Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

sylwia_slomc... 22:00, 30 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Aprilku, a jak Ci te dalie siedzą cały sezon w donicach to jakie muszą te donice być duże?
Zastanawiam się, czy kilku mniejszych nie trzymać właśnie w donicach.

Roślinki siedzą w ziemi. Fajnie ukorzenione. Więc zapisuję sprzedawcę do ulubionych

Swoje obiekcje napisałam powyżej Aprilkowi
Rojodziejowa 22:02, 30 mar 2023

Tak, wiem, że one dopiero nosy wysuwają. Tutaj chyba i tak są krok do przodu przed tymi rosnącymi aktualnie w gruncie.

lilarose 22:25, 30 mar 2023

kurde, nie pomyślałam, że ślimory mogą pójść na zimowanie z moimi daliami. Mam nadzieje, że je dobrze obsuszyłam przed spakowaniem
teraz, to już się naprawdę niepokoję najgorsze, że dopiero w niedzielę mogę sprawdzić, co z moimi daliuniami.
Czy żyją, czy nikt ich nie pożera???
Kordina 00:58, 31 mar 2023

lilarose napisał(a)
(...)

Matki Daliowe i ich poważne problemy

Asia Aster ‘Oktoberkaskade’ kupiłam w zeszłym roku, posadziłam na jesieni, ciekawa jestem jak przetrwał, na razie oznak życia brak. Za to szuja karczownik wykazuje oznaki życia, już ruszył do boju...
antracyt 08:28, 31 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Z wszystkich, które przyszły Z Doliny Syrynki najbardziej jestem ciekawa Roque Starburs i Śląsk.

Też mi się ten Śląsk "na oczy" rzucił
Mgduska 09:02, 31 mar 2023

April napisał(a)
Dzisiaj wszystkie moje dalie, całe ambitne 20 sztuk, umieściłam w dużych donicach z kompostem. Żadnych dalii nie sadzę wprost do gruntu. Pod koniec sezonu donice z daliami wykopuję z gruntu i całe wstawiam na półki w garażu. W marcu, czyli dziś, wyciągam donice z garażu, wysypuję zawartość każdej do skrzynki, oczyszczam bulwy, sprawdzam czy żyją czy są zdrowe i wracają do donic, zasypane świeżym kompostem z dodatkiem granulowanego obornika. Część z nich zostanie w donicach i osłonkach na tarasie przez cały sezon, reszta będzie zadołowana na rabatach. Od późnej jesieni znów akcja znoszenia donic do garażu.
Okazało się że u mnie to najskuteczniejszy sposób na przechowywanie dalii i zapewnienie im optymalnych warunków
Ale tak mogę się bawić z niewielką ilością, przy twoich hurtowych zamówieniach, musisz przyjąć własną taktykę

Jak różną mamy skalę - ja będę mieć dalii pewnie około 20, co przy moich możliwościach metrażowych uważam za ogromną ilość! Z Aśką w zawody nie startuję

Od tego roku uważam, że najlepiej jest przechowywać karpy wyczyszczone z ziemi, porządnie umyte i owinięte w papier. Oglądanie takich karp to czysta robota, widać wszystkie wady, podejrzane kawałki itd. Chociaż mycie nie było ani przyjemne ani łatwe.
Rojodziejowa 14:37, 31 mar 2023

lilarose napisał(a)
kurde, nie pomyślałam, że ślimory mogą pójść na zimowanie z moimi daliami. Mam nadzieje, że je dobrze obsuszyłam przed spakowaniem
teraz, to już się naprawdę niepokoję najgorsze, że dopiero w niedzielę mogę sprawdzić, co z moimi daliuniami.

To do niedzieli już się niewiele zmieni. Najwyżej Ci poprzysyłam jakieś ziemniaczki ode mnie.
Rojodziejowa 14:39, 31 mar 2023

Kordina napisał(a)

Matki Daliowe i ich poważne problemy

Asia Aster ‘Oktoberkaskade’ kupiłam w zeszłym roku, posadziłam na jesieni, ciekawa jestem jak przetrwał, na razie oznak życia brak. Za to szuja karczownik wykazuje oznaki życia, już ruszył do boju...

Oj. Na jesień na obsadzanej skarpie widziałam ślady nornic, choć nie podejrzewałam, że mogą się tu pojawić. Mam nadzieję, że już gości tego typu mieć więcej nie będę
Rojodziejowa 14:40, 31 mar 2023

antracyt napisał(a)

Też mi się ten Śląsk "na oczy" rzucił

Na necie inne zdjęcia niż w katalogu, więc tak naprawdę będzie to niespodzianka
Rojodziejowa 14:42, 31 mar 2023

Mgduska napisał(a)

Jak różną mamy skalę - ja będę mieć dalii pewnie około 20, co przy moich możliwościach metrażowych uważam za ogromną ilość! Z Aśką w zawody nie startuję

Od tego roku uważam, że najlepiej jest przechowywać karpy wyczyszczone z ziemi, porządnie umyte i owinięte w papier. Oglądanie takich karp to czysta robota, widać wszystkie wady, podejrzane kawałki itd. Chociaż mycie nie było ani przyjemne ani łatwe.

Muszę się doszkolić z metod przechowywania. Widziałam też taką z folią spożywczą. Na szczęście jeszcze trochę czasu mam