Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

April 19:14, 30 mar 2023

Dzisiaj wszystkie moje dalie, całe ambitne 20 sztuk, umieściłam w dużych donicach z kompostem. Żadnych dalii nie sadzę wprost do gruntu. Pod koniec sezonu donice z daliami wykopuję z gruntu i całe wstawiam na półki w garażu. W marcu, czyli dziś, wyciągam donice z garażu, wysypuję zawartość każdej do skrzynki, oczyszczam bulwy, sprawdzam czy żyją czy są zdrowe i wracają do donic, zasypane świeżym kompostem z dodatkiem granulowanego obornika. Część z nich zostanie w donicach i osłonkach na tarasie przez cały sezon, reszta będzie zadołowana na rabatach. Od późnej jesieni znów akcja znoszenia donic do garażu.
Okazało się że u mnie to najskuteczniejszy sposób na przechowywanie dalii i zapewnienie im optymalnych warunków
Ale tak mogę się bawić z niewielką ilością, przy twoich hurtowych zamówieniach, musisz przyjąć własną taktykę
Rojodziejowa 19:19, 30 mar 2023

Aprilku, a jak Ci te dalie siedzą cały sezon w donicach to jakie muszą te donice być duże?
Zastanawiam się, czy kilku mniejszych nie trzymać właśnie w donicach.

Roślinki siedzą w ziemi. Fajnie ukorzenione. Więc zapisuję sprzedawcę do ulubionych
LIDKA 19:33, 30 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Dostałam przesyłkę od Pietrzykowskich
Sposób pakowania faktycznie robi wrażenie.

Sadzoneczki malutkie, ale pełne wigoru
W paczusi były:

Aster hybrida ‘Oktoberkaskade’
Aster divaricatus 'Tradescant'
Gilenia trójlistkowa
Wiązówka bulwkowa ‘Plena’
Pajęcznica liliowata
Zawilec wielkokwiatowy x 7 -> na tego czekałam najbardziej!

Lecę sadzić

Moja paka od nich tez taka eko. Roślinki malutkie ale dobrze ukorzenione. Też polecam.
A zamawiałam na allegro.

Te słomę i papier wpakuje na dno skrzynek warzywnych.
2 roślin nie znam , gilenii i pajęcznicy.
Ide do googla obejrzeć.

Pomysł April na daliowe donice fajny. Tylko ja mam w garażu zimą 15 st. To chyba za ciepło jest.
Rojodziejowa 19:48, 30 mar 2023

Lidziu, moje też z allegro

Temperatura idealna do przechowywania dalii to podobno 5-8 stopni, ale nie czarujmy się - rzadko kto tak ma
Makao 20:12, 30 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Aniu, akurat takie mam miejsce, gdzie mogą się rozrastać. Między ścieżką z kostki wzdłuż domu a thujami, za którymi jest ogrodzenie.

Super że masz taką miejscówkę wolną. Bardzo podobają mi się te zawilce. One kwitną razem z ciemiernikami a nawet trochę przed nimi.
Dla mnie jedyną opcją byłaby hodowla w donicy
Makao 20:19, 30 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Właśnie na owe dalie

Aaa czyli ten patent że w donicę i z donicą w ziemię. A potem na zimę wyjmujesz donice i chowasz całość.
Rojodziejowa 20:39, 30 mar 2023

Albo na podpędzanie
Makao 21:50, 30 mar 2023

No tak też można.
sylwia_slomc... 21:54, 30 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Dostałam przesyłkę od Pietrzykowskich
Sposób pakowania faktycznie robi wrażenie.

Sadzoneczki malutkie, ale pełne wigoru
W paczusi były:

Aster hybrida ‘Oktoberkaskade’
Aster divaricatus 'Tradescant'
Gilenia trójlistkowa
Wiązówka bulwkowa ‘Plena’
Pajęcznica liliowata
Zawilec wielkokwiatowy x 7 -> na tego czekałam najbardziej!

Lecę sadzić

Asia sadzonki malutkie bo te roślinki dopiero u nas start zaczynają, Ciesz się, ze zielone już nad ziemią jest i możesz określić czy to nie pomyłka Sposób pakowania biorąc pod uwagę ostatnie - 6 nocą bardzo przemyślany Słoma to świetny izolator.
sylwia_slomc... 22:00, 30 mar 2023

April napisał(a)
Dzisiaj wszystkie moje dalie, całe ambitne 20 sztuk, umieściłam w dużych donicach z kompostem. Żadnych dalii nie sadzę wprost do gruntu. Pod koniec sezonu donice z daliami wykopuję z gruntu i całe wstawiam na półki w garażu. W marcu, czyli dziś, wyciągam donice z garażu, wysypuję zawartość każdej do skrzynki, oczyszczam bulwy, sprawdzam czy żyją czy są zdrowe i wracają do donic, zasypane świeżym kompostem z dodatkiem granulowanego obornika. Część z nich zostanie w donicach i osłonkach na tarasie przez cały sezon, reszta będzie zadołowana na rabatach. Od późnej jesieni znów akcja znoszenia donic do garażu.
Okazało się że u mnie to najskuteczniejszy sposób na przechowywanie dalii i zapewnienie im optymalnych warunków
Ale tak mogę się bawić z niewielką ilością, przy twoich hurtowych zamówieniach, musisz przyjąć własną taktykę

A nie mają latem za sucho w tych donicach? Bo biorąc pod uwagę glebę jaka masz metoda dobra, tylko zastanawia mnie ta dostępność wody, bo rosnąca w donicy nie pociągnie sobie z gruntu jak w donicy wyschnie...
No i u mnie dodatkowo sprawa ślimaków dochodzi. Gdybym na zimę nie oczyściła bulw to prawie na pewno nie miałabym wiosną ani jednej bo ślimaki znoszą w nich jajka i do wiosny zostałyby bulwy przez nie wyjedzone. Już miałam taką sytuacje jak jednej nie doczyściłam z jajek co do jednego. Dalii nie było, za to ślimar po zimie 20 centymetrowy.