Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

mrokasia 13:22, 02 kwi 2023

Uchwytnik super!
A jeśli chodzi o osłonę warzywnika - brałaś pod uwagę borówki?
Gruszka_na_w... 13:42, 02 kwi 2023

Asiu, z grabami i bukami jest tak jak z cisami. Im częściej przycinasz każdą gałązkę, tym szybciej się zagęszczą. Mój żywopłot z grabu i buka ze trzy lata utrzymywał wysokość ok. 50 cm. Ale przytył idealnie. Potem wystrzelił.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rojodziejowa 14:23, 02 kwi 2023

Magara napisał(a)
Eeeeeeee, rok temu, to teraz powinny wystrzelić Pokazuj, bo ja się o te moje trzęsę

E no trząść się chyba nie ma co, tylko uzbroić w cierpliwość. Ale w sumie wiesz co, możesz mi wysłać te namiary na sadzonki
Rojodziejowa 14:27, 02 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
Świetna ta półka - uchwytnik na narzędzia

Dzięki! W końcu kawałek pomieszczenia jest uporządkowany

Gosialuk napisał(a)
Asia uchwytnik chwalę.
A daliowo to tylko podczytuję i liczę na zachwyty latem.

Dziękuję za pochwałę
Teraz ciąży na mnie spora odpowiedzialność w związku z tymi oczekiwaniami

Wiaan napisał(a)
Czekam na daliowy szał ciekawa jestem ile ich masz, wiem tylko że duuużo

No z 60 Ile przetrwa do sadzenia, a ile nie zostanie zjedzonych przez ślimory to się okaże
Rojodziejowa 14:33, 02 kwi 2023

mrokasia napisał(a)
Uchwytnik super!

Myślałam i tym - mogłabym przesadzić te, które mam, ale ten żywopłot ma być też z jednej strony choć częściową podporą dla dalii. I raczej ich nie ściacham na kosteczkę, a taki żywopłocik tam widzę.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Asiu, z grabami i bukami jest tak jak z cisami. Im częściej przycinasz każdą gałązkę, tym szybciej się zagęszczą. Mój żywopłot z grabu i buka ze trzy lata utrzymywał wysokość ok. 50 cm. Ale przytył idealnie. Potem wystrzelił.

Tak. Dlatego jestem cierpliwa jeśli chodzi o graby w innym miejscu, natomiast przy warzywniku już niekoniecznie

Co mogłabym jeszcze z krzewów prowadzić w formie kancikowego żywopłotu, który w przeciągu np. dwóch sezonów może się uformować?
mrokasia 14:46, 02 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Co mogłabym jeszcze z krzewów prowadzić w formie kancikowego żywopłotu, który w przeciągu np. dwóch sezonów może się uformować?

Nie doczytałam jak wysoki i szeroki może być ten żywopłocik ale może irga błyszcząca? Rośnie piorunem, szybko startuje, wabi owady, na jesieni pięknie się przebarwia. Mam przy basenie, sadziłam małe krzaczki, w dwa sezony mam już całkiem przyzwoity żywopłot.
Rojodziejowa 15:04, 02 kwi 2023

mrokasia napisał(a)

Nie doczytałam jak wysoki i szeroki może być ten żywopłocik ale może irga błyszcząca? Rośnie piorunem, szybko startuje, wabi owady, na jesieni pięknie się przebarwia. Mam przy basenie, sadziłam małe krzaczki, w dwa sezony mam już całkiem przyzwoity żywopłot.

Faktycznie kiedyś mi się bardzo u Ciebie podobała. Poczytam o niej
olciamanolcia 18:49, 02 kwi 2023

mrokasia napisał(a)
Uchwytnik super!

Właśnie-przyjemne z pożytecznym-one przepięknie się wybarwiają jesienią.
Rojodziejowa 21:20, 02 kwi 2023

olciamanolcia napisał(a)

Właśnie-przyjemne z pożytecznym-one przepięknie się wybarwiają jesienią.

Tak. Jednak nie utnę ich w kancik chcąc mieć owoce
Rojodziejowa 21:34, 02 kwi 2023

Różane znawczynie, zamówiłam różyczki i chciałabym je wsadzić
Dwie róże jadalne chyba dam na razie do donic, bo przy przemeblowaniach warzywnikowych może się koncepcja pojawi

Ale 3 pozostałe planuję posadzić tak:
1. Winchester Cathedral na rabacie przy Ballerinie i Aspirin.
2. The Alnwick Rose przy Bouquet Parfait
3. Crocus Rose w rabacie retro, która dla przypomnienia mniej więcej wygląda tak:

Chyba bym ją wcisnęła między Stipą a Novalis.

Czy takie „wklejenie” tych róż jest ok kolorystycznie?

Ewentualnie również którąś z tych trzech mogę dać w donicę.

Edit:
W miejscu pytajnika wylądowała piwonia Kings Day