Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

April 13:19, 03 kwi 2023

Mgduska napisał(a)

Jak różną mamy skalę - ja będę mieć dalii pewnie około 20, co przy moich możliwościach metrażowych uważam za ogromną ilość! Z Aśką w zawody nie startuję

Od tego roku uważam, że najlepiej jest przechowywać karpy wyczyszczone z ziemi, porządnie umyte i owinięte w papier. Oglądanie takich karp to czysta robota, widać wszystkie wady, podejrzane kawałki itd. Chociaż mycie nie było ani przyjemne ani łatwe.

Z Aśką to chyba nikt w zawody nie startuje
Znalazłam u siebie jeszcze kilka dalii... w sumie mam 29 sztuk To i tak bardzo dużo jak na las i cieniste zakątki
Ale one mają być tylko niewielkim akcentem. Rabaty daliowej nie przewiduję.
Dzięki Sylwia za podpowiedź o ślimakach. Zostanę przy mojej metodzie ale dokładniej obejrzę donice przed wstawieniem do garażu jesienią.
April 13:19, 03 kwi 2023

Asia, wieszak na narzędzia fantastyczny. Podziw
antracyt 18:12, 03 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Faktycznie kiedyś mi się bardzo u Ciebie podobała. Poczytam o niej

Ja też jestem z niej bardzo zadowolona
tulucy 19:11, 03 kwi 2023

Tak mi się przypomniało, że Iza Ursa strasznie narzekała na swoje graby w żywopłocie. Parę lat jest stały w miejscu. Ale jak ruszyły, to że szwungiem. Ona chyba zaczęła je ściółkować skoszoną trawą.
sylwia_slomc... 22:08, 03 kwi 2023

Asia przegapiłaś chyba mój post w sprawie obsadzenia płotku...
Magara 23:41, 03 kwi 2023

tulucy napisał(a)
Tak mi się przypomniało, że Iza Ursa strasznie narzekała na swoje graby w żywopłocie. Parę lat jest stały w miejscu. Ale jak ruszyły, to że szwungiem. Ona chyba zaczęła je ściółkować skoszoną trawą.

Lucy, odnośnie Izy i jej grabów dokładnie to samo mi utkwiło w pamięci - że stały, a potem ruszyły jak wściekłe O ściółkowaniu nie kojarzę, trzeba będzie zapytać jak się Królewna Yeti na stałe na sezon pojawi
antracyt 08:58, 04 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Myślałam i tym - mogłabym przesadzić te, które mam, ale ten żywopłot ma być też z jednej strony choć częściową podporą dla dalii. I raczej ich nie ściacham na kosteczkę, a taki żywopłocik tam widzę.

Tak. Dlatego jestem cierpliwa jeśli chodzi o graby w innym miejscu, natomiast przy warzywniku już niekoniecznie

Co mogłabym jeszcze z krzewów prowadzić w formie kancikowego żywopłotu, który w przeciągu np. dwóch sezonów może się uformować?

Tak sobie myślę, że żywopłot to niekoniecznie dobra podpora dla dalii. Czy nie będziesz przy corocznym wykopywaniu karp naruszać jego korzeni? Ja mam takie dylematy na wiejskiej, gdzie krzewy coraz większe i nawet jak dalie rosną trochę dalej, to i tak zahaczam o korzenie, które kierują się w stronę lepszej ziemi.
Ewa777 10:20, 04 kwi 2023

Też podziwiam uchwyt na narzędzia. Super pomysł i wykonanie
Rabata różana zapowiada się interesująco Będzie się działo
Rojodziejowa 15:40, 04 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie narzędzia uporządkowałaś Co do płotka jaka on ma wysokość? Bo można by za nim dalie posadzić, a przed nim np piwonie, dalie by się mogły wspierać, dla piwonii fajne tło. A warzywnika zza tego zestawu wcale nie będzie widać, tak samo jak dziur po daliach na jesieni No i gdyby miedzy piwonie posadzić coś na najwcześniejsze kwitnienia to by kwitło od wiosny do późnej jesieni

Ja to wszystko sobie muszę poprzymierzać chyba. Ale na początek te drzwiczki spróbować odświeżyć, bo kolor mają od czapy. Jak je potraktuję tym co lamele to może nabiorą wyglądu.

Opcja z irgą mi się spodobała. Kancikowy żywopłot byłby jakimś nawiązaniem do reszty.
Ale ten podział na dwie strony, tzn. Dalie wystające zza czegoś mi sie podoba
Rojodziejowa 15:41, 04 kwi 2023

April napisał(a)
Asia, wieszak na narzędzia fantastyczny. Podziw