
Może by rąbnąć na zmianę róża, trawa, róża, trawa i przed nimi np cis w kostkę...

No ja myślałam o tych grabach na górze kolo tarasu. Na tle tuji super by wyglądały. I cis w kostce the Best
Rojodziejowa 22:11, 25 kwi 2020

Agi2006 napisał(a)

No ja myślałam o tych grabach na górze kolo tarasu. Na tle tuji super by wyglądały. I cis w kostce the Best

No tylko że tak jak piszę tam słońca wiele nie będzie...
Anda 14:24, 26 kwi 2020

Rojodziejowa napisał(a)
Ewuś przyszłam się poradzić...

Mam Pashminy posadzone 4x2 w rabacie o szerokości 1,20. Chcę je puścić jedną linią i dać im coś w tle (jakąś trawę), albo przodem puścić jakiś mały żywopłocik (poczatkowo kombinowałam żeby dać i jedno i drugie, ale ścisk bym zafundowała tym roślinom straszny).
Która opcja Ci się wydaje lepsza? Żebym im warunków nie pogorszyła, a jednocześnie im ciut nowoczesności do tego romantyzmu dodała?

I czy masz jakąś sugestię co do rodzaju trawy?

Asiu, a co one mają w pleckach? Masz jakąś fotkę?

Przy różach ładnie i nowocześnie wyglądają stipy w odmianach (ale się sieją), Pennisetum orientale albo seslerie jesienne. Z wyższych trzcinniki, proso, molinie.
Ogąlnie z trawami róże wyglądają nowocześniej niż z np. bukszpanem Jednak dużo zależy od kształtu żywopłotów i stylu w ogrodzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 14:32, 26 kwi 2020

Rojodziejowa napisał(a)

Noo, jak tylko mi się uda, to będę ich wykorzystywać

Moja Lenka dziś nawiozła nam wszystkie (!) tuje i jałowce - nienawidzę tego robić...
Potem podlała.

Teraz narzeka, że ją plecy bolą